Nazad

Aktuelno

Razgovor o mogućnosti povećanja isplatnog koeficijenta boračkim kategorijama
22 Jan 2020


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sastao se danas s predstavnicima koordinacija boračkih organizacija i udruženja Armije RBiH i HVO-a.

Bukvarević je informirao prisutne da je gotovo 17.500 branilaca podnijelo zahtjev za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu po federalnom Zakonu, te da će u ovoj godini biti nastavljeno finansiranje iz Budžeta FBiH za boračke naknade u iznosu uvećanom za 50 miliona KM.

Danas je zatraženo da isplatni koeficijent za sve boračke naknade bude uvećan na jedan, nakon što je smanjen 2010. godine.

Ministar Bukvarević je podsjetio da je u proteklih nekoliko godina tek jednom povećana naknada borcima, što je, imajući u vidu porast svih troškova života, nedopustivo i da je ovo jedini način na koji trenutno, dok ne dođe do izmjene zakonskih akata, mogu biti povećane naknade. Za ovo povećanje neće biti potrebna dodatna finansijska sredstva jer su već planirana na poziciji Federalnog ministarstva u Budžetu za 2020. godinu.

Usaglašeno je da resorno ministarstvo uputi prijedlog odluke o isplatnom koeficijentu  Vladi FBiH koja bi se trebala očitovati na nekoj od narednih sjednica.

Informirajući prisutne Bukvarević je kazao i da je ovo ministarstvo uputilo tri urgencije Domu naroda Parlamenta FBiH kako bi na dnevni red bio uvršten Zakon o udruženjima od posebnog značaja, ali do danas nije bilo povratne informacije.
Stoga je danas zaključeno da od Doma naroda bude zatraženo da delegaciju predstavnika boraca primi na sastanak. Predstavnici obje koordinacije još jednom su naglasili da podržavaju tekst zakona koji je prethodno usvojen u Predstavničkom domu PFBiH, te su podsjetili da se ovim zakonom uređuje reprezentativnost u predstavljanju boračkih kategorija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
 
Petak,
18. rujan 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE