Na temelju čl. 31. i 38. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13), na prijedlog federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, uz pribavljena mišljenja nadležnih tijela oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 105. sjednici, održanoj 27.03.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFER ZA SUFINANCIRANJE IZGRADNJE
SPOMEN OBILJEŽJA, UREĐENJA MEZARJA I
GROBALJA" UTVRĐENOG PRORAČUNOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2014. GODINU, FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA BRANITELJA I INVALIDA DOMOVINSKOG RATA/FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA BORACA I INVALIDA ODBRAMBENO-
OSLOBODILAČKOG RATA

 

I

 

Usvaja se program utroška sredstava Federalnog ministar­stva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata (u daljem tekstu; Federalno ministarstvo), sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja" utvrđenih u razdjelu 32, ekonomski kod 6143 Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13).

 

II

 

Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, sredstva iz točke I Odluke su utvrđena u iznosu od 100.000,00 KM (stohiljada), a odobravat će se za sufinanciranje izgradnje, sanacije, dogradnje i uređenja spomen obilježja, mezarja i grobalja.

 

III

 

Sredstva iz točke II Odluke raspoređuju se za sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja u iznosu od 70.000,00 KM.
Pravo prijave na korištenje sredstava iz stava l ove točke mogu ostvariti: udruženja koja okupljaju boračku populaciju i vjerske zajednice, sa razrađenim programima usmjerenim na realizaciju ciljeva proizašlih iz namjene ovih sredstava.
Ciljevi programa su: pomoć u sufinanciranju izgradnje, obnove, sanacije, dogradnje i uređenja spomen obilježja, mezarja i grobalja.

 

IV

 

Razliku od iznosa sredstava iz toč. II i III ove odluke, dio od 30.000,00 KM određuju se kao interventna sredstva koja će se koristiti za potporu programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni u javnom pozivu.
Pravo na dodjelu sredstava iz stavka l ove točke imaju udruženja koja okupljaju boračku populaciju i vjerske zajednice, a na osnovu zahtjeva podnesenih tokom 2014. godine bez javnog poziva, o čemu odluku donosi federalni ministar.
Sredstva iz točke IV ove odluke dodjeljivat će se u visini 1/12 raspoloživih sredstava korisnicima iz stava 2 ove tačke.

 

V

 

Kriteriji za odobravanje sredstava za sufinanciranje programa/projekata za sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja su: kvalitet i kompletnost programa, originalnost programa u smislu njegovog značaja, visina učešća sopstvenih sredstava, programi koji se financiraju uz pomoć više financijera i visina prostora koji je obuhvaćen projektom.

 

VI

 

Sredstva iz točke III Odluke dodjeljivat će se korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja branitelja domovinskog rata (u daljem tekstu: federalni ministar) za 2014. godinu, a isplata će se vršiti jednokratno u visini odobrenog iznosa,

 

VII

 

Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke III Odluke objavit će se na web stranici Federalnog ministarstva, i najmanje jednom dnevnom listu velikog tiraža, s ciljem dostupnosti široj javnosti.

 

VIII

 

Sa korisnicima sredstava federalni ministar će zaključiti ugovor o namjenskom prenosu sredstava koji će biti obavezni izvršiti implementaciju sredstava sukladno sa zakonskim i podzakonskim aktima.

 

IX

 

Federalni ministar imenuje povjerenstvo, koja na osnovu javnog poziva razmatra zaprimljene aplikacije, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, vrsi bodovanje, te zapisnik sa obrazloženjem, ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru, koji donosi konačnu odluku.

 

X

 

Za realiziranje ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo i Federalno ministarstvo financija/Federalno ministarstvo finansija, svatko u okviru svoje nadležnosti.

 

XI

 

Federalno ministarstvo će izvješće o utrošenim sredstvima dostaviti Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministar­stvu finansija, sukladno Zakonu o izvršavanju Proračuna Federa­cije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13).

 

XII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 495/2014
27. ožujka 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nerniin Nikšić, v. r.