Nazad

Aktuelno

Ministar Ramić potpisao ugovore vrijedne više od 350.000 KM za putnu infrastrukturu povratnicima
24 Sep 2019

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je s predstvanicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, na čelu s premijerom Mirzom Ganićem, potpisao ugovore o izvođenju radova za izgradnju putne infrastrukture u povratničkim mjestima općina Tešanj, Visoko, Žepče i Olovo.
 
Riječ je o ugovorima za sanaciju i izgradnju lokalnih puteva koji imaju značajnu ulogu u poboljšanju saobraćajne komunikacije, te uslova života povratnika u ovim općinama. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora veća je od 350.000 KM, od čega Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica iz Budžeta za 2019. godinu osigurava više od 200.000 KM. Preostali dio sredstava sufinansira se iz kantonalnog budžeta, a za Općinu Tešanj dio i iz općinskog budžeta.  
 
-Raduje nas da smo s novom Vladom Zeničko-dobojskog kantona uspostavili kvalitetnu saradnju na osnaživanju povratničkih zajednica. Preduslov za ekonomsko jačanje ovih sredina jeste upravo obnova i izgradnja ključnih infrastrukturnih objekata i jačanje saobraćajnih veza. Mi smo u proteklom periodu kao značajan segment održivosti povratka prepoznali upravo izgradnju i obnovu infrastrukturnih projekata, a među kojima je putna komunikacija veoma važan preduslov razvoja naših povratničkih zajednica - kazao je ministar Ramić.
 
Premijer Zeničko-dobojskog kantona istakao je opredjeljenje kantonalne vlade za ulaganje u razvoj lokalnih sredina među kojima su i općine gdje je ostvaren povratak.

-Za značajnije rezultate potrebna je podrška viših nivoa vlasti. Razumijevanje i saradnju smo našli u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, što potvrđuju i današnji ugovori. Mi smo posvećeni ravnomjernom razvoju svih naših općina i mjesnih zajednica u kantonu. Projekti infrastrukturne prirode jačaju razvoj ovog kraja i svakako će biti od koristi za sve naše građane, a posebno povratnike. Naš cilj je da nastavimo korektnu i efikasnu saradnju s ciljem ulaganja u kanton - kazao je premijer Ganić.


 
Ugovore je u ime kantonalne vlade potpisala ministrica rada, socijalne politike i izbjeglica Azra Šabanović, koja je naglasila važnost udruživanja finansijskih sredstava.

-Ovom prilikom želim naglasiti da smo se polovinom augusta usaglasili o našim prioritetima, te potpisali Sporazum o udruživanju sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekra na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i načinu realizacije. Nakon mjesec već imamo ugovore o izvođenju radova. Kanton putem resornog ministarstva učestvuje sa nešto više od 130.000 KM u ovim projektima namjenjenim povratničkim zajednicama - kazala je ministrica Šabanović. 
 
Ugovorima o izvođenju radova, čiji je nosilac projekta Federalno ministarstvo obuhvaćena je izgradnja i obnova pet lokalnih puteva u povratničkim sredinama ove četiri općine Zeničko-dobojskog kantona, a rok za izvođenje radova je 30 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u Budžetu za 2019. godinu za infrastrukturne projekte u povratničkim sredinama osiguralo sredstva u iznosu od oko 7,5 miliona KM.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE