Nazad

Aktuelno

Ramić i Ganić potpisali sporazum o finansiranju infrastrukturnih projekata u ZDK
03 Sep 2020


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić potpisali su danas Sporazum o udruživanju sredstava za finansiranje izgradnje infrastrukturnih projekata obnove na području ovog kantona, čija je ukupna vrijednost oko 650.000 KM.
 
Ministar Ramić je naglasio da su povratnici najugroženija kategorija stanovništva, posebno manjinski povratnici, te da ovo ministarstvo nastoji da iz godine u godinu realizira različite projekte, kao što su izgradnja stambenih objekata, infrastrukturni projekti, podrška zapošljavanju i samozapošljavanja.
 
- Problem je što iz godine u godinu imamo budžete za te namjene koji se smanjuju, a potrebe ostaju iste. Realizacija naših projekata u odnosu na zahtjeve još uvijek je ispod 10 posto, tako da raduje ovakav oblik saradnje s drugim institucijama, u ovom slučaju Zeničko-dobojskim kantonom. Otkad je premijer Ganić na čelu ovog kantona mi potpisujemo zajedničke sporazume i realiziramo projekte. S nekim načelnicima općina također imamo potpisane projekte i sporazume - rekao je Ramić, ističući da je nedostatak sredstava razlog zašto se proces povratka odvija 20 godina.
 


Premijer Ganić zahvalio je Federalnom ministarstvu koje je na izdvojenih 250.000 KM, iz budžeta ZDK za finansiranje navedenih projekata, odobrilo 400.000 KM.
 
- Očekujemo da će značajan dio radova na ovim projektima biti realizovan u naredna dva mjeseca, jer je dosadašnja praksa pokazala da saradnja s Federalnim ministarstvom na visokom nivou i kod odobravanja sredstava i kod realizacije projekata. Ovi projekti su od posebne važnosti za građane koji su se vratili na svoja ognjišta, jer u povratničkim naseljima želimo da stvorimo mjesta ugodnog življenja - rekao je Ganić.
 
Ramić i Ganić su prije potpisivanja sporazuma posjetili povratničko naselje Kula Banjer kod Visokog.
 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE