Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 145. sjednici, održanoj 23.12.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O PROCEDURAMA ZA DODJELU FINANSIJSKIH
SREDSTAVA IZ TEKUĆE REZERVE BUDŽETA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom odlukom propisuju se procedure za dodjelu finansijskih sredstava iz tekuće rezerve budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Budžet), obrasci i način izvještavanja o utrošku tih sredstava.

 

II

 

Sredstva tekuće rezerve Budžeta koriste se za namjene utvrđene u članu 60. stav (1) Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 102/13, 9/14 i 13/14).

 

III

 

Za dodjelu sredstava iz tekuće rezerve Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada) budžetski korisnici podnose Ministarstvu finansija Zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće rezerve Viade Federacije BiH (Obrazac 1).

 

IV

 

(1)    Ministarstvo finansija putem Obrasca 2 analizira zahtjev budžetskog korisnika za sredstvima iz tekuće rezerve Vlade, sa aspekta hitnosti, opravdanosti i mogućnosti dodjele zahtijevanog iznosa sredstava.
(2)    U slučajevima kada je zahtjev budžetskog korisnika opravdan, Ministarstvo finansija izrađuje prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade i dostavlja ga sa Obrascem 2 Vladi na razmatranje i usvajanje.
(3)    U slučajevima kada je zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve Vlade neopravdan ili neprovediv u smislu finansijskih sredstava (zahtijevani iznos sredstava je iznad iznosa raspoloživih sredstava), Ministarstvo finansija odbija zahtjev i o tome obavještava budžetskog korisnika dostavljajući mu Obrazac 2.

 

V

 

Ministarstvo finansija vodi evidencije o zaprimljenim, odobrenim i odbijenim zahtjevima budžetskih korisnika.

 

VI

 

Tekuća rezerva koju odobrava premijer i zamjenici premijera izdvaja se u skladu sa utvrđenim kriterijima i planom korištenja sredstava, kojeg donosi premijer i zamjenici premijera.

 

VII

 

(1)    Podatke o donesenim odlukama o odobravanju izdvajanja
sredstava iz tekuće rezerve Vlade, Ministarstvo finansija evidentira u Obrascu 3A - Tabelarni pregled odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade Federacije BiH i Obrascu 4 - Tabelarni pregled donesenih odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade Federacije BiH po budžetskim korisnicima.
(2)    Generalni sekretarijat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine podatke o donesenim rješenjima o izdvajanju sredstava iz tekuće rezerve premijera i zamjenika premijera evidentira u Obrascu 3B - Tabelarni pregled rješenja o izdvajanju sredstava iz tekuće rezerve premijera i zamjenika premijera i iste dostavlja Ministarstvu finansija do petog u tekućem mjesecu za prethodni kvartal.
(3)    Ministarstvo finansija kvartalno podnosi izvještaj Vladi o , odobravanju izdvajanja finansijskih sredstava iz tekuće rezerve na propisanim obrascima: Obrazac 3A, Obrazac 3B i Obrazac 4, sa tekstualnim obrazloženjem, a Vlada polugodišnje izvještava Parlament Federacije Bosne i Hercegovine o korištenju sredstava iz tekuće rezerve.

 

VIII

 

(1)    Budžetski korisnici dužni su osigurati zakonito i namjensko korištenje odobrenih sredstava iz tekuće rezerve Vlade od strane krajnjeg korisnika.
(2)    O utrošku sredstava tekuće rezerve Vlade budžetski korisnik je dužan dostaviti pismeni izvještaj Ministarstvu finansija kao i obrazloženje za eventualno neutrošena sredstva,

 

IX

 

Sastavni dio ove odluke su: Obrazac l, Obrazac 2, Obrazac 3A, Obrazac 3B i Obrazac 4.

 

X

 

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kriterijima raspodjele finansijskih sredstava iz "Tekuće rezerve" budžeta Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/08).

 

XI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 2304/2014
23. decembra 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.