Na osnovu čl. 37. i 38. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13, 31/14 i 45/14), na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 119. sjednici, održanoj 12.06.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA "AKCIJSKOG PLANA STRATEGIJE TURIZMA FEDERACIJE BiH - TRANSFER ZA RAZVOJ TURIZMA" UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2014. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Akcijskog plana Strategije turizma Federacije BiH - Transfer za razvoj turizma" utvrđenih u razdjelu 61. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, pozicija 614100 "Akcijski plan Strategije turizma Federacije BiH - Transfer za razvoj turizma" ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13 , 45/14).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu sredstva iz tačke I ove odluke utvrđena su u ukupnom iznosu od 2.450.000,00 KM (dvamilionačetiristopedeset hiljada KM).

 

III

 

Sredstva iz tačke II ove odluke raspodjeljuju se po sljedećim programima:

1. Finansiraraje kamata korisnicima kojima je odobren kredit putem Razvojne banke, a koji se odnose na unapređenje infrastrukture postojećih ugostiteljsko-smještajnih objekata, izgradnju novih ugostiteljskih objekata, proširenje smještaj­nih kapaciteta postojećih ugostiteljskih objekata, u cilju unapređenja turizma u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Poboljšanje kvaliteta usluga u oblasti turizma i ugostiteljstva na području Federacije Bosne i Hercegovine s namjerom obogaćivanja ponude i stvaranja novog i prepoznatljivog turističkog proizvoda, kao i novog zapošljavanja.

KORISNICI SREDSTAVA:
Pravna i fizička lica registrovana za ugostiteljsku djelatnost u Federaciji Bosne i Hercegovine sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
Subvencioniranje kamata korisnicima čiji projekti doprinose razvoju turizma, koji ispune kriterije Razvojne banke, a na osnovu Protokola potpisanog između Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministastva okoliša i turizma, te odluke Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
Projekti koji doprinose razvoju turizma, predaju se Razvojnoj banci na osnovu raspisanog Javnog poziva Ministarstva.
Nakon usvajanja od strane kreditnog odbora Razvojne banke i donošenja odluke o ispunjavanju uslova, ministrica federalnog ministarstva okoliša i turizma donosi odluku o subvencioniranju kamata.

2. Komisiona kreditna linija putem Razvojne banke za poticaj razvoja turizma, namijenjena provođenju Programa utroška sredstava utvrđenih Budžetom za 2014. godinu Federalnom ministarstvu okoiiša i turizma, za finansiranje tekuće likvidnosti i održavanja zaposlenosti ugostiteljsko-smjcštajnih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine kategoriziranih sa 4* ili 5*, u iznosu od 500.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Podizanje nivoa i raznovrsnosti usluga turističke destinacije, održavanja zaposlenih, izmirenje dospjelih kreditnih. obaveza prema komercijalnim bankama (zaduženja nastala zbog visokih kamatnih stopa), izmirenja poreskih obaveza (nastala nepovoljnim kreditnim obavezama prema komercijalnim bankama), obrtna sredstva (povoljnija nabava sirovina), povećanje prihoda.

KORISNICI SREDSTAVA:
Pravna i fizička lica registrovana za ugostiteljsku djelatnost u Federaciji Bosne i Hercegovine sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, čiji su ugostiteljski objekti za smještaj kategorizirani sa 4* ili 5*.

KRITERIJI:
- Rješenje o kategorizaciji, čiji su ugostiteljski objekti za smještaj kategorizirani sa 4* ili 5*,
- Dokaz o broju zaposlenih u turističko-ugostiteljskom objektu, koji imaju preko 30 zaposlenika,
- Dokaz o ostvarenim godišnjim prihodima, preko 1.000.000,00 KM.
Projekti koji zadovoljavaju postavljene kriterije prijavljuju se Federalnom ministarstvu okoliša i turizma putem Javnog poziva, koji se nakon obrade dostavljaju Razvojnoj banci na dalju obradu i realizaciju programa.

3. Refundiranje kamata na godišnjem nivou uz kamatnu stopu do 5% korisnicima kojima je odobren kredit od strane komercijalnih banaka do maksimalnog iznosa 1.000.000,00 KM za 2014. godinu, za projekate koji se odnose na unapre­đenje infrastrukture novih ugostiteljsko-smještajnih objeka­ta, izgradnju novih ugostiteljskih objekata, proširenje smješ­tajnih kapaciteta postojećih ugostiteljskih objekata, poveća­nje konkurentnog poslovanja, nabavku opreme i dr. u cilju unapređenja turizma u ukupnom iznosu od 50.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA;
Poboljšanje kvaliteta usluga u oblasti 'turizma i ugostiteljstva na području Federacije Bosne i Hercegovine s namjerom obogaćivanja ponude i stvaranja novog i prepoznatljivog turističkog proizvoda, kao i novog zapošljavanja.

KORISNICI SREDSTAVA:
Pravna i fizička lica registrovana za turističko ugostiteljsku djelatnost u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojima su odobreni krediti za razvoj turizma ili su u fazi odobravanja.

KRITERIJI:
Sufinansiranje kamate se vrši na godišnjem nivou, a na osnovu dostavljenog:
1.     Zahtjeva,
2.     Rješenja o registraciji korisnika, ID broj,
3.     Ugovora o odobrenom kreditnom iznosu i iznosu kamata na godišnjem nivou, na osnovu kojeg se odobravaju sredstva od strane Ministarstva na godišnjem nivou,
4.      Izvještaj banke o redovnom izmirenju obaveza,
5.      Izvještaj korisnika o namjenskom utrošku sredstava, izvještaj o poslovanju, zadržavanje postojećih zaposlenika i novo zapošljavanje.

4. Program podrške turističko-kulturnim, gastronomskim i drugim oblicima manifestacija i sajmova koje imaju internacionalni značaj u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji promoviraju turističku destinaciju, raspoložive resurse, tradiciju i kulturu naroda i običaja u Federaciji Bosne i Hercegovine, ukupnom iznosu od 600.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Poticanje razvoja i unapređivanja/obogaćivanja turističke ponude Federacije Bosne i Hercegovine u smislu razvoja sadržaja kroz turističko-kulturne, gastronomske i druge manifestacije i sajmove kao glavnog motiva turističkih dolazaka, u cilju pove­ćanja posjetilaca na području Federacije Bosne i Hercegovine s namjerom poticanja promocije turističkih destinacija, raspoloživih resursa, tradicije i kulture naroda i običaja.

KORISNICI SREDSTAVA:
Sredstva su namijenjena organizatorima sajmova, turističko/kulturnih, gastronomskih i drugih oblika manifestacija isključivo međunarodnog karaktera - pravnim, fizičkim licima i udruženjima.

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
1. Tradicija,
2. Broj izlagača na manifestaciji/sajmu,
3. Očekivani broj posjetilaca,
4. Površina zakupljenog sajamskog prostora,
5. Medijska pokrivenost,
6. Trajanje manifestacije/sajma,
7. Udio vlastitih sredstava organizatora,
8. Promocija domaćih proizvoda,
9. Angažman mladih ili boračkih populacija.

5. Finansiranje programa podrške izmjena i dopuna prijedloga "Strategije razvoja turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine" u saradnji sa stručnjacima iz EU- Tourism BiH, Tehnical Assistance to Support, Tourism Industry in Bosnia and Herzegovina, u iznosu od 50.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Promocija kulturno-historijskog nasljeđa i prirodnih resursa Federacije Bosne i Hercegovine, a sve sa ciljem povećanja broja turista na području Federacije Bosne i Hercegovine i zapošljavanja.

KORISNICI SREDSTAVA:
Ekonomski institut Sarajevo

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
Zaključak V broj: 356/2013
CV Ekonomskog fakulteta iz koje je vidljivo da je rađeno na strateškim dokumentima i Projektni zadatak.

6. Program podrške putničkim agencijama koje rade na dovođenju turista u BiH-INCOMING i vrše promociju raspoloživih resursa i turističkih destinacija na području Federacije Bosne i Hercegovine, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Promocija kulturno-historijskog naslijeđa i prirodnih resursa Federacije Bosne i Hercegovine, a sve sa ciljem povećanja broja turista na području Federacije Bosne i Hercegovine i zapošljavanja.

KORISNICI SREDSTAVA:
Sredstva su namijenjena putničkim agencijama, Incoming agencijama koje dovode turiste u Federaciju Bosne i Hercegovine.

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
1.     Broj dovedenih turista u 2013. godini,
2.     Ostvareni prihod u proteklom periodu i broj stalno zaposlenih,
3.     Potpisani ugovori sa hotelima o dovođenju turista,
4.     Potvrda ugostiteljskog objekta o broju dovedenih turista,
5.      Dokaz o izvršenoj uplati boravišne takse.

7. Program podrške razvoju ruralnog turizma, s posebnim naglaskom na mlade i žene u ruralnim područjima i stvaranje takvog okruženja koje osigurava dugoročnu profitabilnost i održivost turizma, kako bi se smanjilo iseljavanje mladih ljudi sa sela, te njihovim ostankom na selu doprinijelo obogaćenju raznolikosti ruralne ekonomije, kao i spolne ravnopravnosti, gdje će žene i muškarci ravnopravno raditi na obogaćivanju turističke ponude, u iznosu od 450.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Poboljšana ponuda turističkih destinacija Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem povećanja broja turista na području Federacije Bosne i Hercegovine i bolja promocija prirodnih resursa s ciljem razvoja seoskog/ruralnog turizma i zapošljavanje mladih.

KORISNICI SREDSTAVA:
Pravna, fizička lica i udruženja koja u svojoj osnovnoj djelatnosti imaju primarni razvoj turizma, kroz projekte kojima se zapošljavaju mladi i žene u cilju razvoja i promocije seoskog/ruralnog turizma.

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
Biznis plan iz kojeg je vidljivo:
1.      Realizovane aktivnosti,
2.      Očekivane aktivnosti,
3.      Broj mladih koji je već angažovan, od toga broj žena,
4.      Broj mladih koji će se angažovati, od toga broj žena.

8. Program podrške uvođenja sistema upravljanja kvalitetom HACCP i HALAL certifikata u turizmu i ugostiteljstvu, u ukupnom iznosu od 50.000,00 KM.

SVRHA PROGRAMA:
Uvođenje sistema upravljanja sigurnosti hranom primjenom nove tehnologije u ugostiteljstvu, jačanje veze između obrazovnog znastveno-istraživačkog sistema u turizmu.

KORISNICI SREDSTAVA:
Pravna i fizička lica registrovana za obavljanje djelatnosti iz oblasti ugostiteljstva čiji su ugostiteljski objekti kategorizirani sa 4 ili 5 zvjezdica, Pansioni ili Hotel baština.

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA:
1.      Kapacitet - broj smještajnih jedinica,
2.      Broj zaposlenih,
3.      Vrsta i kategorija ugostiteljskog objekta.

 

IV

 

Pri istim uslovima, prednost pri raspodjeli sredstava će imati pravna i fizička lica koje je zadesila elementarna nepogoda, te kojima su utvrđene znatna oštećenja prilikom poplava.

 

V

 

Sastavni dio ove odluke su programi dodjele bespovratnih sredstava za 2014. godinu navedenih u tački III ove odluke.

 

VI

 

Od sredstava iz tačke II ove odluke, za Interventna sredstva, koja će se koristiti za projekte i programe u oblasti turizma i ugostiteljstva, određuje se iznos od 50.000,00 KM.
Interventna sredstva ostvaruju sve navedene kategorije iz tačke III ove odluke, kojima su sredstva neophodna interventno, kao i drugi programi koji doprinose razvoju i promociji turizma Bosne i Hercegovine, a odobravaju se na osnovu podnesenih zahtjeva i kriterija koji su razrađeni poslovnikom komisije, a najviši odobreni iznos je 20.000,00 KM.

 

VII

 

Nerealizovana sredstva po programima iz tačke III ove odluke tokom budžetske 2014. godine prebacuju se na Interventna sredstva.

 

VIII

 

Sredstva iz tačke II izuzev sredstava iz tačke V ove odluke, dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim programima iz tačke III podtač. l. do 6. ove odluke, a na osnovu Javnog poziva koji će raspisati federalna ministrica okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke II ove odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, u "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje u jednom dnevnom listu velike naklade s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

IX

 

Federalna ministrica okoliša i turizma imenuje stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava. Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu Javnog poziva, cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnoj ministrici okoliša i turizma, koja donosi konačnu odluku.

 

X

 

S korisnicima koji ispune uslove i kriterije za dodjelu sredstava iz tačke III ove odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.

 

XI

 

Ukoliko sredstva iz tačke III za Program 4. i Program 7., a odnose se na zaštitu prirodnog nasljeđa, .budu nedovoljna u odnosu na prijavljeni broj programa koji ispunjavaju uslove, projekti će se predložiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za sufinansiranje putem Odluke o usvajanju programa raspodjele sredstava za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-historijskog naslijeđa, i očuvanje, zaštitu i obnavljanje prirodnog naslijeđa, ostvarenih od članarina u turističkim zajednicama i boravišnim pristojbama za period 01.01-31.12.2013. godine.

 

XII

 

Nadzor i provjeru programskog utroška sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem stručne komisije za nadzor koju imenuje federalna ministrica okoliša i turizma i Sektor za turizam i ugostiteljstvo.

 

XIII

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavljat će Federalnom ministarstvu finansija - Federalnom ministarstvu financija, u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13, 31/14 i 45/14).

 

XIV

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1202/2014
12. juna 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.