Nazad

Aktuelno

Nastavak saradnje Velike Britanije i Federacije Bosne i Hercegovine
02 Sep 2020


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu razgovarali o aktualnom stanju ekonomije u Federaciji BiH izazvanom pandemijom COVID-19 , kao i daljnoj saradnji u provođenju reformskih mjera.
 
Federalni premijer je informisao  ambasadora Fielda o poduzetim kratkoročnim mjerama Federalne vlade za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Govoreći o otpočetim srednjoročnim mjerama, koje uključuju formirani Garantni fond pri Razvojnoj banci FBiH, premijer Novalić je govorio i o  direktnoj pomoći najugroženijim sektorima, kao što su  turizam, prevoznici, aerodromi i izvoznici, a što je planirano kroz  predstojeći rebalans budžeta.
 
Dodao ja da je u ovim procesima pomoć Velike Britanije izuzetno značajna, kao i u procesu stvaranja povoljnijeg privrednog okruženja kroz donošenje reformskih zakona koji se odnose na fiskalizaciju, doprinose, javna preduzeća i zdravstvo. S tim u vezi, izrazio je veliku zahvalnost za sve što Velika Britanija čini za Bosnu i Hercegovinu.
 
Ambasador Field je kazao kako će nastaviti angažman na provedbi britanske politike usmjerene na izgradnju prosperitetne Bosne i Hercegovine, te da je njegova zemlja kao i do sada spremna pomoći Federaciji BiH u ekonomskom oporavku i provedbi neophodnih reformskih mjera i akcionih planova.
 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE