Na temelju čl. 31. i 38. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13), na prijedlog federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, uz pribavljena mišljenja nadležnih tijela oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 105. sjednici održanoj 27.03.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA "TRANSFER ZA OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA" UTVRĐENOG PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE l HERCEGOVINE
ZA 2014. GODINU, FEDERALNOM MINISTARSTVU
ZA PITANJA BRANITELJA I INVALIDA DOMOVINSKOG
RATA/FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA
BORACA I INVALIDA ODBRAMBENO-
OSLOBODILAČKOG RATA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava Federalnog ministar­stva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo), sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za obilježavanje značajnih datuma" utvrđenih u razdjelu 32. ekonomski kod 6143 Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, sredstva iz točke I Odluke su utvrđena, u iznosu od 250.000,00 KM, a odobravat će se samo za sufinansiranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma iz razdoblja domovinskog rata.

 

III

 

Sredstva iz točke II Odluke raspoređuju se za sufinansiranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma iz perioda domovinskog rata, u iznosu od 180.000,00 KM.
Pravo prijave za korištenje sredstava iz stavka l ove točke mogu ostvariti kantonalna ministarstva uprave nadležne za braniteljsko invalidsku zaštitu, službe za braniteljska pitanja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, udruženja/udruge i organizacije proizašle iz domovinskog rata, SABNOR, općinski načelnici, udruženja/udruge, organizacije Armije RBiH i HVO koje su registrirane u RS, klubovi, sportska društva i vjerske ustanove za organizaciju kulturnih i sportskih manifestacija kojima se obilježavaju značajni datumi iz domovinskog rata.
Ciljevi programa su: jačanje opće svijesti i potrebe poštivanja historijski važnih događaja i ličnosti, obnova i rekonstrukcija vrijednosti historijskih, presudnih događaja za Bosnu i Hercegovinu, očuvanje i zaštita tradicionalnih historijskih događaja.
Kriteriji za odobrenje sredstava za sufinansiranje programa/projekata za obilježavanje značajnih datuma su: kvalitet i kompletnost programa, originalnost projekta u smislu njegovog značaja u sveobuhvatnosti naše historije, promocija i zaštita BH baštine kroz historijski i kulturni život kod naših građana, visina učešća sopstvenih sredstva.

 

IV

 

Razliku od iznosa sredstava iztoč II i III ove odluke, dio od 70.000,00 KM, određuje se kao interventna sredstva koja će se koristiti za potporu programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni u javnom pozivu.

 

V

 

Sredstva iz točke III dodjeljivat će se korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljem tekstu: federalni ministar), za 2014. godinu, a isplata će se vršiti jednokratno u visini odobrenog iznosa sredstava.
Sredstva iz točke IV ove odluke dodjeljivat će se u visini 1/12 raspoloživih sredstava korisnicima na osnovu zahtjeva podnesenih tokom 2014. godine, bez javnog poziva, o čemu odluku donosi federalni ministar na prijedlog povjerenstva.

 

VI

 

Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke III Odluke objavit će se na web stranici Federalnog ministarstva i najmanje jednom dnevnom listu velikog tiraža, s ciljem dostupnosti široj javnosti.

 

VII

 

Sa korisnicima sredstava federalni ministar će zaključiti ugovor o namjenskom prenosu sredstava koji će biti i obavezni implementaciju sredstava izvršiti sukladno zakonskim i podzakonskim aktima.

 

VIII

 

Federalni ministar imenuje povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjeljivanje sredstava.

 

IX

 

Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene na temelju javnog poziva i zahtjeva tokom godine i cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik sa obrazloženjem, ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru koji donosi konačnu odluku.

 

X

 

Za realiziranje ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo i Federalno ministarstvo financija/Federalno ministarstvo finansija, svatko u okviru svoje nadležnosti.

 

XI

 

Federalno ministarstvo će Izvješće o utrošenim sredstvima dostaviti Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministarstvu finansija, sukladno Zakonu o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014, godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13).

 

XII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 492/2014
27. ožujka 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.