Na temelju čl. 37. i 38. Zakona o izvršenju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13, 31/14 i 45/14), na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 119. sjednici, održanoj 12.06.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA "AKCIJSKOG PLANA STRATEGIJE TURIZMA FEDERACIJE BiH - TRANSFER ZA RAZVOJ TURIZMA" UTVRĐENIH PRORAČUNOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2014. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Akcijskog plana Strategije turizma Federacije BiH - Transfer za razvoj turizma" utvrđenih u razdjelu 61. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, pozicija 614100 "Akcijski plan Strategije turizma Federacije BiH - Transfer za razvoj turizma" ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13, 45/14).

 

II

 

Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godi­nu sredstva iz tačke I ove odluke utvrđena su u ukupnom iznosu od 2.450.000,00 KM (dvamilionačetiristopedesethiljada KM).

 

II

 

Sredstva iz točke II ove odluke raspodjeljuju se po sljedećim programima:

1. Financiranje kamata korisnicima kojima je odobren kredit putem Razvojne banke, a koji se odnose na unapređenje infrastrukture postojećih ugostiteljsko-smještajnih objekata, izgradnju novih ugostiteljskih objekata, proširenje smještaj­nih kapaciteta postojećih ugostiteljskih objekata, u cilju unapređenja turizma, u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Poboljšanje kvalitete usluga u oblasti turizma i ugosti­teljstva na području Federacije Bosne i Hercegovine s namjerom obogaćivanja ponude i stvaranja novog i prepoznatljivog turističkog proizvoda, kao i novog zapošljavnja.

KORISNICI SREDSTAVA:
Pravne i fizičke osobe registrirane za ugostiteljsku djelat­nost u Federaciji Bosne i Hercegovine sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
Subvencioniranje kamata korisnicima čiji projekti doprinose razvoju turizma, koji ispune kriterije Razvojne banke, a na temelju Protokola potpisanog između Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te odluke Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
Projekti koji doprinose razvoju turizma, predaju se Raz­vojnoj banci na temelju raspisanog Javnog poziva Ministarstva.
Nakon usvajanja od strane kreditnog odbora Razvojne banke i donošenja odluke o ispunjavanju uvjeta, ministrica federalnog ministarstva okoliša i turizma donosi odluku o subvencioniranju kamata.

2. Komisiona kreditna linija putem Razvojne banke za poticaj razvoja turizma, namijenjena provedbi Programa utroška sredstava utvrđenih Proračunom za 2014. godinu. Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, za financiranje tekuće likvidnosti i održavanja zaposlenosti ugostiteljsko-smještajnih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine kategoriziranih sa 4* ili 5*, u iznosu od 500.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Podizanje razine i raznovrsnosti usluga turističke destinacije, održavanja uposlenih, izmirenje dospjelih kreditnih obveza prema komercijalnim bankama (zaduženja nastala zbog visokih kamatnih stopa), izmirenja poreznih obveza (nastala nepovoljnim kreditnim obvezama prema komercijalnim banka­ma), obrtna sredstva (povoljnija nabava sirovina), povećanje prihoda.

KORISNICI SREDSTAVA:
Pravne i fizičke osobe registrirane za ugostiteljsku djelatnost u Federaciji Bosne i Hercegovine sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, čiji su ugostiteljski objekti za smještaj kategorizirani sa 4* ili 5*.

KRITERIJI:
- Rješenje o kategorizaciji, čiji su ugostiteljski objekti za smještaj kategorizirani sa 4* ili 5*,
- Dokaz o broju zaposlenih u turističko-ugostiteljskom objektu, koji imaju preko 30 uposlenika,
- Dokaz o ostvarenim godišnjim prihodima, preko 1.000.000,00 KM.
Projekti koji zadovoljavaju postavljene kriterije prijavljuju se Federalnom ministarstvu okoliša i turizma putem Javnog poziva, koji se nakon obrade dostavljaju Razvojnoj banci na dalju obradu i realizaciju programa.

3. Refundiranje kamata na godišnjoj razini uz kamatnu stopu do 5% korisnicima kojima je odobren kredit od strane komercijalnih banaka do maksimalnog iznosa 1.000.000,00 KM za 2014. godinu, za projekate koji se odnose na unapre­đenje infrastrukture novih ugostiteljsko-smještajnih objeka­ta, izgradnju novih ugostiteljskih objekata, proširenje smješ­tajnih kapaciteta postojećih ugostiteljskih objekata, poveća­nje konkurentnog poslovanja, nabavu opreme i dr. u cilju unapređenja turizma u ukupnom iznosu od 50.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Poboljšanje kvalitete usluga u oblasti turizma i ugosti­teljstva na području Federacije Bosne i Hercegovine s namjerom obogaćivanja ponude i stvaranja novog i prepoznatljivog turističkog proizvoda, kao i novog zapošljavanja.

 

KORISNICI SREDSTAVA:
Pravne i fizičke osobe registrirane za turističko-ugostiteljsku djelatnost u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojima su odobreni krediti za razvoj turizma ili su u fazi odobravanja.

KRITERIJI:
Sufinanciranje kamate se vrsi na godišnjoj razini, a na temelju dostavljenog:
1.     Zahtjeva,
2.     Rješenja o registraciji korisnika, ID broj,
3.     Ugovora o odobrenom kreditnom iznosu i iznosu kamata na godišnjoj razini, na temelju kojeg se odobravaju sredstva od  strane Ministarstva na godišnjoj razini,
4.     Izvješće banke o redovnom izmirenju obveza,
5.     Izvješće korisnika o namjenskom utrošku sredstava, izvješće o poslovanju, zadržavanje postojećih uposlenika i novo upošljavanje.

4. Program podrške turističko-kulturnim,  gastronomskim i drugim oblicima manifestacija i sajmova koje imaju internacionalni značaj u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji promoviraju turističku destinaciju, raspoložive resurse, tradiciju i kulturu naroda i običaja u Federaciji Bosne i Hercegovine, ukupnom iznosu od 600.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Poticanje razvoja i unapređivanja/obogaćivanja turističke ponude Federacija Bosne i Hercegovine u smislu razvoja sadržaja kroz turističko-kulturne, gastronomske i druge manifestacije i sajmove kao glavnog motiva turističkih dolazaka, u cilju pove­ćanja posjetitelja na području Federacije Bosne i Hercegovine s namjerom poticanja promocije turističkih destinacija, raspoloživih resursa, tradicije i kulture naroda i običaja.

KORISNICI SREDSTAVA:
Sredstva su namijenjena organizatorima sajmova, turističko/kulturnih, gastronomskih i drugih oblika manifestacija isključivo međunarodnog karaktera - pravnim, fizičkim osobama i udrugama.

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
1. Tradicija,
2. Broj izlagača na manifestaciji/sajmu,
3. Očekivani broj posjetitelja,
4. Površina zakupljenog sajamskog prostora,
5. Medijska pokrivenost,
6. Trajanje manifestacije/sajma,
7. Udio vlastitih sredstava organizatora,
8. Promocija domaćih proizvoda,
9. Angažman mladih ili boračke populacije.

5. Financiranje programa podrške izmjena i dopuna prijedloga "Strategije razvoja turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine" u suradnji sa stručnjacima iz EU- Tourism BiH, Tehnical Assistance to Support, Tourism Industry in Bosnia and Herzcgovina, u iznosu od 50.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Promocija kulturno-povijesnog naslijeđa i prirodnih resursa Federacije BiH, a sve sa ciljem povećanja broja turista na području Federacije BiH i zapošljavanja.

KORISNICI SREDSTAVA:
Ekonomski institut Sarajevo
KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
Zaključak V. broj: 356/2013.
CV Ekonomskog fakulteta iz koje je vidljivo da je rađeno na strateškim dokumentima i Projektni zadatak.

6. Program, podrške putničkim agencijama koje rade na dovođenju turista u BiH-INCOMTNG i vrše promociju raspoloživih resursa i turističkih destinacija na području Federacije Bosne i Hercegovine, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Promocija kulturno-povijesnog naslijeđa i prirodnih resursa Federacije Bosne i Hercegovine, a sve sa ciljem povećanja broja turista na području Federacije Bosne i Hercegovine i zapošljavanja.

KORISNICI SREDSTAVA:
Sredstva su namijenjena putničkim agencijama, Incoming agencijama koje dovode turiste u Federaciju Bosne i Hercegovine.

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
1.      Broj dovedenih turista u 2013. godini,
2.      Ostvareni prihod u proteklom periodu i broj stalno uposlenih,
3.      Potpisani ugovori sa hotelima o dovođenju turista,
4.      Potvrda ugostiteljskog objekta o broju dovedenih turista,
5.      Dokaz o izvršenoj uplati boravišne pristojbe.

7. Program podrške razvoju ruralnog turizma, s posebnim naglaskom na mlade i žene u ruralnim područjima i stvaranje takvog okruženja koje osigurava dugoročnu profitabilnost i održivost turizma, kako bi se smanjilo iseljavanje mladih ljudi sa sela, te njihovim ostankom na selu doprinijelo obogaćenju raznolikosti ruralne ekonomije, kao i spolne ravnopravnosti, gdje će žene i muškarci ravnopravno raditi na obogaćivanju turističke ponude, u iznosu od 450.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Poboljšana ponuda turističkih destinacija Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem povećanja broja turista na području Federacije Bosne i Hercegovine i bolja promocija prirodnih resursa s ciljem razvoja seoskog/ruralnog turizma i zapošljavanje mladih.

KORISNICI SREDSTAVA:
Pravne, fizičke osobe i udruge koja u svojoj osnovnoj djelatnosti imaju primarno razvoj turizma, kroz projekte kojima se upošljavaju mladi i žene u cilju razvoja i promocije seoskog/ruralnog turizma.

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
Biznis plan iz kojeg je vidljivo:
1.      Realizirane aktivnosti,
2.      Očekivane aktivnosti,
3.      Broj mladih koji je već angažiran, od toga broj žena,
4.      Broj mladih koji će se angažirati, od toga broj žena.

8. Program podrške uvođenja sustava upravljanja kvalitetom HACCP i HALAL certifikata u turizmu i ugostiteljstvu, u ukupnom iznosu od 50.000,00KM.

SVRHA PROGRAMA:
Uvođenje sustava upravljanja sigurnosti hranom primjenom nove, tehnologije u ugostiteljstvu, jačanje veze između obrazovnog znastveno-istraživačkog sustava u turizmu.

KORISNICI SREDSTAVA:
Pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti ugostiteljstva čji su ugostiteljski objekti kategorizirani sa 4 ili 5 zvjezdica, Pansioni ili Hotel baština.

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
1. Kapacitet - broj smještajnih jedinica,
2. Broj uposlenih,
3. Vrsta i kategorija ugostiteljskog objekta.

 

IV

 

Pri istim uvjetima, prednost pri raspodjeli sredstava će imati pravne i fizičke osobe koje je zadesila elementarna nepogoda, te kojima su utvrđene znatna oštećenja prilikom poplava.

 

V

 

Sastavni dio ove odluke su programi dodjele bespovratnih sredstava za 2014. godinu navedenih u točci III ove odluke.

 

VI

 

Od sredstava iz točke II ove odluke, za Interventna sredstva, koja će se koristiti za projekte i programe u oblasti turizma i ugostiteljstva, određuje se iznos od 50.000,00 KM.
Interventna sredstva ostvaruju sve navedene kategorije iz točke III ove odluke, kojima su sredstva neophodna interventno, kao i drugi programi koji doprinose razvoju i promociji turizma BiH, a odobravaju se na temelju podnesenih zahtjeva i kriterija koji su razrađeni poslovnikom povjerenstva, a najviši odobreni iznos je 20.000,00 KM.

 

VII

 

Nerealizirana sredstva po programima iz točke III ove odluke tijekom proračunske 2014. godine prebacuju se na Jnterventna sredstva.

 

VIII

 

Sredstva iz točke II izuzev sredstava iz točke V ove odluke, dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenim programima iz točke III podtoč. l. do 6. ove odluke, a na temelju Javnog poziva koji će raspisati federalna ministrica okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjeljivanje sredstava iz točke II ove odluke će se objaviti na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, i u "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje u jednom dnevnom tisku velikog tiraža s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

IX

 

Federalna ministrica okoliša i turizma imenuje stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjeljivanje sredstava. Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene na temelju Javnog poziva, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik, s obrazloženom ocjenom i mišljenjem, dostavlja federalnoj ministrici okoliša i turizma, koja donosi konačnu odluku,

 

X

 

S korisnicima koji ispune uvjete i kriterije za dodjeljivanje sredstava iz točke III ove odluke, Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realiziranju projekta za koji su sredstva odobrena.

 

XI

 

Ukoliko sredstva iz točke III za Program 4. i Program 7., a odnose se na zaštitu prirodnog nasljeđa, budu nedovoljna u odnosu na prijavljeni broj programa koji ispunjavaju uslove, projekti će se predložiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za sufinansiranje putem Odluke o usvajanju programa raspodjele sredstava za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-historijskog naslijeđa, i očuvanje, zaštitu i obnavljanje prirodnog naslijeđa, ostvarenih od članarina u turističkim zajednicama i boravišnim pristojbama za period 01.01 -31.12.2013. godine.

 

XII

 

Nadzor i provjeru programskog utroška sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem stmčnog povjerenstva za nadzor kojeg imenuje federalna ministrica okolišaj turizma i Sektor za turizam i ugostiteljstvo.

 

XIII

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvješće o utrošenim sredstvima dostavljat će Federalnom ministarstvu finansija - Federalnom ministarstvu financija, sukladno Zakonu o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13, 31/14 i 45/14).

 

XIV

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1202/2014
12. lipnja 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.