Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 14. vanrednoj sjednici, održanoj i 1.12.2012. godine, donosi

 

O D L U K U

O NAČINU PRETVARANJA ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA
U GRAĐEVINSKO

 

I

 

Promjena namjene šumskog zemljišta u građevinsko može se dozvoliti ukoliko je to predviđeno važećim planom prostornog uređenja.

 

II

 

Dozvola za promjenu namjene šumskog zemljišta u građevinsko izdaje se u formi rješenja, koje donosi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva fu daljem tekstu: Federalno ministarstvo) uz prethodno mišljenje kantonalnog ministarstva nadležnog za šumarstvo (u daljem tekstu: kantonalno ministarstvo) i mišljenja Federalne uprave za Šumarstvo.

 

III

 

Zahtjev za promjenu namjene šumskog zemljišta u građevin­sko mogu podnijeti samo vlasnik zemljišta ili koncesionar, a podnosi se federalnom ministarstvu uz sljedeću dokumentaciju; izvadak iz važećeg plana prostornog uređenja, izvadak iz zemlji­šnih knjiga, kopiju katastarskog plana, koncesioni ugovor ako se radi o koncesiji, okolišnu saglasnost u skladu sa propisima o zaštiti okoliša, saglasnost organa nadležnog za zastiru istorijskog i prirodnog naslijeđa, saglasnost organa nadležnog za vodoprivredu i mišljenje kantonalnog ministarstva.

 

IV

 

Osoba kojoj je dozvoljena promjena namjene zemljišta obavezna je prije započinjanja radova, odnosno prije izdavanja odobrenja za građenje, uplatiti naknadu za promjenu namjene šumskog zemljišta u građevinsko, čija vrijednost se određuje u visini troškova podizanja i održavanja novih šuma na površini koja ne može biti manja od površine kojoj se mijenja namjena i tržišnoj vrijednosti drveta koja se dobije sječom. Naknadu obračunava stručna komisija koju fomiira kantonalno ministarstvo, a uplaćuje se kao namjenski prihod Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 40%, odnosno namjenski prihod budžeta kantona u iznosu od 60% i ista se može koristiti samo u svrhu podizanja novih šuma. Kontrolu uplate naknade vrši nadležna šumarska inspekcija.

 

V

 

Rješenje za promjenu namjene šumskog zemljišta važi dvije godine od dana njegovog izdavanja.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH" i primjenjivaće se do donošenja federalnog propisa za oblast šumarstva.

 

V broj 1595/2012
11. decembra/prosinca 2012. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.