Nazad

Aktuelno

Ramić u Prijedoru: Ugovori o izgradnji stambenih jedinica i angažmanu pripravnika-povratnika
17 Sep 2020


U gradskoj upravi Grada Prijedora upriličeno je potpisivanje ugovora o izgradnji i rekonstrukciji devet stambenih jedinica iz opština/gradova Prijedor, Novi, Kostajnica i Dubica. Ugovore sa korisnicima su potpisali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnici i gradonačelnici ovih opština i gradova.

-Danas smo sa devet porodica potpisali ugovore o trajnom stambenom zbrinjavanju. Veliki broj zahtjeva nam pristiže za izgradnju i obnovu kuća, što ukazuje da postoji volja za povratkom i proširenjem porodica. Zbog pandemije realiziramo nešto manji broj stambenih jedinica, ali vjerujemo da ćemo sljedeće godine stambeno zbrinuti značajniji broj porodica - kazao je Ramić

Nekoliko povratnika je potpisalo ugovore o obavljanju pripravničkog staža.

-Kroz projekte koje realiziramo dajemo podršku za prvo zaposlenje, a angažman mladih u lokalnim zajednicama je i naš prioritet. Ovih dana širom Bosne i Hercegovine angažujemo mlade ljude koji su završili visoko obrazovanje kako bi bili konkurentni na tržištu rada - zaključio je ministar Ramić.

Tokom boravka u Prijedoru Ramić je posjetio uspješnu kompaniju za proizvodnju i obradu metala Cromex. 

Firma zapošljava povratnike i razvijajući vlasititu platformu počeli su sa proizvodnjom domaćeg motocikla.- Više od 60 posto proizvoda nastalo je u pogonima Cromexa, ostatak nabavljamo na inostranom tržištu. Ovo je naš novi proizvod i sa njim očekujemo i nova zapošljavanja - ističu iz Cromexa.

Podršku u zapošljavanju povratnika su dobili i od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

- Ranije smo podržali Cromex kako bi zaposlili povratnike, danas smo se uvjerili da postaju lideri u ovoj branši. Potpisali smo nove ugovore o angažiranju pripravnika i stručnih osoba. Time smo ohrabrili mlade ljude koji žele ovdje stvarati nove šanse, a nastavit ćemo pratiti rad Cromexa i biti njihova podrška - kazao je ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE