Nazad

Aktuelno

Novalić nakon razgovora s Palmerom: U fokusu povratak ekonomskim reformama
09 Sep 2020


Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer sastao se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.
 
U fokusu razgovora, kako je kazao premijer Novalić nakon sastanka, bio je povratak ekonomskim reformama.
 
- Svjedoci smo da su ekonomske reforme ustuknule nešto pred koronom, nešto pred lokalnim izborima, ali jedino u šta društvo može računati kao sigurnu bazu daljeg napretka je ekonomija - kazao je premijer Novalić.
 
Novinare je izvijestio da je na sastanku s Palmerom razgovarano i o većim javnim investicijama međunarodne zajednice, smanjenju opterećenja rada, reformi zdravstva i reformi javnih preduzeća, koja su, kako je rekao, značajan dio neefikasnosti ekonomije ovog društva.
 
- Kada su nas pitali u čemu bismo željeli da nam Sjedinjene Američke Države pomognu, mi smo rekli da su to, pored ekonomije, euroatlantske integracije, na vanjskom, te borba protiv korupcije, na domaćem planu - kazao je Novalić.
 


Tu podrazumijevamo, dodao je, prije svega pravosudni sistem i javni sektor koji je glomazan i koji generira najveći procenat korupcije.
 
Susreti sa zvaničnicima međunarodne zajednice, obrazložio je Novalić, predstavljaju sticanje okvirnog pogleda na BiH, od različitih faktora.
 
- Naš zahtjev je jasan, želimo srednjoročnu budžetsku potporu od strane Evropske unije, kao što je to dobila Bjelorusija sa grejs periodom od 15 godina i kamatama koje su blizu nuli, kako bismo garantirali socijalni mir u narednih šest do sedam godina, a ne samo ove ili naredne godine kada imamo izrazito djelovanje COVID-19 - naglasio je Novalić.
 
Drugo je dugoročno kreditiranje pod vrlo povoljnim uslovima za investicione radove, a koji nisu samo Koridor Vc i energetski objekti za koje su već osigurani izvori finansiranja. To su dodatni projekti za BiH, kao što su pruge, plinovodi, vjetroelektrane i drugo.
 
- Šanse za to su dobre jer smo, prije svega, pokazali stabilnost: očuvali smo kreditni rejting, vrlo malo smo zaduženi. U svakom slučaju, čak i što mi nemamo budžetskih potreba, ne želimo koristiti kapacitet domaćeg bankarskog sektora za budžete, nego da to ostavimo privredi koju želimo pomoći javnim investicijama, transferima, smanjenjem obaveza i povoljnim poslovnim okruženjem u šta se ubraja i smanjenje parafiskalnih nameta - istakao je.
 
Dakle, zaključio je Novalić, u fokusu razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog State Departmenta za Balkan i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewom Palmerom bila je ekonomija.
 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE