Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 102. sjednici, održanoj 06.03.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA PRIHVATANJE GRANTA EVROPSKE INVESTICIJSKE BANKE U
OKVIRU TEHNIČKE POMOĆI U SKLADU SA
OKVIROM ZA ULAGANJE U ZAPADNI BALKAN -
TEHNIČKA PODRŠKA ZA VJETROPARK VLAŠIĆ
TRAVNIK - BH

 

I

 

Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) prihvata grant Evropske investicijske banke (u daljem tekstu: Banka) u okviru tehničke pomoći u skladu sa Okvirom za ulaganje u Zapadni Balkan - Tehnička podrška za Vjetropark Vlašić Travnik - BH (u daljem tekstu: Projekt) po Sporazumu o finansiranju zaključenim između Banke, Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH) i Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo (u daljem tekstu: JP EPBiH), u iznosu do 755.000,00 EUR.

 

II

 

Sredstva granta iz tačke I ove odluke koristit će se za finansiranje konsultanata čija će obaveza prvenstveno biti pružanje podrške i relevantne savjetodavne pomoći u realizaciji Projekta.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno:
- Sporazum o finansiranju, između EIB-a, BiH i JP EPBiH;
- Nacrt Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije, i
- Nacrt Podugovora o finansiranju, između Federacije i JP EPBiH.

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zadužuju se Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i JP EPBiH, svako u okviru svoje nadležnosti.
U periodu implementacije Projekta, nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Budžetu Federacije za sufinansiranje Projekta.

 

V

 

Implementacija Sporazuma iz tačke I ove odluke ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona.

 

VI

 

Daje se saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije i Podugovora o finansiranju između Federacije i JP EPBiH kao krajnjeg korisnika, za sredstva iz tačke I ove odluke.
Za potpisivanje Supsidijamog sporazuma i Podugovora o finansiranju ovlašćuje se federalni ministar finansija - federalni ministar financija.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 379/2014
06. marta 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.