Temeljem čl. 29. i 38. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj: 99/13), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 104. sjednici, održanoj 20.03.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA I KRITERIJA
RASPODJELE SREDSTAVA "KAPITALNI TRANSFER
DRUGIM RAZINAMA VLASTI - UČEŠĆE VLADE FBiH
U SUFINANCIRANJU KANTONALNIH I LOKALNIH
ZAJEDNICA - ZAŠTITA NACIONALNIH
SPOMENIKA"

 

I

 

Usvaja se Program i kriteriji raspodjele sredstava "Kapitalni transfer drugim razinama vlasti - učešće Vlade FBiH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika" utvrđenog Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, u razdjelu 23 ekonomski kod 6151 u iznosu od 500.000,00 KM ("Službene novine Federacije BiH", broj: 99/13).

 

II

 

Raspodjela sredstava utvrđenih ovom odlukom vršit će se za programe i projekte sukladno općim i posebnim kriterijima kako slijedi:

1) Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su:
- kvalitet kandidiranih programa i projekata i njihov doprinos u oblasti zaštite nacionalnih spomenika koji su Odlukom Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini proglašeni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, ili se nalaze na Privremenoj listi nacionalnih spomenika;
- regionalna i nacionalna zastupljenost;

2) Posebni kriteriji za raspodjelu sredstava:
- nastavak i realiziranja započetih objekata;
- prioritet i neophodnost radova u sukladno stanju objekta;
- vrijednost objekta (povijesna, umjetnička, arhitektonska, kulturna, duhovna, prostorna);
- podrška programima i projektima koji imaju potporu lokalne zajednice i obezbijeđeno sufinanciranje;
- financijski plan.

Br.

NAZIV PROGRAMA
/PROJEKTA

SVRHA PROGRAMA
/PROJEKTA

KORISNIK SREDSTAVA

BROJ KORISNIKA

IZNOS PO KORINIKU

UKUPNO

1.

Izrada projektne dokumentacije i izvođenje radova na zaštiti nacionalnih spomenika

Zaštita islamskih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BIH

Institucije i vlasnici nac. spomenika zaduženi za realizaciju programa/projekta

2

50.000,00

100.000.00

2.

Izrada projektne dokumentacije i izvođenje radova na zaštiti nacionalnih spomenika

Zaštita katoličkih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BIH

Institucije i vlasnici nac. spomenika zaduženi za reaiizaciju programa/projekta

1

50.000,00

50.000,00

3.

Izrada projektne dokumentacije i izvođenje radova na zaštiti nacionalnih spomenika

Zaštita pravoslavnih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BIH

Institucije i vlasnici nac. spomenika zaduženi za reaiizaciju programa/ projekta

1

50.000.00

50.000,00

4.

Izrada projektne  -dokumentacije i izvođenje radova na zaštiti nacionalnih spomenika

Zaštita javnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BIH

Institucije i vlasnici nac. spomenika zaduženi za realizaciju programa/projekta

5

40.000,00

200.000,00

5.

Promocija i prezentacija nacionalnih spomenika

Niži nivoi vlasti

3

20.000,00

60.000,00

6.

Sredstva pričuve:

40.000,00

UKUPNO                                                                                                                                               500.000,00

 

III

 

Sredstva iz točke I ove odluke osigurana su iz sredstava Federalnog ministarstva prostornog uređenja u razdjelu 23 ekonomski kod 6151 "Kapit. Transf. drugim razinama vlasti -učešće Vlade FBiH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika", Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2014, godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13).

 

IV

 

Sredstva iz točke III ove odluke, dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenim programima/projektima iz točke II ove odluke, a temeljem zahtjeva i javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo prostornog uređenja.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke III ove odluke objaviće se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva prostornog uređenja, u "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje, jednom dnevnom listu velike naklade, u cilju dostupnosti najširoj javnosti.

 

V

 

Federalni ministar prostornog uređenja imenuje i razrješava stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava.
Povjerenstvo razmatra programe/projekte zaprimljene temeljem javnog poziva, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru prostornog uređenja koji donosi konačnu odluku.

 

VI

 

Sukladno ovoj odluci, pojedinačne odluke o dodjeli sredstava korisnicima za sve navedene programe/projekte, donosi federalni ministar prostornog uređenja.

 

VII

 

S korisnicima koji ispune uvjete i kriterije za dodjelu sredstava iz točke II ove odluke Federalno ministarstvo prostornog uređenja zaključite ugovor o međusobnim pravima i obvezama.
Proceduru za izbor najpovoljnijeg ponuđača na izvođenju radova sukladno Zakonu o javnim nabavkama ("Službeni glas­nik BiH", br: 49/04, 19/05, 52/05, 8/06, 26/06, 70/06, 12/09, 60/10 i 87/13), sprovodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja.
Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem na izvođenju radova zaključuje se između Federalnog ministarstva prostornog uređenja, korisnika sredstava i najpovoljnijeg ponuđača.

 

VIII

 

Sredstva pričuve iz točke II ove odluke, dodjeljivat će se po odlukama federalnog ministra prostornog uređenja.

 

IX

 

Nadzor i provjeru programskog utroška sredstava vrši Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem svoga stručnog povjerenstva koje imenuje federalni ministar prostornog uređenja.
Povjerenstvo će kontrolu vršiti temeljem dostavljenih izvješća od strane korisnika, a po potrebi, i neposredno kod korisnika sredstava.

 

X

 

Ministarstvo će dostavljati izvješća o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, sukladno Za­konu o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine.

 

XI

 

Za realiziranje ove odluke zadužuju se Federalno mini­starstvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo finansija/ Federalno ministarstvo financija, svatko u okviru svojih nadležnosti.

 

XII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 465/2014
20. ožujka 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.