Na osnovu čl. 32. i 38. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13, 31/14 i 45/14), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 120. sjednici, održanoj 19.06.2014. godine, donijela je

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA S
KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA TEKUĆIH
TRANSFERA UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2014. GODINU
FEDERALNOM MINISTARSTVU RAZVOJA,
PODUZETNIŠTVA I OBRTA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih u razdjelu 50. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13 i 45/14).
Sredstva za realiziranje Programa iz stava l ove tačke u ukupnom iznosu od 5.691.088,00 KM, isplatit će se korisnicima sredstava kao nepovratna (grant) sredstva.

 

II

 

Finansijska sredstva iz stava 2 tačke I ove odluke u iznosu od 5,670.000,00 KM, raspodjeljuju se sa ekonomskih kodova, po projektima kako slijedi:

1.     EKONOMSKI KOD 614100 - Tekući transferi drugim razinama vlasti-tekući transferi općinama i gradovima
1.1. Naziv projekta: Izgradnja preduzetničkih zona ................................................................ l .000.000,00 KM
Ciljevi projekta:
"Podsticanje lokalne uprave na izgradnju preduzetničkih zona u cilju stvaranja preduslova za razvoj malih i srednjih preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta; pros­tor Federacije Bosne i Hercegovine učiniti konkurentnim za inostrana i  domaća ulaganja (u  preduzetništvo) u odnosu na zemlje okruženja.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Broj aktivnih korisnika zone; izvori-način finansiranja; veličina preduzetničke   zone; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji podsticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (u daljem tekstu: Ministarstvo).
Korisnici sredstava:
Općine i gradovi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

2.      EKONOMSKI KOD 614200 - Tekući transferi pojedincima - isplata stipendija i isplata inovatorima
2.1.   Naziv projekta: Podsticaji inovatorima-pojedincima ..................................................................... 40.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Podsticanje inovatora na razvoj inovacija; dovođenje inovacije do proizvoda; podsticanje inovatora da krenu u preduzetničke poduhvate i upotreba     inovativnog potencijala u stvaranju domaćih proizvoda.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta proizvoda kojem je inovacija dovođenje inovacije do proizvoda;
finansiranja; priznanja sa sajmova i izložaba; dosadašnji podsticaji od strane Ministarstva.
Korisnici sredstava:
Inovatori - pojedinci koji imaju prebivalište u Federaciji Bosne i Hercegovine.
2.2.  Naziv projekta: Stipendiranje učenika koji se obrazuju za tradicionalne i stare obrte .......................... 60.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Unapređenje stručnog obrazovanja stipendiranjem učenika koji se obrazuju za djelatnosti tradicionalnih i starih obrta, stimuliranje svršenih osnovaca da se nastave obrazovati za djelatnosti tradicionalnih i starih obrta.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Uspjeh u osnovnoj školi odnosno uspjeh u prethodnim godinama školovanja za učenike viših razreda; imovinsko stanje učenika; dosadašnji podsticaji od     strane Ministarstva.
Korisnici sredstava:
Učenici koji će se u školskoj 2014./2015. godini školovati u srednjim stručnim školama za djelatnosti koje se obavljaju s pretežnim udjelom ručnog rada, u manjim serijama, pružajući usluge odnosno stvarajući krajnji proizvod tradicionalnog ili starog obrta: bačvar, kazandžija, četkar, dimnjačar, graditelj muzičkih instrumenata, kaligraf, knjigovezac, kovač, krznar, lončar, mlinar, pismoslikar, obućar (ručna izrada i popravak obuće), remenar, stolar - restauriranje i ručna izrada namještaja, staklar, urar (isključivo održavanje i popravci), užar, izrada suvenira na tradicionalni način, krojač (šivanje po mjeri, popravci odjeće), kamenoklesar, lijevanje - odljevi umjetničkih predmeta, puškar - izrada i namijenjena; izvori-način popravak unikatnog oružja, restauriranje (zgrada, namještaja i dr.), izrada i restauriranje narodnih nošnji, zlatar - filigran, ručno kovanje - umjetnička bravarija, umjetnička keramika, izrada autohtonih suvenira koji održavaju tradiciju grada, proizvodnja i popravak nakita i druge djelatnosti slične navedenima.

3.     EKONOMSKI KOD 614300 - Tekući transferi neprofit­nim organizacijama-udruženjima građana, obrtničkim ko­morama kantona i Federacije Bosne i Hercegovine i obrazovnim institucijama
3.1.  Naziv projekta:
Podsticaj Obrtničkoj komori Federacije Bosne i Hercegovine ………………………………….................................... 30.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Razvoj i afirmacija preduzetništva i obrta; interesno umrežavanje preduzetnika    i obrtnika, organizirano zastupanje interesa preduzetnika i obrtnika na
zajedničkom tržištu; opstanak i razvoj komorskog sustava u Federaciji Bosne i  Hercegovine, edukacija članova komore; organiziranje zajedničkih nastupa na sajmovima.
Kriteriji za dodjelu podsticajnih sredstava:
Kvalitet ponuđenog programa rada obrtničke komore.
Korisnik sredstava:
Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine.
3.2.  Naziv projekta:
Podsticaj udruženjima i komorama ............................. 90.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Razvoj i afirmacija preduzetništva i obrta; interesno umrežavanje preduzetnika i obrtnika, organizirano zastu­panje interesa preduzetnika i obrtnika na zajedničkom tržištu; opstanak i razvoj komorskog sustava u Federaciji Bosne i Hercegovine, edukacija članova komore i udruže­nja, organiziranje zajedničkih nastupa na sajmovima.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način finansiranja; broj članova udruženja i komora; organiziranost udruženja i komora; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji podsticaji od strane Ministarstva.
Korisnici sredstava:
Udruženja i komore koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj preduzetništva i obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine i imaju najmanje 1 (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.
3.3.  Naziv projekta:
Podsticaj obrazovnim institucijama ............................ 50.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Razvoj i afirmacija preduzetništva i obrta; transfer znanja i tehnologija; ravnomjerniji regionalni razvoj.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način finansiranja; ravnomjerniji regionalni razvoj   (stepen nezaposlenosti); dosadašnji podsticaji od strane Ministarstva.
Korisnici sredstava:
Obrazovne institucije, koje svojim projektima promo­viraju i potiču razvoj preduzetništva i obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine i imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme.
3.4.   Naziv projekta:
Podsticaj projektima koje finansira EU i drugi inostrani donatori …………………………………………............................ 130.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Doprinos razvoju i afirmaciji preduzetništva i obrta kroz podršku projektima koje finansira EU i drugi inostrani donatori u cilju povećanja zapošljavanja i samozapošljavanja, te ravnomjernog regionalnog razvoja MSP-a.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način fmansiranja; ravnomjerniji regionalni razvoj   (stepen nezaposlenosti); dosadašnji podsticaji od sirane Ministarstva.
Korisnici sredstava;
Razvojne agencije, tehnološki parkovi, udruženja preduzetnika i obrtnika i fondacije koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj preduzetništva i obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine i imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4. EKONOMSKI KOD 634500 - Subvencije privatnim preduzećima i reduzetnicima
4.1.   Naziv projekta:
Tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje-CE     znaka) ................................................................... 400.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Povećanje konkurentnosti subjekata male privrede kroz uvođenje ISO i HACCP standarda; osiguranje CE znaka za proizvode iz Federacije Bosne i Hercegovine.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; izvori-način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj   zaposlenih; orijentiranost izvozu; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji podsticaji od strane Ministarstva.
Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definirani po Zakonu o podsticanju razvoja male  privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaze se u minimalno 51-
postotnom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje 1 (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.
4.2.   Naziv projekta: Podsticaji tradicionalnim i starim obrtima ............................................................................. 350.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i povijesnog nasljeđa podsticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufmansiranje troškova: provođenje poslovnog plana, nabavke alata i opreme, poboljšanja uslova rada u radionici, obrazovanja i stručnog osposobljavanja zaposlenih i izradu reklamnog materijala.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena ulaganja sredstava; vrsta djelatnosti; izvori-način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj skupini (osobe s invaliditetom, povratnici i razvojačenih branitelja); ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji podsticaji odstrane Ministarstva. Korisnici sredstava:
Obrtnici koji obavljaju obrtničku djelatnost u skladu s Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09, 38/10 i 16/12) i posluju najmanje 12 mjeseci.
Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaziti se u minimalno 51-postotnom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.
4.3.  Naziv projekta: Podsticaj preduzetništvu žena ……….....................................................................450.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Održivost i rast subjekata male privrede u većinskom vlasništvu žena kroz podsticaj žena za većim i lakšim uključivanjem u preduzetništvo kako bi  se poboljšali uslovi življenja žena i stvarala nova radna mjesta.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori-način finansiranja;   povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; orijentiranost izvozu; pripadnost ciljnoj skupini (osobe s invaliditetom, povratnici); ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji podsticaji od strane Ministarstva.
Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definirani po Zakonu o podaticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji su u većinskom (51% i više) privatnom vlasništvu žena i koji imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaze se u minimalno 5l-postotnom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.
4.4.  Naziv projekta: Podsticaj preduzetništvu mladih ………….............................................................,.... 350.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Podsticanje mladih osoba na samozapošljavanje, veće i lakše uključivanje mladih u preduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava: Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori-način finansiranja; povećanje zaposlenosti, broj zaposlenih; orijentiranost izvozu; pripadnost ciljnoj skupini (osobe s invaliditetom, povratnici); ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji podsticaji od strane Ministarstva.
Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definirani po Zakonu o podsticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji su u većinskom (51% i više) privatnom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina i koji imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaze se u minimalno 51 -postotnom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.
4.5.  Naziv projekta: Subvencioniranje kamata na preduzetničke kredite …………………………............................................... 920.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Podsticaj subjektima male privrede, koji koriste kredite kod komercijalnih banaka za nabavku opreme i izgradnju poslovnih objekata.
Korisnicima kredita kod komercijalnih banaka subvencionirati će se kamata do 50% za tekuću godinu.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja kreditnih sredstava; povećanje  zaposlenosti; broj zaposlenih; orijentiranost izvozu; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposle­nosti); dosadašnji podsticaji od strane Ministarstva.
Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definirani po Zakonu o podsticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaze se u minimalno 51-postotnom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercego­vine te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.
4.6. - Naziv projekta: Podsticaji novoosnovanim subjektima male privrede ……………………………............................................ 500,000,00 KM
Ciljevi projekta:
Povećanje i održivost novoosnovanih subjekata male privrede kroz subvencionisanje troškova registracije i troškova doprinosa za novozaposlene radnike u trajanju od jedne godine.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zaposlenosti; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); pripadnost ciljnoj skupini (žene,    mladi, osobe s invaliditetom i povratnici).
 Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definirani po Zakonu o podsticanju razvoja  male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaze se u minimalno 51-postot­nom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercego­vine te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodre­đeno vrijeme, registrirani poslije 13.11.2013. godine.
4.7.  Naziv projekta: Podsticaj preduzetnicima izvoznicima ……………..................................................................1.000.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Podsticanje subjekata male privrede koji izvoze svoje proizvode.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori-način finansiranja; obim izvoza; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; ravnomjerniji regionalni    razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji podsticaji od strane Ministarstva.
Korisnici sredstava:
Mikro i mali subjekti male privrede definirani po Zakonu o podsticanju razvoja male privrede koji imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaze se u minimalno 51-postotnom privatnom vlasništvu državljana
Bosne i Hercegovine, te imaju najmanje 5 (pet) zaposlenih na neodređeno vrijeme.
4.8. Naziv projekta: Podsticaji za promociju preduzetništva kroz organiziranje sajmova, okruglih stolova, konferen­cija, seminara, natjecanja izdavanje publikacija, brošura, edukacija o samozapošljavanju mladih, žena i invalida, samohranih majki i očeva .......................................... 300.000,00 KM
Ciljevi projekta:
Podsticaji za promociju preduzetništva kroz organiziranje sajmova, okruglih    stolova, konferencija, seminara, natjecanja izdavanje publikacija, brošura, edukacija o samozapošljavanju mladih, žena i invalida, samohranih majki i očeva, koji svojim sadržajima promovišu i potiču razvoj  preduzetništva i obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta promocije, izvor-način finansiranja, dosadašnji podsticaji od strane Ministarstva.
Korisnici sredstava;
Organizatori promocije preduzetnižtva, edukacija i konferencija, izdavači publikacija, brošura i sl.

 

III

 

Iz sredstava iz stava 2. tačke I ove odluke, sa ekonomskog koda 614500 za sredstva rezerve koja će se koristiti za podršku projektima i programima za koje se ocijeni da su od posebnog značaja za razvoj sektora male privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine; podrška marketinškoj promociji projekata FMRPO-a; posebnih intervencija u izvanrednim situacijama, kao i nedostajuća sredstva za projekte u okviru ekonomskog koda 614500, utvrđuje se iznos od 21.088,00 KM.
Sredstva rezerve će se raspoređivati posebnim odlukama federalnog ministra razvoja, preduzetništva i obrta.
Pristup sredstvima rezerve ostvaruju svi subjekti male privrede, kao i druge organizacije i institucije koje svojim radom doprinose razvoju i promociji preduzetništva i obrta.

 

IV

 

U skladu, sa zaključkom V broj 995/2014 od 28.05.2014. godine, a u cilju saniranja šteta nastalih prirodnim nepogodama na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo će prilikom raspodjele sredstava davati prednost   korisnicima sredstava sa područja ugroženih prirodnim nepogodama.

 

V

 

Sredstva iz tačke II ove odluke dodijelit će se korisnicima u skladu s kriterijima utvrđenim ovom odlukom, Javnim konkursom i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede.

 

VI

 

Za dodjelu nepovratnih (grant) sredstava iz stava 2. tačke I ove odluke, izuzev za projekt pod rednim brojem 3.1. Podsticaj Obrtničkoj komori Federacije Bosne i Hercegovine iz tačke II ove odluke i sredstava rezerve iz tačke III ove odluke, Ministarstvo raspisuje Javni konkurs. Javni konkurs se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Ministarstva i u najmanje dvojim dnevnim novinama dostupnim na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.
Komisija za izbor korisnika sredstava, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršiće izbor korisnika sredstava u skladu s tačkom V ove odluke.
Rezultati Javnog konkursa objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH" i na web stranici Ministarstva.
Za projekt pod rednim brojem 3.1. Podsticaj Obrtničkoj komori Federacije Bosne i Hercegovine sredstva podrške će biti doznačena posebnom odlukom koju donosi federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, nakon što prihvati ponuđeni program rada obrtničke komore.

 

VII

 

Sredstva za realiziranje Programa iz stava 2. tačke I bit će doznačena u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13, 31/14 i 45/14), odnosno stupnjem priliva istih u Budžet i raspodjelom u periodu dodjele nepovratnih (grant) sredstava.

 

VIII

 

Nadzor i provjeru namjenskog trošenja sredstava od strane korisnika sredstava vršit će Komisija za nadzor, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, u skladu s odredbama Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede.

 

IX

 

O utrošenim sredstvima iz tačke I ove odluke Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će izvijestiti Federalno ministarstvo fmansija, a Federalno ministarstvo finansija Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

X

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1157/2014
19. juna 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.