Nazad

Aktuelno

Nova pomoć bošnjačkim povratnicima na području Zvornik
04 Sep 2020


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je danas Zvornik, gdje je s gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem razgovarao o realiziranim projektima povratka, ali i trenutnim izazovima vezanim za bošnjačku povratničku zajednicu. Zajedno su u promet pustili nove putne pravce u Kozluku i Đulićima, koji su zajednički finansirali Federalno ministarstvo i Grad Zvornik.
 
- Na području Zvornika danas živi značajan broj Bošnjaka-povratnika. Povratnici su važni akteri u razvoju poljoprivrede i biznisa. Izgradnja putne komunikacije, stvaranje osnovnih elemenata za život, a onda i kreiranje prilika za nove generacije ostaju naš strateški cilj. Federalno ministarstvo je značajno pomoglo zvornički kraj, upravo iz razloga što ovdje imamo značajan povratak, brojne porodice s djecom koji ovdje vide svoju budućnost. Na nama je da učinimo ono što možemo, budemo prisutni i prepoznajemo njihove potrebe - kazao je ministar Ramić.
 
Gradonačelnik Stevanović je pozdravio dosadašnju saradnju i realizirane projekte, naglasivši potrebu nastavaka rada na razvoju infrastrukture i povezivanju cijelog područja Grada Zvornika.
 


- Imamo odličnu saradnju s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, te kroz ove zajedničke projekte pokazujemo da tamo gdje postoji volja rezultati neće izostati. Veliki su projekti pred nama, potrebno je nastaviti raditi na razvoju infrastrukture. Bez partnera s drugih nivoa vlasti te stvari bi tekle znatno sporije, ali evo, mi pokazujemo da možemo biti primjer dobre prakse i međuentitetske saradnje  - zaključio je Stevanović.
 
Ministar Ramić je ukazao i na potrebu rješavanja postojećih izazova kada je u pitanju pristup osnovnom obrazovanju bez diskriminacije u školama u entitetu Republika Srpska, te istakao važnost stavljanja interesa djece na prvo mjesto, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE