Nazad

Aktuelno

Premijer Novalić pozvao Vladu KS da se uključi u projekat Prve transverzale, manje riječima, više djelima
30 Sep 2019Federalni premijer Fadil Novalić i direktori Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH i Direkcije za ceste Kantona Sarajevo Ljubo Pravdić i Selmir Kovač obišli su danas gradilište na poddionici "Rondo Bare - Tunel Kobilja Glava" na Prvoj sarajevskoj transverzali.

- Vlada Federacije BiH izdvojila je novac i troši ga putem Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, ali pozivamo i Vladu KS da se konačno uključi u ovaj projekat i malo manje riječima, a mnogo više djelima se pridruži kako bismo što prije završili sarajevsku transverzalu - naglasio je Novalić izražavajući zadovoljstvo dinamikom radova.

Poddionica “Rondo Bare – Tunel Kobilja Glava” na Prvoj transverzali duga je 1.240 metara i njena izgradnja se finansira sredstvima Federacije BiH. Federacija BiH je za radove na Prvoj transverzali izdvojila ukupno 35 miliona KM i osigurana su iz akumulirane dobiti JP Međunarodni aerodrom Sarajevo i BH Telecoma. Radovi na poddionici "Rondo Bare-Tunel Kobilja Glava" koštaju 12 miliona KM, a ostatak sredstava FBiH je spremna uložiti za radove na Prvoj transverzali čim Kanton Sarajevo i općine omoguće nastavak izgradnje.

Premijer Novalić je kazao da su poslovi eksproprijacije zemljišta na dijelu pomenute poddionice završeni, a četiri miliona KM bit će osigurane za izgradnju od Avazovog tornja i Željezničke stanice do puta M-18 kod Bara.

- Time bi se osiguralo odvijanje saobraćaja iz grada Sarajeva prema Vogošći, a da to ne ide kroz zagušenu Ali-pašinu ulicu. Da bi se to završilo potrebno je četiri miliona za eksproprijaciju. Radimo ubrzano na tome kako bismo pred kraj godine ili početkom sljedeće krenuli u radove za koje imamo osigurano 19 miliona KM - pojasnio je Novalić.

Novalić, Pravdić i Kovač obišli su i gradilište kružnog toka u Vogošći gdje se završetak radova očekuje za desetak dana.

Direktor Pravdić je istaknuo da su radovi na kružnom toku već trebali biti završeni, ali kašnjenje nije greška izvođača jer je u periodu gradnje bilo 45 kišnih dana, a morala su biti izmještena i dva dalekovoda te se čekalo na saglasnost Elektroprivrede.

Radi se o projektu koji će rasteretiti velika čekanja na Jošaničkoj petlji s koje se uključuje na put prema Tuzli i autoput prema Zenici.

Direktor Kovač je pojasnio da bi poddionica "Rondo Bare-Tunel Kobilja Glava" trebala biti završena do marta 2020. godine, a moguće i ranije. Za oktobar je najavio raspisivanje tendera za izgradnju tunela na ovoj dionici.

 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE