Nazad

Aktuelno

Ministar Džindić: Napraviti plan reorganizacije rudnika za 60 dana
23 Sep 2019
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima sindikata rudnika Federacije BiH i generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Bajazitom Jašarevićem na kome je istaknuto da rudnici koji posluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH trebaju u roku od 60 dana napraviti transparentan plan reorganizacije.

Ministar Džindić je na pres-konferenciji nakon sastanka kazao da su određeni sindikati imali "loše prenesene informacije da neko želi zatvoriti neke rudnike", kao i u vezi projekta izgradnje bloka u rudniku Banovići.

- Što se tiče budućnosti izgradnje bloka u Banovićima, ona je u rukama Uprave rudnika Banovići, a ne Ministarstva  - istakao je Džindić.

U vezi moratorija na zapošljavanje u rudarskom sektoru, Džindić je pojasnio da ta odluka zapravo podrazumijeva da nema više gomilanja viška zaposlenih, kao što je to ranije bio slučaj.

- Što se tiče imenovanja uprava, također je o tome bilo diskusije. RMU Zenica će upravu dobiti do petka, eventualno do ponedjeljka. Vršilac dužnosti izvršnog direktora je dobio zadatak prije par dana da obavi razgovor sa nekoliko kandidata. Zaista je teško u ovom trenutku da se neko prihvati te funkcije, to vidimo, ali smo zamolili da se napravi dodatni napor da se obave intervjui i čim prije imenuje v.d. uprava - naveo je Džindić.

Džindić je ocjenio da je ostvaren novi vid saradnje između Elektroprivrede, Ministarstva i rudnika dodajući da bi ta saradnja u budućnosti trebala biti bolja.  

Također, ministar Džindić je naveo da je jutros imao i sastanak s predstavnicima sindikata i menadžmentom Arcelor Mittala, te predstavnicima Sindikata metalaca FBiH na kome su razgovarali o beneficiranom radnom stažu, te da je dogovoren način ako će se ovo pitanje rješavati u skorijoj budućnosti.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević danas je na ovoj pres-konferenciji rekao da kompanija na čijem je čelu ostaje pri tome da je potrebno ulagati u rudnike, ali i raditi na njihovom restruktuiranju.

- Elektroprivreda BiH ostaje pri konceptu da je jedini način da energetski sektor učinimo dugoročno održivim, taj da nastavimo investiranje u rudnika uglja koji su u sastavu Koncerna i tako učinimo efikasnijom proizvodnju uglja i poslovanje rudnika i da, paralelno s time, polazeći od reorganizacije koja je naložena odlukom Vlade FBiH, odlučnije uđemo u izradu programa restruktuiranja svakog od rudnika - kazao je Jašarević.

Današnji sastanak je ocijenio izuzetno konstruktivnim dodajući da je to način da, vođeni Vladom FBiH i resornim ministarstvom, prođu kroz osjetljivo vrijeme tranzicije energetskog sektora. Kako je kazao, dogovorili su da rudnici odmah urade plan reorganizacije da bi se došlo do njihove racionalne organizacije. 

- Elektroprivreda BiH podržava pristup Vlade FBiH sa posljednje sjednice u kojem je istaknuta potreba da se za svako novo zapošljavanje u rudnicima Koncerna dostavi i plan reorganizacije svakog od rudnika u kojem će se jasno vidjeti koja radna mjesta u rudnicima prepoznaje Zakon o rudarstvu i to će biti vodilja da u narednim godinama, zajedno rudnici, Elektroprivreda BiH i Vlada FBiH, iznađu resurse za prelazak sa postojeće, neefikasne, na buduću potrebnu organizaciju svakog od rudnika – izjavio je Jašarević.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić kazao je da je danas usaglašen stav oko primjene kolektivnog ugovora do potpisivanja novog.

Husić je dodao da najkasnije do kraja sedmice treba riješiti pitanje nove Uprave RMU Zenica, te da sindikati očekuju da svi rudnici u FBiH normalno funkcioniraju. Na današnjem sastanku, kako je dodao, uspjeli su razjasniti nejasnoće u vezi s moratorijem na zapošljavanje u rudarskom sektoru. Naglasio je da su važna i ulaganja u svaki rudnik, te da neće dozvoliti da bilo koji rudar ostane na ulici.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Safer Mušanović je također sastanak ocijenio korisnim dodajući da su dobili pojašnjenja u vezi s nizom aktuelnih pitanja. 
 
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE