Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94,8/95,58/02, 19/03,2/06 i 8/06), a u vezi sa članom 33. st. 1. i 2. Pravilnika o načinu rada i fiinkcionisanju štabova i povjerenika civilne zaštite ("Službene novine Federacije BiH", br. 77/06, 05/07 i 32/14), na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 126. sjednici održanoj 22.07.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O PROGLAŠENJU PRESTANKA STANJA PRIRODNE
NESREĆE NA PODRUČJU FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom odlukom proglašava se prestanak stanja prirodne nesreće na području Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacije), uzrokovanog obilnim kišnim padavinama koje su prouzrokovale izlijevanje rijeka i bujičnih potoka iz svojih korita i izazivajući plavljenje velikog broja infrastrukturnih objekata, objekata stanovanja i poljoprivrednog i drugog zemljišta na području Federacije koje je proglašeno Odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Federacije Bosne i Hercegovine uzrokovano obilnim kišnim padavinama koje su prouzrokovale poplave na području Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj 37/14).

 

II

 

Stanje prirodne nesreće iz tačke I ove odluke prestaje danom stupanja na snagu ove odluke.

 

III

 

Zadužuje se Federalni štab civilne zaštite da i dalje prati stanje na ugroženom području i na bazi istog utvrđuje obim i potrebe za angažovanje snaga i sredstava civilne zaštite.

 

IV

 

Zadužuje se Federalna komisija za procjenu šteta da u roku od 60 (šezdeset) dana, od dana dostavljanja izvještaja od strane vlada kantona odnosno kantonalnih komisija za procjenu šteta, izvrši procjenu štete na području Federacije, koja je nastala usljed obilnih kišnih padavina, u skladu sa Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH'', br. 75/04, 38/06, 52/09, 56/09 i 36/14).

 

V

 

Zadužuju se rukovodioci organa uprave i upravnih organizacija Federacije i kantona, odnosno rukovodioci općinskih službi za upravu da u okviru svoje redovne djelatnosti obavljaju i dodatne poslove koji se odnose na otklanjanje posljedica koje su nastale djelovanjem prirodne nesreće.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH"- i ista će biti saopštena javnosti putem sredstava javnog informisanja.

 

V broj 1437/2014
22. jula/srpnja 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšič, s. r.