Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 42. žurnoj sjednici, 13.02.2014. godini, donosi

 

O D L U K U

O UVJETIMA l NAČINU OBAVLJANJA SJEČE I     ŠUMSKOUZGOJNIH RADOVA U PRIVATNIM
ŠUMAMA

 

I

 

Predmet ove odluke su uvjeti i način obavljana sječe i šumskouzgojnih radova u privatnim šumama.
Stabla u privatnoj šumi mogu se sjeći tek poslije pribavljene dozvole za sječu od strane kantonalne uprave za šumarstvo (udaljnjem tekstu: kantonalna uprava) i izvršene doznake.

 

II

 

Doznaka stabala za sječu vrši se obilježavanjem stabala ili obilježavanjem površina obraslih drvećem u izdanačkim šumama predviđenim za izravnu konverziju u viši uzgojni oblik.
Ako je godišnji opseg sječa veći od 100 m3 po vlasniku izrađuje se projekat za izvođenje radova sječe stabala i šumskouzgojnih radova.

 

III

 

Projekat za izvođenje radova može izrađivati i vršiti doznaku stabala za sječu diplomirani inženjer šumarstva/master šumarstva sa najmanje tri godine radnog iskustva u struci nakon stjecanja visoke stručne spreme.

 

IV

 

Dozvola za sječu može se izdati samo vlasniku nekretnine.
Dozvola za sječu ne može se izdati za nekretnine a koje imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni, granice utvrđene i na terenu vidno i na propisani način obilježene.

 

V

 

Kantonalna uprava donosi rješenje kojim se dozvoljava sječa stabala i šumskouzgojni radovi koje je neophodno izvršiti, a sukladno sa odredbama šumsko-gospodarskog temelja.
Protiv rješenja iz stavka 1. ove točke može se izjaviti žalba Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u roku od 15 dana od dana prijema istog.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objive u "Službenim novinama Federacije BiH" i primjenjivat će se do donošenja propisa za oblast šumarstva na razini Federacije Bosne i Hercegovine,

 

V broj 244/2014
13. veljače 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.