Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Herce­govine, na 105. sjednici, održanoj 27.03.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SUGLASNOSTI FEDERALNOM
MINISTARSTVU ENERGIJE, RUDARSTVA I
INDUSTRIJE ZA USPOSTAVU TRAJNOG REVOLVING
FONDA KOD UNION BANKE D.D. SARAJEVO ZA
DUGOROČNO FINANCIRANJE PROJEKATA PUTEM
DODJELE KREDITA - TRAJNI REVOLVING FOND

 

I

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za uspostavu trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Saraje­vo, za dugoročno financiranje projekata u skladu sa Programom koji će se donositi svake godine, putem dodjele kredita.

 

II

 

Sredstva revolving fonda iz točke I ove odluke sačinjavat će:
- dio sredstva koja su preostala na računu namjenskog depozita otvorenog kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine za realizaciju kreditnih sredstava po Programu utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2012. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Pozajmljivanje i sudjelovanje u dionicama - Ostala domaća pozajmljivanja" ("Službene novine Federacije BiH", br. 82/12, 5/13 i 45/13), u ukupnom iznosu od 4.685.217,02 KM,
- sredstva koja su preostala na računu namjenskog depozita otvorenog kod Union banke d.d. Sarajevo za realizaciju kreditnih sredstava po Programu utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Pozajmljivanje i sudjelovanje u dionicama-Ostala domaća pozajmljivanja" ("Službene novine Federacije BiH", br. 75/13 i 80/13), u ukupnom iznosu od 1.682.782,98 KM,
- sredstva koja eventualno preostanu nakon raspodjele sredstava koja su osigurana u razdjelu 17. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Izdaci za financijsku imovinu - Ostala domaća pozajmljivanja" ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13), i
- sredstva koja će biti osigurana iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva, kao i sredstva koja će korisnici kreditnih sredstava vraćati prilikom otplate glavnice dodijeljenih kredita i svih budućih otplata kredita koji će biti odobreni korisnicima kod Union banke d.d. Sarajevo.
Sredstva koja su preostala na računu namjenskog depozita otvorenog kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine za realizaciju kreditnih sredstava po Programu utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2012. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Pozajmljivanje i učešće u dionicama -Ostala domaća pozajmljivanja" ("Službene novine Federacije BiH", br. 82/12, 5/13 i 45/13) iz alineje 1. ove točke, biće odmah nakon stupanja na snagu ove odluke, prebačena sa računa namjenskog depozita otvorenog kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine na račun trajnog revolving fonda otvorenog kod Union banke d.d. Sarajevo.
Sredstva trajnog revolving fonda koristit će se za dodjelu novih kredita gospodarskim društvima sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa odobrenim godišnjim programima utroška sredstava revolving fonda, koje donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje prethodnu suglasnost za zaključivanje Ugovora o formiranju trajnog revolving fonda i Ugovora o komisionim poslovima između Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Union banke d.d. Sarajevo.
Za potpisivanje ugovora iz stava 1. ove točke, ovlašćuje se Erdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

 

IV

 

Usvaja se Program utroška sredstava trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata, putem dodjele kredita za 2014. godinu,
Program iz stava 1. ove točke, nalazi se u prilogu ove odluke i čini njen sastavni dio.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije može imenovati posebnu komisiju, koja će sukladno sa Programom iz stava l. ove točke, pratiti namjenski utrošak sredstava.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će sukladno sa stavkom 3. ove točke, o namjenskom utrošku sredstava, dostavljati godišnje izvještaje Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

 

V

 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će o stanju revolving fonda dostavljati godišnje izvještaje Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu financija-Federalnom ministarstvu finansija, najkasnije do mjeseca ožujka naredne godine za prethodnu godinu.

 

VI

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo financija-Federalno ministarstvo finansija, Union banka d.d. Sarajevo i Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine, svatko u okviru svoje nadležnosti.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 546/2014
27. ožujka 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.