Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 47. hitnoj sjednici, 05.06.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O PROVOĐENJU DEZINSEKCIJSKIH MJERA IZ
ZRAKA NA POPLAVOM STRADALIM PODRUČJIMA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

S ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, zaštite biljnog i životinjskog svijeta, kao i zaštite okoliša na poplavom stradalim područjima Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija BiH), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je saglasna sa provođenjem hitnih mjera dezinsek­cije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH, koje se provode u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Ministar­stvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Mjere dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH iz stava 1. ove tačke provest će ovlašteni organi Republike Hrvatske, u saradnji sa ovlaštenim organima u entitetima u Bosni i Hercegovine, kao i ovlaštenim organima Republike Srbije.
Sastavni dio ove odluke je spisak kantona i općina u Federaciji BiH u kojima se provode dezinsekcijske mjere iz zraka iz stava 1. ove tačke (Prilog: l.).

 

II

 

Sufinansiranje provođenja hitnih mjera dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH osigurat će se iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu u iznosu 266.000,00 KM.
Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine će, nakon stupanja na snagu ove odluke, zaključiti ugovor kojim će bliže urediti sufinansiranje i provođenje hitnih mjera dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je saglasna da se pristupi zaključivanju Sporazuma o saradnji Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine u vezi provođenja dezinsekcijskih mjera iz zraka na poplavom stradalim područjima.

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

V

 

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1034/2014
05. juna/lipnja 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.