Nazad

Aktuelno

Rekonstrukcija tunela Crnaja tek kad bude osiguran maksimalno nesmetan protok saobraćaja
17 Sep 2020


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je, na inicijativu federalnog premijera Fadila Novalića, usvojila zaključak kojim se JP „Ceste Federacije Bosne i Hercegovine“ zadužuje da razmotri mogućnost odgode početka provedbe Programa „Modernizacije magistralnih cesta Federacije BiH“ zbog krize uzrokovane pojavom novog koronavirusa, te da simuliranjem izvođenja radova u tunelu „Crnaja“ izvrši dodatna snimanja intenziteta prometa naizmjeničnim propuštanjem vozila, a da tek nakon toga predloži dinamiku izvođenja stvarnih radova.
 
Poznato je da je rekontrukcija tunela Crnaja, prvenstveno, bila najavljena za 15. septembar ove godine i da treba trajati 16 mjeseci.  Svjesni šta bi usporavanje, ili čak i obustava, saobraćaja na toj dionici značila za privredu i sve učesnike u saobraćaju, usvojen je pomenuti zaključak.
 
- Konkretno tražimo od stručnih službi Cesta Federacije da u dužem periodu prate, analiziraju i utvrde metod naizmjeničnog funkcionisanja saobraćaja kako građani i privreda, kad počne rekonstrukcija Crnaje, ne bi doživljavali neugodnosti koje su prolazili prilikom radova u tunelu Vranduk.
 
Tunel Crnaja se nalazi na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u Federaciji, pa i Bosni i Hercegovini i smatram da ne smijemo ponovitu „grešku“ Vranduka - kazao je premijer Novalić.
 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE