I.OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim Zakonom uređuju se uvjeti za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, osnivanje
i prestanak rada ugostiteljske radnje, poslovni prostor, razvrstavanje i kategorizacija
ugostiteljskih objekata, ugostiteljske usluge u kućanstvu, seoskom kućanstvu
i na plovnom objektu.
Članak 2.
Ugostiteljska djelatnost u smislu ovoga Zakona je pripremanje hrane i pružanje
usluga prehrane, pripremanje i posluživanje pića i napitaka i pružanje usluga
smještaja.
Ugostiteljska djelatnost je i pripremanje hrane za potrošnju na drugom mjestu
sa ili bez posluživanja (u prijevoznom sredstvu, na priredbi i sl.) i opskrba
tom hranom (catering).
II. UVJETI ZA OBAVLJANJE UGOSTITELJSKE DJELATNOSTI
Članak 3.
Ugostiteljsku djelatnost mogu obavljati pravna i fizička osoba, koje su registrirane
za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i ispunjavaju uvjete propisane ovim
Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona (u daljnjem tekstu: ugostitelj).
Ugostiteljsku djelatnost, pod uvjetima propisanim ovim Zakonom, može obavljati
i javna ustanova koja upravlja nacionalnim parkovima i parkovima prirode, ugostiteljska
obrazovna ustanova, te učenički i studentski dom u svojim poslovnim prostorijama
i prostorima.
Ugostitelj može obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju ugostiteljske
djelatnosti, a koje se uobičajeno obavljaju uz ugostiteljsku djelatnost (prodaja
novina i časopisa, duhanskih prerađevina, pružanje usluga biljara, boćanja,
kuglanja, tenisa i sl.) sukladno posebnim propisima.
Pod uvjetima propisanim ovim Zakonom i propisima donesenim temeljem ovog Zakona,
određene ugostiteljske usluge mogu pružati pravna i fizička osoba koje nisu
ugostitelji.
Članak 4.
Pravna i fizička osoba mogu organizirati usluge smještaja i prehrane za svoje
djelatnike, umirovljenike, te članove uže obitelji svojih djelatnika i umirovljenika,
pod uvjetima utvrđenim ovim Zakonom i drugim propisima, u objektima zatvorenog
tipa (odmaralište, objekt za prehranu i sl.).
Članovi uže obitelji, u smislu odredbe stavka 1. ovog članka, su: supružnici,
djeca rođena u braku ili izvan braka, pastorčad i usvojenici, te roditelji i
usvojitelji.
Pravna i fizička osoba dužne su za pružanje ugostiteljskih usluga iz stavka
1. ovog članka ishoditi rješenje općinskog odnosno gradskog tijela uprave mjerodavnog
za poslove ugostiteljstva prema mjestu sjedišta objekta (u daljnjem tekstu:
mjerodavno tijelo) o ispunjavanju uvjeta propisanih ovim Zakonom i drugim propisima,
koji to rješenje upisuje u Upisnik objekata zatvorenog tipa.
Federalni ministar okoliša i turizma (u daljnjem tekstu: Ministar) će propisati
minimalne tehničke i druge uvjete za pružanje usluga iz stavka 1. ovog članka.
Mjerodavno tijelo rješenjem utvrđuje ispunjavanje uvjeta iz propisa donesenog
na temelju stavka 4. ovog članka.
Ministar će propisati sadržaj i oblik obrasca prijave kao i način vođenja Upisnika
iz stavka 3. ovog članka.
Članak 5.
Odredbe ovoga Zakona ne primjenjuju se na pružanje usluga prehrane i smještaja
u objektima ustanova socijalne skrbi, zdravstva, odgoja, obrazovanja i drugih
sličnih ustanova, vojske, policije, ako te usluge pružaju njihovi djelatnici
isključivo svojim djelatnicima, pripadnicima i korisnicima.
Članak 6.
Ugostiteljskom djelatnošću se ne smatra pripremanje i posluživanje toplih i
hladnih napitaka, bezalkoholnih pića i jednostavnih jela, koje pravna i fizička
osoba organiziraju za potrebe svojih djelatnika i članova u svojim poslovnim
prostorijama i prostorima.
Članak 7.
Ugostiteljska djelatnost obavlja se u poslovnom objektu, prostoriji i na prostoru
namijenjenom, uređenom i opremljenom za pružanje ugostiteljskih usluga.
Ugostiteljska djelatnost može se obavljati i u poslovnom objektu, prostoriji
i na prostoru gdje se obavlja druga djelatnost, ako su za obavljanje ugostiteljske
djelatnosti ispunjeni uvjeti propisani ovim Zakonom, propisima donesenim na
temelju ovog Zakona i drugim propisima.
Članak 8.
Za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskom objektu moraju biti
ispunjeni minimalni uvjeti za vrstu glede uređenja i opreme ugostiteljskih objekata,
usluga, kao i drugi uvjeti propisani ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju
ovoga Zakona (u daljnjem tekstu: minimalni uvjeti).
Ugostiteljski objekt, osim uvjeta iz stavka 1. ovoga članka, mora ispunjavati
i uvjete glede: projektiranja, gradnje i održavanja građevine, zaštite na radu,
zaštite od požara, zaštite od buke, zaštite i unaprjeđenja okoliša, kao i druge
uvjete propisane posebnim propisima.
Za rad u ugostiteljstvu, osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost i pružaju
ugostiteljske usluge moraju ispunjavati zdravstvene uvjete u skladu s posebnim
propisima.
Uposleni u ugostiteljskom objektu (konobari, šankeri i ostalo osoblje) moraju
imati završen najmanje III. stupanj stručne spreme.
Ministar će propisati minimalne uvjete koje mora ispunjavati ugostiteljski objekt
iz stavka 1. ovoga članka.
Članak 9.
Mjerodavno tijelo, na zahtjev ugostitelja, utvrđuje jesu li ispunjeni minimalni
uvjeti za vrstu ugostiteljskih objekata koji se ne kategoriziraju.
Ispunjavanje uvjeta iz stavka 1. ovoga članka, mjerodavno tijelo utvrđuje rješenjem
u roku od 15 dana od dana prijama urednog zahtjeva.
Rješenje iz stavka 2. ovoga članka upisuje se u Upisnik o minimalnim uvjetima
ugostiteljskih objekata, koji vodi mjerodavno tijelo.
Troškove postupka iz stavka 1. ovoga članka snosi ugostitelj.
Protiv rješenja iz stavka 2. ovoga članka može se izjaviti žalba Federalnom
ministarstvu okoliša i turizma (u daljnjem tekstu:Ministarstvo) u roku od 15
dana od dana dostavljanja rješenja.
Ako mjerodavno tijelo, nakon pregleda objekta kod pravne osobe,ne donese rješenje
u roku iz stavka 2. ovog članka, rad u ugostiteljskom objektu može otpočeti,
o čemu je ugostitelj dužan prethodno pisanim putem izvijestiti mjerodavno tijelo
ukoliko je za građevinu, u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt, sukladno posebnom
propisu, ishodio odgovarajući akt prema kojem se građevina smije početi rabiti,
odnosno staviti u pogon.
Članak 10.
Ugostitelj posluje tijekom cijele godine ili sezonski.
Ugostitelj može poslovati i povremeno (za vrijeme manifestacija, sajmova, prigodnih
priredbi i sl.).
Članak 11.
U obavljanju ugostiteljske djelatnosti, ugostitelj je obvezan:
1. vidno istaknuti propisanu oznaku vrste na ulazu u ugostiteljski objekt utvrđene
rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije ugostiteljskog objekta utvrđene rješenjem
Ministarstva;
2. vidno istaknuti na ulazu u ugostiteljski objekt obavijest o radnom vremenu
koje treba biti sukladno propisanom radnom vremenu;
3. utvrditi kućni red u ugostiteljskom objektu za smještaj i istaknuti ga na
recepciji, te izvod iz kućnog reda istaknuti u svim sobama i apartmanima;
4. utvrditi normative o utrošku namirnica za pojedino jelo, piće i napitak,
pružiti usluge u količinama i kakvoći, sukladno normativima, te na zahtjev,
normative predočiti gostu;
5. vidno istaknuti cijene usluga koje se nude, na način dostupan gostima i pridržavati
se istaknutih i ovjerenih cijena, a kod pružanja usluga smještaja u cjenicima
istaknuti i iznos boravišne pristojbe, te cjenike staviti na raspolaganje gostima
u dostatnom broju primjeraka;
6. izdati gostu račun za svaku pruženu ugostiteljsku uslugu, koji obvezno mora
sadržavati: naziv ugostiteljskog objekta, porezni ID broj, broj računa, datum
i vrijeme izdavanja računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga, a kod
pružanja usluga smještaja - u računu navesti i iznos boravišne pristojbe;
7. pridržavati se istaknutog radnog vremena;
8. dostaviti normative na ovjeru mjerodavnom tijelu, a ovjereni normativi mogu
se primjenjivati sljedećeg dana od dana ovjere;
9. dostaviti cjenike na ovjeru mjerodavnom tijelu, a koji se mogu primjenjivati
sljedećeg dana od dana ovjere;
10. voditi knjigu gostiju u ugostiteljskom objektu za smještaj;
11. voditi knjigu žalbi na propisan način u svakom ugostiteljskom objektu, u
roku od tri dana izjavljeni prigovor dostaviti mjerodavnoj turističko-ugostiteljskoj
inspekciji, te u roku od 15 dana od dana izjavljenog prigovora odgovoriti na
prigovor;
12. voditi poslovne knjige, sukladno važećim propisima;
13. alkoholna i bezalkoholna pića posluživati samo iz originalne ambalaže u
skladu s normativom, na kojoj mora biti deklaracija s podatcima o proizvođaču,
odnosno uvozniku, te neto količini;
14. u poslovnom prostoru - objektu u momentu kontrole osigurati odobrenje za
rad, odnosno rješenje o upisu u sudski registar, kao i rješenje o razvrstavanju,
minimalnim uvjetima i kategorizaciji objekta.
Radno vrijeme i raspored dnevnog i tjednog radnog vremena ugostiteljskih objekata,
radno vrijeme u dane državnih blagdana i neradnih dana u kojima je ugostitelj
dužan poslovati, utvrđuje mjerodavno tijelo.
U obavljanju ugostiteljske djelatnosti ugostitelj je dužan primjenjivati poslovne
običaje u ugostiteljstvu.
Ministar će propisati oblik, sadržaj i način vođenja knjige gostiju i knjige
žalbi.
Članak 12.
Prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga i isticanja poruka u komercijalnom
poslovanju, ugostitelj ne smije koristiti oznaku propisane vrste koja nije utvrđena
rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije objekta koja nije utvrđena rješenjem
Ministarstva.
Članak 13.
Zabranjeno je posluživanje odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića u
ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina.
U ugostiteljskom objektu u kojem se poslužuju alkoholna pića, mora na vidnom
mjestu biti istaknuta oznaka o zabrani posluživanja, odnosno konzumiranja alkoholnih
pića osobama mlađim od 18 godina.
III. OSNIVANJE I PRESTANAK RADA UGOSTITELJSKE RADNJE
Članak 14.
Fizička osoba, u smislu odredaba ovoga Zakona, može dobiti odobrenje za osnivanje
ugostiteljske radnje samo za jedan ugostiteljski objekt na teritoriju Federacije
Bosne i Hercegovine.
Članak 15.
Ugostiteljska radnja osniva se izdavanjem rješenja kojim se odobrava osnivanje
ugostiteljske radnje, koje izdaje mjerodavno tijelo.
Članak 16.
Mjerodavno tijelo izdat će rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske
radnje osobi koja ispunjava sljedeće uvjete:
1. da je državljanin Bosne i Hercegovine,
2. da je poslovno sposobna,
3. da posjeduje najmanje III. stupanj stručne spreme,
4. da udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima,
5. da joj pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili upravnim aktom
nije izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti,
6. da nema zasnovan radni odnos, odnosno da nema već osnovanu ugostiteljsku
radnju,
7. da ima poslovni prostor za koji ima dokaz o pravu vlasništva ili ugovor o
zakupu poslovnog prostora, te dokaz da je za poslovni prostor izdana uporabna
dozvola, i da taj poslovni prostor ispunjava propisane minimalne uvjete.
Rješenje iz stavka 1. ovog članka može se izdati i osobi koja ne ispunjava uvjet
iz
stavka 1. točka 3. ovog članka, ako zaposli osobu koja ispunjava taj uvjet.
Članak 17.
Strani državljanin može obavljati ugostiteljsku djelatnost pod uvjetom da ima
radnu dozvolu, da ispunjava uvjete iz članka 16. stavak 1. toč. od 2. do 8.
ovoga Zakona i uz primjenu načela uzajamnosti.
Članak 18.
Mjerodavno tijelo u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva izdat će rješenje
kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje, ako su ispunjeni uvjeti iz
članka 16. ovoga Zakona, a u protivnom rješenjem će odbiti zahtjev.
Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka može se izjaviti žalba Ministarstvu,
u roku od 15 dana od dana dostavljanja rješenja.
Ako mjerodavno tijelo ne donese rješenje u roku od 15 dana od dana prijama urednog
zahtjeva, rad u ugostiteljskom objektu može otpočeti o čemu je ugostitelj dužan
prethodno, pisanim putem, obavijestiti mjerodavno tijelo ukoliko je za građevinu,
u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt, sukladno posebnom propisu, ishodio odgovarajući
akt prema kojemu se građevina smije početi rabiti, odnosno staviti u pogon.
Članak 19.
Rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje sadrži:
1. ime i prezime, jedinstveni matični broj i adresu prebivališta podnositelja
zahtjeva,
2. naziv ugostiteljske radnje,
3. mjesto, ulicu i broj objekta u kojem se pruža usluga,
4. vrstu usluge koja se pruža,
5. površinu objekta odnosno prostora u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost,
6. naznaku o pružanju usluga tijekom cijele godine ili sezonski.
Članak 20.
Mjerodavno tijelo vodi registar ugostiteljskih radnji (u daljnjem tekstu: registar).
Oblik, sadržaj i način vođenja registra propisuje Ministar.
Rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje po pravomoćnosti upisuje
se u registar.
Od dana upisa u registar, ugostitelju počinju teći prava i obveze sukladno ovom
Zakonu i drugim propisima.
Ugostitelj je dužan otpočeti s obavljanjem ugostiteljske djelatnosti u roku
od šest mjeseci od dana upisa u registar.
Rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje ne može se prenijeti
na drugu osobu.
Članak 21.
Ugostiteljska radnja može otpočeti s radom danom upisa u registar.
O upisu u registar mjerodavno tijelo obavijestit će mjerodavnu organizacijsku
jedinicu Porezne uprave, mjerodavnu turističko-ugostiteljsku inspekciju i druga
tijela koja vrše nadzor ili vode službenu evidenciju u oblasti ugostiteljstva,
dostavljanjem pravomoćnog rješenja kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske
radnje.
Članak 22.
Rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje prestaje važiti odjavom
ili po sili zakona.
Ugostitelj je dužan odjaviti obavljanje ugostiteljske djelatnosti pisanim putem
mjerodavnom tijelu prije prestanka rada.
Prestanak obavljanja ugostiteljske djelatnosti odjavom utvrđuje se danom navedenim
u odjavi, s tim da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti ne može odjaviti
unatrag.
Ako u odjavi nije naznačen datum prestanka obavljanja ugostiteljske djelatnosti,
prestanak se utvrđuje danom podnošenja zahtjeva za odjavu.
Članak 23.
Rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje prestaje važiti po
sili zakona:
1. ako ugostitelj ne započne obavljati ugostiteljsku djelatnost u roku od šest
mjeseci od dana upisa u registar,
2. ako je pravomoćnim aktom ugostitelju izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja
ugostiteljske djelatnosti za vrijeme dok ta mjera traje,
3. ako ugostitelj prestane ispunjavati koji od uvjeta navedenih u članku 16.
ovoga Zakona,
4. danom stupanja na izdržavanje kazne ako ugostitelj bude osuđen pravomoćnom
presudom na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci,
5. ako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da nisu ispunjeni uvjeti propisani
ovim Zakonom, propisima donesenim na temelju ovoga Zakona i drugim propisima,
a utvrđeni nedostatci nisu otklonjeni u zadanom roku,
6. ako se naknadno utvrdi da je rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske
radnje zasnovano na neistinitim podatcima ili krivotvorenim dokazima.
Članak 24.
U slučaju smrti ugostitelja članovi zajedničkog kućanstva mogu nastaviti obavljati
djelatnost, putem uposlenog djelatnika, ako isti ispunjava uvjete iz članka
16. ovog Zakona, u trajanju od šest mjeseci.
Članak 25.
O prestanku važenja rješenja, u smislu čl. 22. i 23. ovoga Zakona, mjerodavno
tijelo donosi rješenje.
Po pravomoćnosti rješenja ugostiteljska radnja se briše iz registra.
O brisanju iz registra mjerodavno tijelo obavijestit će mjerodavnu organizacijsku
jedinicu Porezne uprave, mjerodavnu turističko-ugostiteljsku inspekciju i druga
tijela koja vrše nadzor ili vode službenu evidenciju u oblasti ugostiteljstva,
dostavljanjem pravomoćnog rješenja.
IV. RAZVRSTAVANJE I KATEGORIZACIJA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA
1. Razvrstavanje ugostiteljskih objekata
Članak 26.
Ugostiteljski objekti s obzirom na vrstu ugostiteljskih usluga koje se u njima
pružaju, mogu biti:
1. smještajni objekti - objekti u kojima se pružaju usluge smještaja, prehrane,
pića, napitaka i slastica;
2. ugostiteljski objekti - objekti u kojima se pružaju usluge prehrane, pića,
napitaka i slastica;
3. catering objekti - objekti u kojima se pripremaju jela, slastice, pića i
napitci za konzumiranje na drugom mjestu sa ili bez usluživanja.
Objekti iz stavka 1. ovog članka razvrstavaju se u skupine, i to:
1. smještajni objekti u skupine:
- hoteli,
- kampovi i druge vrste objekata za smještaj;
2. ugostiteljski objekti u skupine:
- restorani,
- barovi;
3. catering objekti u skupine:
- pripremnice jela, slastica, pića i /ili napitaka,
- kantine.
Objekti iz skupina navedenih u stavku 2. ovog članka razvrstavaju se u pojedine
vrste polazeći od načina posluživanja i pretežitosti usluga koje se pružaju
u objektu.
Pojedine vrste ugostiteljskog objekta mogu biti klupskog tipa (klub), u kojima
se ugostiteljske usluge pružaju samo određenoj skupini gostiju (članovima kluba).
Ministar će propisati vrste objekata unutar skupina iz stavka 2. ovog članka,
ugostiteljske usluge koje se moraju pružati u pojedinoj vrsti ugostiteljskog
objekta, te vrste ugostiteljskih objekata koje mogu biti klupskog tipa.
Članak 27.
Ugostiteljski objekt može imati naziv jedne vrste ugostiteljskog objekta.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka, ugostiteljski objekt može imati naziv
dvije vrste ugostiteljskih objekata, ako za svaku vrstu ispunjava uvjete propisane
ovim Zakonom, propisima donesenim na temelju ovoga Zakona i drugim propisima.
Naziv vrste ugostiteljskog objekta može se promijeniti, ako su ispunjeni uvjeti
propisani za drugu vrstu, i za to izdano odgovarajuće rješenje mjerodavnog tijela
u skladu s odredbama ovog Zakona.
Članak 28.
Ugostitelj ne može obavljati ugostiteljsku djelatnost u objektu iz članka 26. stavak 1. ovoga Zakona prije nego od mjerodavnog tijela dobije rješenje kako objekt ispunjava minimalne uvjete propisane za određenu vrstu ugostiteljskog objekta koji se ne kategorizira, te dobije rješenje od Ministarstva da objekt ispunjava propisane minimalne uvjete i uvjete za određenu kategoriju, osim u slučaju iz članka 9. stavak 6., članka 18. stavak 3., članka 32. stavak 6. i članka 46. stavak 2. ovog Zakona.
Članak 29.
Ugostiteljski objekt koji prestane ispunjavati uvjete propisane za određenu
vrstu i kategoriju ne može poslovati kao ta vrsta i kategorija ugostiteljskog
objekta.
2. Kategorizacija ugostiteljskih objekata
Članak 30.
Ugostiteljski objekti za smještaj (hoteli, kampovi i druge vrste objekata za
smještaj), obvezno se kategoriziraju, ovisno o uređenju, opremi, uređajima,
uslugama, održavanju i ostalim elementima.
Oznaka za kategoriju pojedinog ugostiteljskog objekta za smještaj je zvjezdica.
Ministar će propisati vrste ugostiteljskih objekata za smještaj koji se kategoriziraju,
kategorije, uvjete za kategorije, oznake za vrste i kategorije, način označavanja
vrsta i kategorija, te način kategorizacije tih objekata.
Članak 31.
Ugostiteljski objekt za prehranu se ne kategorizira.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, na zahtjev ugostitelja, može se kategorizirati
objekt vrste restoran iz skupine restorani.
Oznaka za kategoriju pojedinog restorana je brončana, srebrena ili zlatna kuharska
kapa.
Ministar će propisati mjerila i postupak kategorizacije restorana.
Članak 32.
Ministarstvo, na zahtjev ugostitelja, rješenjem utvrđuje ispunjavanje minimalnih
uvjeta i uvjeta za kategoriju za smještajne objekte, kojih se kategorije označavaju
s četiri i pet zvjezdica, u roku od 30 dana od dana prijama urednog zahtjeva.
Ministarstvo, na zahtjev ugostitelja, rješenjem utvrđuje ispunjavanje uvjeta
za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za prehranu iz skupine restorani,
kojih se kategorija označava zlatnom kuharskom kapom, u roku od 30 dana od dana
prijama urednog zahtjeva.
Rješenje iz st. 1. i 2. ovoga članka upisuje se u Upisnik o razvrstavanju i
kategorizaciji smještajnih objekata koji vodi Ministarstvo.
Troškove postupka iz st. 1. i 2. ovoga članka snosi ugostitelj.
Ministar će donijeti propis o obliku, sadržaju i načinu vođenja Upisnika iz
stavka 3. ovoga članka i Upisnika iz članka 9. stavak 3. ovoga Zakona.
Ako Ministarstvo ne donese rješenje iz st. 1. i 2. ovoga članka u propisanom
roku ili ne donese rješenje kojim se zahtjev odbija zbog neispunjavanja propisanih
uvjeta, ugostitelj može započeti raditi u ugostiteljskom objektu, o čemu je
dužan prethodno pisanim putem obavijestiti Ministarstvo ukoliko je za građevinu
u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt, u skladu s posebnim propisom, pribavio
odgovarajući akt prema kojemu se građevina smije koristiti, odnosno staviti
u pogon.
Članak 33.
Ministarstvo, po službenoj dužnosti, nakon svakih pet godina provodi ponovnu
kategorizaciju smještajnih objekata čije se kategorije označavaju s četiri i
pet zvjezdica.
Kada mjerodavno inspekcijsko tijelo utvrdi kako smještajni objekt ne ispunjava
propisane uvjete koji se odnose na dodijeljenu kategorizaciju, mjerodavno ministarstvo
će po službenoj dužnosti izvršiti ponovnu kategorizaciju.
O provedenoj kategorizaciji iz stavka 1. ovoga članka Ministarstvo donosi rješenje
koje se upisuje u Upisnik iz članka 32. stavak 3. ovoga Zakona.
Ministarstvo po službenoj dužnosti pazi na rok iz stavka 1. ovoga članka.
Ako se utvrdi da smještajni objekt više ne ispunjava uvjete za utvrđenu vrstu
i kategoriju, rješenjem će se utvrditi nova vrsta, odnosno kategorija smještajnog
objekta ili prestanak važenja izdanog rješenja o vrsti i kategoriji.
U slučaju iz stavka 5. ovoga članka troškove postupka snosi ugostitelj.
Članak 34.
Zahtjev ugostitelja za izdavanje rješenja iz članka 32. ovoga Zakona sadrži:
1. tvrtku i sjedište ugostitelja,
2. dokaz da je registriran za obavljanje ugostiteljske djelatnosti,
3. vrstu ugostiteljskog objekta,
4. usluge koje će biti predmet poslovanja ugostiteljskog objekta,
5. podatak o tome posluje li ugostitelj u ugostiteljskom objektu tijekom cijele
godine ili sezonski,
6. prijedlog za kategoriju ugostiteljskog objekta,
7. podatke o veličini i opremljenosti ugostiteljskog objekta.
Članak 35.
Rješenje iz članka 32. st. 1. i 2. ovoga Zakona izdat će se ugostitelju uz sljedeće
uvjete:
1. da je registriran za obavljanje ugostiteljske djelatnosti,
2. da ima poslovni prostor za koji ima dokaz o pravu vlasništva ili ugovor o
zakupu poslovnog prostora, te dokaz da je za poslovni prostor izdana uporabna
dozvola,
3. da objekat u kojem će se obavljati ugostiteljska djelatnost ispunjava uvjete
propisane za određenu vrstu odnosno kategoriju objekta,
4. da ispunjava i druge uvjete propisane ovim Zakonom i propisima donesenim
na temelju ovoga Zakona.
Članak 36.
Rješenje iz članka 32. st. 1. i 2 . ovoga Zakona prestaje važiti:
- ako ugostitelj, u ugostiteljskom objektu na koji se rješenje odnosi, ne započne
s radom u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti rješenja,
- ako se utvrdi da je ugostitelj, odnosno ugostiteljski objekt prestao ispunjavati
neki od uvjeta navedenih u članku 35. ovog Zakona,
- odjavom obavljanja djelatnosti u ugostiteljskom objektu, koja se vrši pisanim
putem prije prestanka rada kod Ministarstva; ako u odjavi nije naznačen datum
prestanka obavljanja djelatnosti, prestanak se utvrđuje danom podnošenja zahtjeva,
s tim što se prestanak obavljanja ugostiteljske djelatnosti ne može odjaviti
unatrag.
O prestanku važenja rješenja iz stavka 1. ovog članka Ministarstvo donosi rješenje.
Rješenje iz stavka 2. ovog članka upisuje se u Upisnik iz članka 32. stavak
3. ovoga Zakona.
Članak 37.
Protiv rješenja o kategorizaciji ugostiteljskog objekta koje u prvom stupnju
donosi Ministarstvo nije dopuštena žalba, ali se protiv tog rješenja može pokrenuti
upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostave rješenja.
V. UGOSTITELJSKE USLUGE U POKRETNOM OBJEKTU I SLIČNO
Članak 38.
Pojedine ugostiteljske usluge mogu se pružati i u pokretnom objektu koji se
ne smatra ugostiteljskim objektom u smislu članka 26. ovoga Zakona, ako ispunjava
minimalne uvjete.
Objekt iz stavka 1. ovoga članka je objekt koji se može premještati iz jednog
mjesta na drugo vlastitim pogonom ili vučom.
Ministar će propisati minimalne uvjete koje moraju ispunjavati objekti iz stavka
1. ovoga članka, vrste i način pružanja ugostiteljskih usluga u tim objektima.
Mjerodavno tijelo utvrđuje ispunjavanje uvjeta iz propisa donesenog na temelju
stavka 3. ovoga članka.
Mjerodavno tijelo određuje prostore na kojima se mogu pružati usluge u objektima
iz stavka 1. ovoga članka.
Članak 39.
Ugostiteljske usluge mogu se pružati iz kioska, pod šatorom, i sl., ako su ispunjeni
tehnički uvjeti.
Ministar propisuje uvjete za pružanje ugostiteljskih usluga iz stavka 1.ovoga
članka, a zastupničko tijelo jedinice lokalne samouprave određuje prostore na
kojima se mogu locirati ugostiteljski objekti u skladu s regulacijskim, odnosno
urbanističkim planom i na udaljenosti ne manjoj od 100 metara od postojećeg
ugostiteljskog objekta u građevini, osim ukoliko se ne radi o održavanju manifestacije
sajma.
Ministar će utvrditi koja se jela, pića i napitci mogu posluživati u objektima
iz stavka 1. ovoga članka.
Mjerodavno tijelo utvrđuje ispunjavanje uvjeta iz propisa donesenog na temelju
stavka 2. ovoga članka.
VI. KAMPIRANJE
Članak 40.
Kampiranje u smislu ovoga Zakona je boravak pod šatorom, u kamp-kućici, kamp-prikolici
i drugoj odgovarajućoj opremi za smještaj na otvorenom prostoru.
Kampirati je dozvoljeno isključivo u kampu.
Zabranjeno je postavljanje šatora, kamp-kućica, kamp-prikolica i druge opreme
za kampiranje sa svrhom kampiranja izvan kampa.
VII. UGOSTITELJSKE USLUGE U KUĆANSTVU, SEOSKOM
KUĆANSTVU I NA PLOVNOM OBJEKTU
1. Ugostiteljske usluge u kućanstvu
Članak 41.
Pod uvjetima utvrđenim ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovog Zakona
i drugim propisima, fizička osoba u kućanstvu može:
1. iznajmljivati gostima sobe, apartmane i kuće za odmor, ako je vlasnik najviše
do 10 soba, odnosno 20 postelja,
2. organizirati kamp na svojem zemljištu za najviše 20 smještajnih jedinica,
odnosno 60 gostiju istodobno.
Fizička osoba u kućanstvu može pružati i usluge doručka, polupansiona ili pansiona
samo gostima kojima izdaje sobe, apartmane, kuće za odmor i u kampu.
Članak 42.
Za pružanje ugostiteljskih usluga u kućanstvu objekti iz članka 41. ovoga Zakona
moraju ispunjavati minimalne uvjete za vrstu i uvjete za kategoriju.
Ministar će propisati minimalne uvjete za vrstu, kategorije, uvjete za kategoriju,
oznake za kategorije, način označavanja kategorija, te postupak kategorizacije
objekata iz stavka 1. ovoga članka.
Mjerodavno tijelo na zahtjev fizičke osobe u kućanstvu utvrđuje jesu li ispunjeni
minimalni uvjeti za vrstu i uvjeti za kategoriju za objekte iz članka 41. stavak
1. ovoga Zakona.
Članak 43.
Fizička osoba u kućanstvu koja pruža usluge iz članka 41. ovoga Zakona, obvezna
je:
1. vidno istaknuti na ulazu u objekt ili u neposrednoj blizini natpis s oznakom
vrste objekta utvrđene rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije objekta utvrđene
rješenjem Ministarstva,
2. vidno istaknuti naziv usluga koje pruža na ulazu u objekt ili u neposrednoj
blizini, cijene usluga koje nudi, kao i iznos boravišne pristojbe,
3. utvrditi normative o utrošku namirnica za pojedino jelo, piće i napitak i
pružiti usluge u količinama i kakvoći sukladno normativima, te na zahtjev normative
predočiti gostu,
4. vidno istaknuti cijene usluga koje nudi i iznos boravišne pristojbe na propisan
i uobičajen način, te se pridržavati istaknutih cijena,
5. izdati gostu račun za svaku pruženu ugostiteljsku uslugu, koji obvezno mora
sadržavati: naziv ugostiteljskog objekta, porezni ID broj, broj računa, datum
i vrijeme izdavanja računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga, a kod
pružanja usluga smještaja, navesti u računu i iznos boravišne pristojbe,
6. voditi knjigu gostiju,
7. dostaviti normative i cjenike na ovjeru mjerodavnom tijelu, najkasnije sedam
dana prije njihove primjene.
Ministar će propisati oblik i sadržaj obrasca i način vođenja knjige gostiju
iz stavka 1. točke 6. ovoga članka.
Članak 44.
Pri pružanju usluga iz članka 41. ovoga Zakona, fizičkoj osobi u kućanstvu mogu
pomagati članovi njegovog kućanstva.
U slučaju iz stavka 1. ovoga članka članovi kućanstva moraju ispunjavati zdravstvene
uvjete za rad u ugostiteljstvu, sukladno posebnim propisima.
Članak 45.
Za pružanje usluga iz članka 41. ovoga Zakona, fizička osoba u kućanstvu je
dužna pribaviti rješenje mjerodavnog tijela kojim se odobrava pružanje tih usluga.
Rješenje iz stavka 1. ovoga članka izdat će se fizičkoj osobi u kućanstvu uz
sljedeće uvjete:
1. da je državljanin Bosne i Hercegovine,
2. da je poslovno sposobna,
3. da je vlasnik objekta (soba, apartmana ili kuća za odmor i sl.) ili vlasnik
zemljišta za kamp,
4. da ispunjava propisane zdravstvene uvjete,
5. da objekt u kojem će se pružati usluge ispunjava propisane minimalne uvjete
i uvjete za kategoriju sukladno ovom Zakonu,
6. da joj nije pravomoćnom sudskom presudom ili rješenjem o prekršaju izrečena
mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane pružanja usluga u kućanstvu.
Članak 46.
Rješenje iz članka 45. stavak 1. ovoga Zakona, mjerodavno tijelo izdat će u
roku od 15 dana od dana uredno podnesenog zahtjeva, ako su ispunjeni uvjeti
iz članka 45. stavak 2. ovog Zakona.
Ako mjerodavno tijelo ne donese rješenje iz stavka 1. ovoga članka u propisanom
roku ili ne donese rješenje kojim se zahtjev odbija zbog neispunjavanja propisanih
uvjeta, fizička osoba u kućanstvu može započeti s pružanjem usluga o čemu je
dužna prethodno pisanim putem izvijestiti mjerodavno tijelo ukoliko je za građevinu,
u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt, sukladno posebnom propisu, ishodila
odgovarajući akt prema kojem se građevina smije početi rabiti, odnosno staviti
u pogon.
Članak 47.
Rješenje kojim se odobrava pružanje usluga fizičkoj osobi u kućanstvu sadrži:
1. ime i prezime, jedinstveni matični broj i adresu prebivališta podnositelja
zahtjeva,
2. mjesto, ulicu i broj objekta u kojem se pruža usluga,
3. vrstu ugostiteljske usluge i broj gostiju kojima se usluga može pružiti,
4. vrstu i kategoriju objekta u kojem se pruža usluga,
5. naznaku o pružanju usluga tijekom cijele godine ili sezonski.
Članak 48.
Rješenje iz članka 47. upisuje se u Upisnik o obavljanju ugostiteljskih usluga
u kućanstvu koje vodi mjerodavno tijelo.
Ministar će propisati oblik, sadržaj i način vođenja Upisnika iz stavka 1. ovog
članka.
Članak 49.
Rješenje iz članka 47. ovoga Zakona prestaje važiti:
1. odjavom fizičke osobe u kućanstvu, danom navedenim u odjavi ili danom podnošenja
odjave mjerodavnom tijelu s tim što se prestanak obavljanja ugostiteljske djelatnosti
ne može odjaviti unatrag,
2. ako fizička osoba u kućanstvu ne započne pružati usluge u roku od šest mjeseci
od dana upisa u registar,
3. ako se utvrdi da je fizička osoba u kućanstvu, odnosno objekt u kojem se
pružaju ugostiteljske usluge prestao ispunjavati neki od uvjeta navedenih u
članku 45. stavak 2. ovoga Zakona,
4. ako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da nisu ispunjeni uvjeti propisani
ovim Zakonom, propisima donesenim na temelju ovoga Zakona i drugim propisima,
a utvrđeni nedostatci nisu otklonjeni u zadanom roku,
5. ako mjerodavno tijelo naknadno ustvrdi da je rješenje kojim se odobrava pružanje
usluga fizičkoj osobi u kućanstvu zasnovano na neistinitim podatcima ili krivotvorenim
dokazima.
O prestanku važenja rješenja iz članka 45. stavak 1. ovog Zakona mjerodavno
tijelo donosi rješenje koje upisuje u Upisnik iz članka 48. stavak 1. ovog Zakona.
2. Ugostiteljske usluge u seoskom kućanstvu
Članak 50.
U kućanstvu, koje je organizirano kao turističko seosko gospodarstvo (u daljnjem
tekstu: seosko kućanstvo), član seoskog kućanstva može pružati usluge iz članka
41. stavak 1. točka 1., osim iznajmljivanja kuća za odmor, iz članka 41. stavak
1. točka 2. ovoga Zakona.
Osim usluga iz stavka 1. ovoga članka, u seoskom kućanstvu mogu se pripremati
i posluživati topla i hladna jela, te pića i napitci iz pretežito vlastite proizvodnje
za najviše 50 osoba (izletnika) istodobno.
U seoskom kućanstvu mogu se pružati i usluge degustacije vina ili rakije, te
posluživanja domaćih narezaka iz vlastite proizvodnje u uređenom dijelu stambenog
ili gospodarskog objekta, u zatvorenom, natkrivenom ili na otvorenom prostoru
za najviše 50 osoba (izletnika) istodobno, mogu se prodavati izrađene narodne
rukotvorine kao i organizirati aktivnosti na upoznavanju nasljeđa, načina života
i tradicionalne kulture seoskih područja.
Ministar će propisati minimalne uvjete, uvjete za kategoriju i način kategorizacije
objekata u kojima se pružaju usluge iz ovoga članka.
Na pružanje usluga u seoskom kućanstvu na odgovarajući način primjenjuju se
odredbe članka od 42. do 49. ovoga Zakona.
Ministar, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministra poljoprivrede,
vodoprivrede i šumarstva, propisat će što se smatra pretežito vlastitom proizvodnjom,
te vrstu proizvoda koji ne moraju biti iz vlastite proizvodnje glede stavka
2. ovoga članka.
3. Ugostiteljske usluge na plovnom objektu
Članak 51.
Pod uvjetima utvrđenim ovim Zakonom, propisima donesenim temeljem ovog Zakona
i drugim propisima, ugostitelj - fizička osoba može pružati usluge prehrane,
pića i napitaka na svojem plovnom objektu za najviše 20 gostiju istodobno .
Ministar će propisati minimalne uvjete, kao i način njihovog utvrđivanja, koje
moraju ispunjavati objekti iz stavka 1. ovoga članka.
Na pružanje usluga iz stavka 1. ovoga članka na odgovarajući način primjenjuju
se odredbe čl. od 42. do 49. ovoga Zakona.
Članak 52.
Mjerodavno tijelo dužno je rješenja u svezi s obavljanjem ugostiteljske djelatnosti
u kućanstvu, seoskom kućanstvu i na plovnom objektu dostaviti mjerodavnoj organizacijskoj
jedinici Porezne uprave, mjerodavnoj turističko-ugostiteljskoj inspekciji i
drugim tijelima koja vrše nadzor ili vode službenu evidenciju u oblasti ugostiteljstva.
VIII. NADZOR
Članak 53.
Upravni nadzor nad primjenom ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga
Zakona vrši Ministarstvo.
Inspekcijski nadzor nad provedbom ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju
ovoga Zakona, te pojedinačnih akata, uvjeta i načina rada nadzirane pravne i
fizičke osobe, provodi Federalna uprava za inspekcijske poslove u okviru svoje
mjerodavnosti.
Članak 54.
Inspekcijski nadzor nad provedbom ovog Zakona i propisa donesenih temeljem ovog
Zakona, te pojedinačnih akata, uvjeta i načina rada nadziranih davatelja ugostiteljskih
usluga, provodi Federalna uprava za inspekcijske poslove i kantonalno tijelo
uprave mjerodavno za inspekcijske poslove u okviru svojih mjerodavnosti, u skladu
s posebnim propisima, koje na prijedlog resornih ministarstava donosi Vlada
Federacije i vlade kantona.
Članak 55.
Osim poslova navedenih u članku 53. ovog Zakona, Federalna uprava za inspekcijske
poslove obavlja i druge poslove koji su zakonom i drugim propisima stavljeni
u njezinu mjerodavnost.
Članak 56.
U provođenju inspekcijskog nadzora, mjerodavni inspektor Federalne uprave za
inspekcijske poslove (u daljnjem tekstu: inspektor) ima ovlasti pregledati:
poslovne i druge prostorije i prostore u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost,
poslovne knjige, ugovore, isprave i evidencije i drugu poslovnu dokumentaciju
koja mu omogućuje uvid u poslovanje ugostitelja koji pruža ugostiteljske usluge,
te obavljati i druge radnje sukladno svrsi inspekcijskog nadzora.
Članak 57.
Ugostitelji čije su prostorije i prostori, uređaji i oprema, odnosno predmeti
rada i poslovanja podvrgnuti inspekcijskom nadzoru, obvezni su omogućiti inspektoru
nesmetano obavljanje inspekcijskog nadzora.
Ugostitelj je obvezan na zahtjev inspektora dostaviti podatke, obavijesti i
materijale koji su mu potrebni za obavljanje poslova iz njegove mjerodavnosti
u primjerenom roku koji on odredi.
Inspekcijski pregled treba u isto vrijeme biti obavljen na takav način da ne
ometa redovito obavljanje rada i poslovanja.
Članak 58.
Ako inspektor prilikom inspekcijskog nadzora ustvrdi da ugostitelj ne postupa
sukladno članku 11. ovoga Zakona, donijet će rješenje kojim će naložiti otklanjanje
utvrđenih nepravilnosti u roku od 15 dana.
Ukoliko se ustvrđene nepravilnosti, iz stavka 1. ovoga članka, ne otklone u
roku od 15 dana, inspektor će izdati na licu mjesta prekršajni nalog odnosno
podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.
Žalba protiv rješenja iz stavka 1. ovoga članka ne odlaže izvršenje rješenja.
Članak 59.
Ako inspektor u provedbi inspekcijskog nadzora ustvrdi da se ugostiteljska djelatnost
obavlja:
- bez registracije ili mimo registracije,
- bez rješenja, kojim se odobrava obavljanje ugostiteljske djelatnosti, izdanog
od mjerodavnog tijela,
- bez rješenja mjerodavnog tijela, kojim se ustvrđuje kako prostor, uređaji
i oprema za obavljanje ugostiteljske djelatnosti udovoljavaju propisanim uvjetima
za obavljanje te djelatnosti, rješenjem će zabraniti obavljanje ugostiteljske
djelatnosti subjektu nadzora koji istu obavlja na nezakonit način.
Inspektor će rješenje iz stavka 1. ovoga članka donijeti bez odlaganja, s utvrđenim
činjenicama odlučnim za donošenje rješenja.
Žalba protiv rješenja iz stavka 1. ovoga članka ne odlaže izvršenje rješenja.
Subjektu nadzora kojemu je zabranjen rad inspektor će pečaćenjem ili na drugi
prikladan način zatvoriti prostorije u kojima obavlja ugostiteljsku djelatnost,
te može privremeno oduzeti opremu, uređaje, sredstva za rad i prijevozna sredstva
kojima obavlja nezakonitu djelatnost do konačne odluke.
Inspektor je obvezan uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za učinjeni
prekršaj, odnosno uz prijavu za učinjeno kazneno djelo, o privremenom oduzimanju
predmeta, odmah izvijestiti mjerodavno tijelo kod kojeg pokreće postupak zbog
učinjenog prekršaja ili kaznenog djela, ovisno o kvalifikaciji djela učinjenog
oduzetim predmetima.
Inspekcijska tijela u čijem se sastavu nalazi inspekcija osigurat će uvjete
za održavanje i čuvanje privremeno oduzetih predmeta.
Troškovi prinudnog izvršenja kao i troškovi štete nastale prinudnim izvršenjem
padaju na teret izvršitelja-stranke.
Članak 60.
Ako su poslovni prostor, uređaji i oprema namijenjeni za obavljanje ugostiteljske
djelatnosti prestali ispunjavati propisane uvjete po izdanom odobrenju, inspektor
će donijeti rješenje, bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od dana
svršetka nadzora, s utvrđenim činjenicama odlučnim za donošenje rješenja, kojim
će odrediti rok ugostitelju ne kraći od 30 dana, kako bi prilagodio pružanje
usluga sukladno Zakonu.
Ako se nedostatci iz stavka 1. ovoga članka ne otklone u određenom roku , inspektor
će donijeti rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti.
Žalba protiv rješenja iz st. 1. i 2. ovoga članka ne odlaže izvršenje rješenja.
Ukoliko ugostitelj i poslije zabrane nastavi obavljati ugostiteljsku djelatnost,
nakon što je rješenje o zabrani postalo izvršno, inspektor će donijeti zaključak
o prinudnom izvršenju rješenja pečaćenjem objekta.
Troškovi prinudnog izvršenja kao i troškovi štete nastale prinudnim izvršenjem
padaju na teret izvršitelja-stranke.
Članak 61.
Ako inspektor prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora ustvrdi nepravilnosti
ili nepridržavanje propisa za čiji nadzor nije mjerodavan, izvijestit će mjerodavno
tijelo uprave bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana.
Članak 62.
Protiv rješenja kantonalnog inspektora može se izjaviti žalba mjerodavnom kantonalnom
tijelu u roku od osam dana od dana dostavljanja rješenja.
Protiv rješenja koje u prvom stupnju donosi federalni inspektor može se izjaviti
žalba Ministarstvu u roku od osam dana od dana dostavljanja rješenja.
IX. KAZNENE ODREDBE
Članak 63.
Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 KM do 15.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:
1. obavlja ugostiteljsku djelatnost protivno odredbama članka 3. ovoga Zakona,
2. ne pruža ugostiteljske usluge sukladno odredbama iz članka 11. ovoga Zakona,
3. ugostiteljski objekt ne ispunjava uvjete glede uređenja i opreme ugostiteljskih
objekata, usluga, projektiranja, gradnje i održavanja građevine, zaštite na
radu, zaštite od požara, zaštite od buke, zaštite i unaprjeđenja okoliša, zdravstvene
uvjete za rad u ugostiteljstvu sukladno posebnim propisima, kao i druge uvjete
propisane ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona (članak
8. st. 1., 2. i 3.),
4. ugostitelj započne obavljati ugostiteljsku djelatnost u objektu iz članka
26. stavak 1. ovoga Zakona prije nego što od mjerodavnog tijela dobije rješenje
da objekt ispunjava minimalne uvjete propisane za određenu vrstu ugostiteljskog
objekta koji se ne kategorizira te dobije rješenje od Ministarstva da objekt
ispunjava propisane minimalne uvjete i uvjete za određenu kategoriju, osim u
slučaju iz članka 9. stavak 6., članka 18. stavak 3., članka 32. stavak 6. i
članka 46. stavak 2. ovoga Zakona (članak 28.).
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj
osobi novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM .
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom
u iznosu od 150,00 KM do 1.500,00 KM.
Članak 64.
Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaje
pravna osoba ako:
1. pruža usluge smještaja i prehrane osobama koje nisu njezini djelatnici, umirovljenici,
te članovi uže obitelji djelatnika i umirovljenika (članak 4. stavak 1.),
2. objekt u kojem pruža ugostiteljske usluge ne ispunjava uvjete propisane ovim
Zakonom i drugim propisima (članak 4. st. 1. i 4.),
3. pruža ugostiteljske usluge u objektu zatvorenog tipa bez rješenja mjerodavnog
tijela (članak 4. stavak 3.),
4. za oglašavanje i reklamiranje usluga i isticanje poruka u komercijalnom poslovanju
koristi oznaku propisane vrste koja nije utvrđena rješenjem mjerodavnog tijela
i kategorije objekta koja nije utvrđena rješenjem Ministarstva (članak 12.).
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj
osobi novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM.
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom
u iznosu od 150,00 KM do 1.500,00 KM.
Članak 65.
Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 5.000,00 KM, kaznit će se za prekršaj
pravna osoba ako:
1. ne ustvrdi normative o utrošku namirnica, pića i napitaka za pojedine usluge
prehrane, pića i napitaka ili ne pruži usluge u količinama i kakvoći sukladno
normativima ili na zahtjev normative ne predoči gostu (članak 11. stavak 1.
točka 4.),
2. vidno ne istakne cijene usluga koje nudi u ugostiteljskom objektu, na način
dostupan gostima, ili ako se ne pridržava istaknutih i ovjerenih cijena ili
ako kod pružanja usluga smještaja u cjenicima ne istakne i iznos boravišne pristojbe,
te ako cjenici nisu dostupni gostima u dostatnom broju primjeraka (članak 11.
stavak 1. točka 5.),
3. ne izda gostu račun za svaku pruženu ugostiteljsku uslugu, koji obvezno mora
sadržavati: naziv ugostiteljskog objekta, porezni ID broj, broj računa, datum
i vrijeme izdavanja računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga, a kod
pružanja usluga smještaja ne navede u računu i iznos boravišne pristojbe (članak
11. stavak 1. točka 6.),
4. ne dostavi normative na ovjeru mjerodavnom tijelu ili ih počne primjenjivati
prije utvrđenog roka (članak 11. stavak 1. točka 8.),
5. ne dostavi cjenike na ovjeru mjerodavnom tijelu ili ih počne primjenjivati
prije utvrđenog roka (članak 11. stavak 1. točka 9.),
6. ne vodi knjigu gostiju u ugostiteljskom objektu za smještaj (članak 11. stavak
1. točka 10.),
7. ne vodi knjigu žalbi na propisan način u svakom ugostiteljskom objektu, ne
dostavi izjavljeni prigovor u propisanom roku mjerodavnoj turističko-ugostiteljskoj
inspekciji, te ne odgovori na prigovor u propisanom roku (članak 11. stavak
1. točka 11.),
8. ne vodi poslovne knjige sukladno važećim propisima (članak 11. stavak 1.
točka 12.),
9. poslužuje alkoholna pića gostu mlađem od 18 godina (članak 13.),
10. ne pruža ugostiteljsku uslugu u pokretnom objektu na propisani način ili
ne zadovoljava propisane uvjete ili pruža ugostiteljsku uslugu u pokretnom objektu
na prostoru koji nije utvrdilo mjerodavno tijelo (članak 38. st. 1. i 5.),
11. ne pruža ugostiteljske usluge iz kioska, pod šatorom i sl. na propisani
način ili ne zadovoljava propisane uvjete (članak 39.).
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj
osobi novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM.
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom
u iznosu od 150,00 KM do 1.500,00 KM.
Članak 66.
Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj
pravna osoba ako:
1. vidno ne istakne propisanu oznaku vrste na ulazu u ugostiteljski objekt utvrđene
rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije ugostiteljskog objekta utvrđene rješenjem
Ministarstva (članak 11. stavak 1. točka 1.),
2. vidno ne istakne na ulazu u ugostiteljski objekt obavijest o radnom vremenu,
ili ako ta obavijest nije sukladna propisanom radnom vremenu (članak 11. stavak
1. točka 2.),
3. u ugostiteljskom objektu za smještaj ne utvrdi kućni red i ne istakne ga
na recepciji, ili izvod iz kućnog reda ne istakne u svim sobama i apartmanima
(članak 11. stavak 1. točka 3.),
4. se ne pridržava propisanog radnog vremena (članak 11. stavak 1. točka 7.).
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj
osobi novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM.
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom
u iznosu od 150,00 KM do 1.500,00 KM.
Članak 67.
Novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 1.500,00 KM kaznit će se za prekršaj
fizička osoba u kućanstvu ako:
1. iznajmljuje gostima sobe, apartmane i kuće za odmor s više od 10 soba, odnosno
20 postelja, organizira kamp na svom zemljištu za više od 20 smještajnih jedinica,
odnosno 60 gostiju istodobno (članak 41. stavak 1. toč. 1. i 2.),
2. pruža usluge doručka, polupansiona ili pansiona protivno odredbi članka 41.
stavak 2.,
3. objekt u kojem pruža usluge ne ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju
(članak 42.),
4. ne ustvrdi normative namirnica, pića i napitaka, za pojedine usluge prehrane
pića i napitaka, ako takve usluge pruža i ne pruži usluge po utvrđenim normativima,
te na zahtjev gosta ne predoči normative (članak 43. stavak 1. točka 3.),
5. vidno ne istakne cijene usluga koje nudi i iznos boravišne pristojbe, na
propisani i uobičajeni način, te ako se ne pridržava istaknutih cijena (članak
43. stavak 1. točka 4.),
6. ne izda gostu račun za svaku pruženu ugostiteljsku uslugu, koji obvezno mora
sadržavati: naziv ugostiteljskog objekta, porezni ID broj, broj računa, datum
i vrijeme izdavanja računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga, a kod
pružanja usluga smještaja, ne navede u računu i iznos boravišne pristojbe (članak
43. stavak 1. točka 5.),
7. ne vodi knjigu gostiju (članak 43. stavak 1. točka 6.),
8. normative i cjenike ne dostavi na ovjeru mjerodavnom tijelu ili ih ne dostavi
u utvrđenom roku (članak 43. stavak 1. točka 7.),
9. koristi rad osoba koje nisu članovi njegovog kućanstva (članak 44. stavak
1.),
10. članovi kućanstva ne ispunjavaju propisane zdravstvene uvjete za rad u ugostiteljstvu,
sukladno posebnim propisima (članak 44. stavak 2.),
11. pruža usluge iz čl. 41. i 50. ovoga Zakona, a ne ispunjava propisane minimalne
uvjete, odnosno uvjete za kategoriju, ili ih pruža bez pribavljenog odobrenja
mjerodavnog tijela,
12. pruža usluge smještaja, prehrane, pića i napitaka, a nije član seoskog kućanstva,
ili ako pruža usluge smještaja protivno odredbi članka 50. stavak 1. ovoga Zakona,
ili ako priprema i poslužuje topla i hladna jela, pića i napitke koji nisu pretežito
iz vlastite proizvodnje, ili ako pruža usluge prehrane, ili ako pruža usluge
degustacije vina ili rakije ili posluživanja domaćih narezaka koji nisu iz vlastite
proizvodnje (članak 50. st. 2. i 3.).
Članak 68.
Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 1.000,00 KM kaznit će se za prekršaj
fizička osoba u kućanstvu ako:
- vidno ne istakne oznaku propisane vrste, utvrđene rješenjem mjerodavnog tijela
i kategorije objekta, utvrđene rješenjem Ministarstva (članak 43. stavak 1.
točka 1.).
Članak 69.
Novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 500,00 KM kaznit će se za prekršaj osoba
koja kampira izvan kampa ili postavlja šator, kamp-kućicu, kamp-prikolicu i
drugu opremu za kampiranje sa svrhom kampiranja izvan kampa (članak 40. st.
2. i 3.).
Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka može se izreći zaštitna mjera oduzimanja
predmeta kojima je počinjen prekršaj.
Članak 70.
Za prekršaje utvrđene čl. 65., 67. i 68. ovoga Zakona ako se ponove u roku od
jedne godine od pravomoćnosti prvog rješenja o prekršaju, uz novčanu kaznu,
izreći će se i zaštitna mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti u
trajanju do šest mjeseci i za fizičku osobu i za pravnu osobu.
X. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 71.
Pravna i fizička osoba kojima je obavljanje ugostiteljske djelatnosti odobreno
po ranijim propisima dužne su usuglasiti svoje poslovanje s odredbama ovoga
Zakona u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.
Članak 72.
Federalni ministar okoliša i turizma donijet će propise na temelju ovlasti iz
ovoga Zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.
Članak 73.
Do donošenja propisa na temelju ovlasti iz ovoga Zakona primjenjivat će se važeći
propisi.
Članak 74.
Postupci koji su pokrenuti prije stupanja na snagu ovog Zakona, dovršit će se
sukladno propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovoga Zakona.
Članak 75.
Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaju važiti odredbe Zakona o turističko-ugostiteljskoj
djelatnosti ("Službene novine Federacije BiH", br. 19/96 i 28/03),
kojima se uređuje ugostiteljska djelatnost.
Članak 76.
Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".
PREDSJEDATELJ
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH
Stjepan Krešić
PREDSJEDATELJ
ZASTUPNIČKOGA DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BIH
Safet Softić