Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 42. hitnoj sjednici 13.02.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O IZRADI, SADRŽAJU I PRIMJENI
ŠUMSKOPRIVREDNIH OSNOVA

 

I

 

Predmet ove odluke je izrada, sadržaj i primjena šumskoprivrednih osnova.
šumama na prostoru jednog šumskoprivrednog područja gospodari se po odredbama šumskoprivredne osnove.

 

II

 

Šumskoprivredna osnova za državne šume se donosi za period od deset godina i sadrži: uvodni dio sa razlozima za donošenje i popisom svih katastarskih parcela po katastarskim općinama koje ulaze u šumsko privredno područje; stanje šuma u doba uređivanja; analizu i ocjenu dosadašnjeg gospodarenja šumama; planove gospodarenja i razvoja šuma u skladu sa klasifikacijom šuma i šumskog zemljišta za naredni uređajni period; količinu i dinamiku sječa po vrstama drveća u krupnom drvetu i strukturu sortimenata; obim i vrsti šumsko-uzgojnih radova i radova na zaštiti šuma; površine za biološku reprodukciju šuma; mjere za održavanje i poboljšanje biodiverziteta i ostalih ekoloških i socijalnih funkcija šuma; investicije za izgradnju šumskih puteva, deminiranje i druga investiciona ulaganja; korištenje sekundarnih šumskih proizvoda i ekonomsko-finansijsku analizu gospodarenja šumama u narednom uređajnom periodu.
Sastavni dio šumskoprivredne osnove su šumsko-gospodarske karte, uređajni elaborati i knjige evidencija izvršenih sječa i šumsko-uzgojnih radova.

 

II

 

Plan gospodarenja šumama i šumskim zemljištima iz tačke II ove odluke sastoji se od: plana sječa, plana šumsko uzgojnih radova, plana proizvodnje i tehnologije rada, plana zaštite šuma, plana za očuvanje i unaprjeđenje diverziteta šumskih ekosistema, ekoloških i socijalnih funkcija šume, plana investicionih ulaganja sa posebnim osvrtom na održavanje i izgradnju šumske transportne infrastrukture i plana korištenja nedrvnih proizvoda šuma.

 

IV

 

Šumskoprivrednu osnovu za državne šume donosi kantonalno ministarstvo nadležno za poslove šumarstva (u daljem tekstu: kantonalno ministarstvo) uz pribavljenu saglasnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo) koja se izdaje na
osnovu prijedloga stručne komisije i mišljenja jedinice lokalne samouprave,
Šumskoprivrednu osnovu za privatne šume donosi kantonalno ministarstvo na osnovu prijedloga stručne komisije i mišljenja jedinice lokalne samouprave.

 

V

 

Bez pribavljene saglasnosti Federalnog ministarstva šumskoprivredna osnova za državne šume ne može se primjenjivati.

 

VI

 

Korisnik Šuma finansira izradu šumskoprivredne osnove za državne šume i odgovoran je za njenu pravovremenu izradu.
Korisnik šuma dužan je, najmanje 120 dana prije isteka roka važenja šumskoprivredne osnove, kantonalnom ministarstvu, uz zahtjev za izdavanje saglasnosti, dostaviti dva primjerka novoizrađene osnove i mišljenje jedinice lokalne samouprave na čijem području se ista treba realizovati.
Nadzor nad izradom šumskoprivredne osnove vrši se putem kantonalnog ministarstva.
Izrada i nadzor nad izradom šumskoprivredne osnove za privatne šume finansira se iz budžeta kantona.

 

VII

 

Šumskoprivrednu osnovu može izrađivati privredno društvo registrovano za obavljanje poslova u šumarstvu koje u stalnom radnom odnosu ima najmanje četiri diplomirana inžinjera šumarstva/mastera šumarstva koji će raditi na izradi osnove, i to:
1.     za uzgoj i zaštitu šuma,
2.     uređivanje i otvaranje šuma,
3.     iskorištavanje šuma i
4.     ekonomiku u šumarstvu,
sa radnim iskustvom na navedenim poslovima od najmanje pet godina nakon završene visoke stručne spreme.
Federalno ministarstvo izdaje saglasnost za izradu šumskoprivredne osnove privrednom društvu koje ispunjava uslove iz stava l. ove tačke.
Saglasnost za izradu šumskoprivredne osnove iz stava 2. ove tačke izdaje se na period od dvije godine.

 

VIII

 

U prilogu ove odluke su Elementi za izradu Šumskoprivredne osnove koji čine njen sastavni dio.

 

IX

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove - Šumarska inspekcija je ovlaštena i zadužuje se da vrši nadzor nad realizacijom šumskoprivredne osnove.

 

X

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH" i primjenjivat će se do donošenja propisa za oblast šumarstva na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

 

V broj 243/2014
13. februara 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.