Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 144. sjednici, održanoj 18.12.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SUGLASNOSTI ZA PRIHVATANJE
GRANTA EUROPSKE KOMISIJE ZA TRUST FOND
PRETPRISTUPNOG INSTRUMENTA EUROPSKE
UNIJE (EC IPA TF) ZA DRUGI PROJEKT UPRAVLJANJA
ČVRSTIM OTPADOM: NEUM, BOSANSKA KRUPA, SREBRENIK I SARAJEVO

 

I

 

Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) prihvata grant namijenjen za financiranje Drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom: Neum, Bosanska Krupa, Srebrenik i Sarajevo (u daljem tekstu: Projekt), po Sporazumu o grantu između Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH) i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (u daljem tekstu: IBRD) u ulozi administratora Europske komisije za Trust fond Pretpristupnog instrumenta Europske unije, u ukupnom iznosu od 4.465.000,00 EUR.
Sredstva granta, Federacija će posebnim Podugovorima prenijeti na uključena komunalna preduzeća u općinama Neum, Bosanska Krupa, Srebrenik i Grad Sarajevo, na sljedeći način:

- Općina Neum:

1.140.000,00 EUR

- Grad Sarajevo:

1 .425.000,00 EUR

- Općina Bosanska Krupa:

950.000,00 EUR

- Općina Srebrenik:

950.000,00 EUR

 

II

 

Sredstva granta iz točke I ove odluke koristit će se za poboljšanje raspoloživosti, kvaliteta, okolišne prihvatljivosti i financijske održivosti usluga zbrinjavanja čvrstog otpada u uključenim regijama i uključenim komunalnim preduzećima u općinama Neum, Bosanska Krupa, Srebrenik i Grad Sarajevo.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno:
- Sporazum o grantu za Projekt, između BiH i IBRD-a;
- Nacrt Projektnog sporazuma između Federacije i IBRD-a;
- Nacrt Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije.

 

IV

 

Za realiziranje ove odluke i izvještavanje zadužuju se Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad" d.o.o. Sarajevo, Javno poduzeće "Komunalno Neum" d.o.o. Neum, Javno preduzeće
"9. SEPTEMBAR" d.d. Srebrenik i Javno komunalno poduzeće "10. JULI" d.o.o. Bosanska Krupa, svatko u okviru svoje nadležnosti.

 

V

 

Implementacija Sporazuma o grantu iz točke I ove odluke ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona.

 

VI

 

Daje se suglasnost za zaključivanje Supsidijamog sporazuma između BiH i Federacije, Sporazuma o pod-grantu između Federacije i Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća "Rad" d.o.o. Sarajevo, Sporazuma o pod-grantu između Federacije i Javnog poduzeća "Komunalno Neum" d.o.o. Neum, Sporazuma o podgrantu između Federacije i Javnog preduzeća "9. SEPTEM-BAR" d.d. Srebrenik i Sporazuma o pod-grantu između Federa-cije i Javnog komunalnog poduzeća "10. JULI" d.o.o. Bosanska Krupa, za sredstva iz točke I ove odluke.
Za potpisivanje Supsidijamog sporazuma, Sporazuma o pod-grantu iz prethodnog stavka ove točke, ovlašćuje se federalni ministar financija - federalni ministar finansija.
VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 2273/2014
18. prosinca 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.