Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Služhne novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 145. sjednici, održanoj 23.12.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O PROCEDURAMA ZA DODJELU FINANCIJSKIH
SREDSTAVA IZ TEKUĆE PRIČUVE PRORAČUNA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom odlukom propisuju se procedure za dodjelu financijskih sredstava iz tekuće pričuve proračuna Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Proračun), obrasci i način izvješćivanja o utrošku tih sredstava.

 

II

 

Sredstva tekuće pričuve Proračuna koriste se za namjene utvrđene u članku 60. stavak (1) Zakona o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH",br. 102/13,9/14 i 13/14).

 

III

 

Za dodjelu sredstava iz tekuće priiuve Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem teksti: Vlada) proračunski korisnici podnose Ministarstvu financija Zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće pričuve Vlade Federatije BiH (Obrazac 1).

 

IV

 

(1)    Ministarstvo financija putem Obrasca 2 analizira zahtjev proračunskog korisnika za sredstvma iz tekuće pričuve Vlade, s aspekta žurnosti, opravlanosti i mogućnosti dodjele zahtijevanog iznosa sredstava.
(2)    U slučajevima kada je zahtjev proračunskog korisnika opravdan, Ministarstvo financija izađuje prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće pričuve Vlade i dostavlja ga s Obrascem 2 Vladi na razmatranje i usvajanje.
(3)   U slučajevima kada je zahtjev za idvajanje sredstava iz tekuće pričuve Vlade neopravdan ii neprovediv u smislu financijskih sredstava (zahtijevani iznos sredstava je iznad iznosa raspoloživih sredstava), Ministarstvo financija odbija zahtjev i o tome obavještava proračunskog korisnika dostavljajući mu Obrazac2.

 

V

 

Ministarstvo financija vodi evidencije o zaprimljenim, odobrenim i odbijenim zahtjevima proračunskih korisnika.

 

VI

 

Tekuća pričuva koju odobrava premijer i zamjenici premijera izdvaja se sukladno utvrđenim kriterijima i planom korištenja sredstava, kojeg donosi   premijer i zamjenici premijera.

 

VII

 

(1)   Podatke o donesenim odlukama o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće pričuve Vlade, Ministarstvo financija evidentira u Obrascu 3A - Tabelarni pregled odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće pričuve Vlade Federacije BiH i Obrascu 4 - Tabelarni pregled donesenih odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće pričuve Vlade Federacije BiH po proračunskim korisnicima.
(2)   Glavno tajništvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine podatke o donesenim rješenjima o izdvajanju sredstava iz tekuće pričuve premijera i zamjenika premijera evidentira u Obrascu 3B - Tabelarni pregled rješenja o izdvajanju sredstava iz tekuće pričuve premijera i zamjenika premijera i iste dostavlja Ministarstvu financija do petog u tekućem mjesecu za prethodni kvartal.
(3)    Ministarstvo financija kvartalno podnosi izvješće Vladi o odobravanju izdvajanja financijskih sredstava iz tekuće pričuve na propisanim obrascima: Obrazac 3A, Obrazac 3B i Obrazac 4, s tekstualnim obrazloženjem, a Vlada polugodišnje izvješćuje Parlament Federacije Bosne i Hercegovine o korištenju sredstava iz tekuće pričuve.

 

VIII

 

(1) Proračunski korisnici dužni su osigurati zakonito i namjensko korištenje odobrenih sredstava iz tekuće pričuve Vlade od strane krajnjeg korisnika.
(2)   O utrošku sredstava tekuće pričuve Vlade proračunski korisnik je dužan dostaviti pismeno izvješće Ministarstvu financija kao i obrazloženje za eventualno neutrošena sredstva.

 

IX

 

Sastavni dio ove odluke su: Obrazac l, Obrazac 2, Obrazac 3A, Obrazac 3B i Obrazac 4.

 

X

 

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o kriterijima raspodjele financijskih sredstava iz "Tekuće pričuve" proračuna Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/08).

 

XI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 2304/2014
23. prosinca 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.