Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 126. sjednici, održanoj 22.07.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU OVLAŠTENJA "AGENCIJI ZA VODNO
PODRUČJE RIJEKE SAVE" SARAJEVO ZA
IZVLAŠTENJE NEKRETNINA ZA POTREBE
REKONSTRUKCIJE SAVSKOG ODBRAMBENOG
NASIPA

 

I

 

Daje se ovlaštenje "Agenciji za vodno područje rijeke Save" Sarajevo da u ime Federacije Bosne i Hercegovine izvrši,, izvlaštenje nekretnina na području Općine Orašje (K.O. Kopanice i K.O. Tolisa), Općine Domaljevac - Šamac (K.O. Domaljevac, K.O. Grebnice i K.O. Tišina) i Općine Odžak (K.O. Novi Grad, K.O. Donji Svilaj i K.O. Gornji Svilaj) za potrebe rekonstrukcije savskog odbrambenog nasipa.

 

II

 

Sredstva za provođenje postupka izvlaštenja nekretnina se obezbjeđuju u okviru Plana i Finansijskog plana "Agencije za vodno područje rijeke Save" Sarajevo za 2014. i 2015. godinu.

 

III

 

Naziv, površina i vlasništvo zemljišnih čestica, koje su predmet izvlaštenja, utvrdit će se Elaboratom eksproprijacije za rekonstrukciju savskog odbrambenog nasipa za katastarske Općine navedene u tački I ove odluke čiju izradu će osigurati "Agencija za vodno područje rijeke Save" Sarajevo.

 

IV

 

Nakon provedenog postupka izvlaštenja, zemljišne čestice koje su predmet izvlaštenja "Agencija za vodno područje rijeke Save" Sarajevo je dužna upisati u zemljišno-knjižni katastar mjerodavnog općinskog suda kao vlasništvo Federacije Bosne i Hercegovine, te o istom podnijeti izvještaj Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

V

 

Nadzor nad provođenjem ove odluke vršit će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u okviru svoje nadležnosti.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1423/2014
22. srpnja 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.