Na osnovu čl. 29. i 38. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 20f4. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj: 99/13), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 104. sjednici, održanoj 20.03.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA RASPODJELE
SREDSTAVA "TEKUĆI TRANSFERI NEPROFITNIM
ORGANIZACIJAMA - PROJEKTI ENERGETSKE
EFIKASNOSTI"

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava tekućeg transfera utvrđenog Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, u razdjelu 23 ekonomski kod 6143 "Tekući transferi neprofitnim organiza­cijama - projekti energetske efikasnosti", Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13).

 

II

 

Sredstva iz tačke I ove odluke osigurana su iz sredstava Federalnog ministarstva prostornog uređenja u razdjelu 23 ekonomski kod 6143 "Tekući transferi neprofitnim organizacija­ma - projekti energetske efikasnosti", u iznosu od 310.000,00 KM, Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13).

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje saglasnost Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, da sredstvima iz tačke I ove odluke u iznosu od 20.000,00 KM podrži realizaciju manifestacije "Dani energetske efikasnosti u zgradarstvu" o čemu će biti potpisan Protokol o saradriji za sajamsku manifestaciju sa KJP Centar "Skenderija".

 

IV

 

Ovlašćuje se federalni ministar prostornog uređenja da u ime Federacije Bosne i Hercegovine sa direktorom KJP Centar "Skenderija" potpiše Protokol o saradnji za sajamsku manifestaciju "Dani energetske efikasnosti u zgradarstvu" koja će se održati u KJP Centar "Skenderija" od 05. do 07. marta 2014. godine.

 

V

 

Razliku od iznosa sredstava iz tačke II i III ove odluke, dio od 90.000,00 KM, određuju se kao interventna sredstva koja će se koristiti za potporu programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve, maksimalno za četiri programa i projekata u visini od 20.000,00 KM po jednom programu/ projektu, i sredstva u visini od 10.000,00 KM kao rezerva kojom raspolaže federalni ministar prostornog uređenja a sve u skladu sa općim i posebnim kriterijima kako slijedi:

Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su:
- kandidirani programi/projekti odnose se na javne objekte/zgrade
- regionalna zastupljenost;

Posebni kriteriji za raspodjelu sredstava:
- nastavak realizacija započetih projekata uslijed nepredvi­đenih radova
- hitni i neophodni radovi u skladu sa stanjem objekta
- finansijski plan (budžet za program/projekat)
- objekti u kandidiranim programima/projektima već posjeduju energetski pregled.

 

VI

 

Federalni ministar prostornog uređenja imenuje i razrješava stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava.
Komisija razmatra zaprimljene programe/projekte, cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapis­nik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru prostornog uređenja koji donosi konačnu odluku.

 

VII

 

Sredstva rezerve iz tačke V ove odluke dodjeljivat će po odlukama federalnog ministra prostornog uređenja.

 

VIII

 

Nadzor i provjeru programskog utroška sredstava vrši Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem svoje stručne komisije koju imenuje federalni ministar prostornog uređenja.
Komisija će kontrolu vršiti na osnovu dostavljenih izvještaja od strane korisnika, a po potrebi, i neposredno kod korisnika sredstava.

 

IX

 

Ministarstvo će dostavljati izvještaj o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

X

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

XI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 466/2014
20. marta 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.