Nazad

Aktuelno

Predstavljen program manifestacije „Dani europskog naslijeđa“
17 Sep 2019


U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, u Širokom Brijegu, Posušju, Grudama i Ljubuškom, u srijedu i četvrtak, 2. i 3. listopada, bit će održana Kulturno-znanstvena manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ s ciljem očuvanja i promocije kulturne baštine. Otvaranje manifestacije planirano je u srijedu, 2. listopada, u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu, s početkom u 10.40 sati.
 
Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović kazala je kako se radi o 23. izdanju ove manifestacije, i prvi put će biti održana u općinama Zapadnohercegovačkog kantona.
 
- Zapadna Hercegovina i sve općine koji pripadaju ovom kantonu imaju itekako puno toga što spada pod naše naslijeđe, što je baština materijalne i nematerijalne kulture, tako da ćemo ovom manifestacijom na dobar način predstaviti i promovirati sve te vrijednosti kojima navedene općine raspolažu - kazala je ministrica Dujmović.
 
Dodala je kako će kroz izlaganja eminentnih poznavatelja materijalne i nematerijalne baštine ovog područja i okrugle stolove pokušati iznaći moguća rješenja kako bi se sva nematerijalna baština štitila od zaborava.
 
- Istaknula bih, također, kako su mlađe generacije, učenici osnovnih i srednjih škola dostavili svoje radove, kojih svake godine ima sve više, i stručni tim resornog ministarstva izvršit će odabir radova, koji će kroz izložbu biti predstavljeni na ovoj manifestaciji, a to je potvrda da se možemo i imamo na koga osloniti - kazala je.


 
Načelnik općine Posušje Branko Bago istakao je kako svi u Posušju žive svoje običaje i s ponosom se prisjećaju svoje prošlosti, prvenstveno kroz škole, ustanove i udruge, kao i kroz kulturno-umjetnička društva i putem manifestacija.
 
- Posušje kroz muzej „U kući oca mojega“, svoje stećke, crkve, gradine, bazilike i druge spomenike kamenoklesarske arhitekture, doista ima što pokazati i ima čime biti ponosno. Naše naslijeđe svjedoči o neraskidivoj, jasnoj povijesnoj i kulturološkoj povezanosti sa ostalim narodima i regijama Europe i opravdano smo dio ovog velikog projekta koji prelazi državne i nacionalne granice. Posebno me raduje što je projekt usmjeren najmlađoj populaciji našeg društva, našim učenicima, koji već imaju zavidno razvijen osjećaj pripadnosti svojim korijenima i senzibilitet za svoje Posušje - istaknuo je Bago.
 
Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj kazao je kako će ova općina kroz Dane europskog naslijeđa pokušati predstaviti ono što je dobila u naslijeđe od svojih predaka.
 
- Predstavit ćemo vrijedno arheološko nalazište Ravlića pećinu, u čiju smo zaštitu uložili velike napore u sklopu jednog projekta iz programa prekogranične suradnje i vidjet ćete da smo ovo napravili kvalitetno. Artefakte koji su ranije pronađeni vidjet ćete u jednoj franjevačkoj arheološkoj zbirci i zaista je nevjerojatno vidjeti nešto staro sedam tisuća godina. Što se tiče nematerijalne baštine, opredijelili smo se za gangu po kojoj su Grude poznate, a koju ćemo predstaviti na okruglom stolu drugog dana manifestacije - kazao je Grizelj.
 
Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić istaknuo je kako je Ljubuški status grada među ostalim stekao i temeljem bogate kulturno-povijesne baštine koja je, po njegovim riječima, od interesa za širu zajednicu.
 
- Kada govorimo o kulturnoj baštini, Ljubuški je grad rimskih legionara patricija, a svjedok iz tog perioda je naša kula hercega Stjepana. Ljubuški je i kraj svetoga Ante, tu je i samostan koji u svom sastavu ima najvrijedniju kulturnu ostavštinu iz proteklih godina - najstariji muzej u BiH, Humačku ploču i tematsku galeriju „Majka“ sa oko 900 dijela. Tu je i cijeli niz drugih ostataka iz prošlosti, od ranokršćanskih bazilika do dijela stećaka i nekropola od kojih je jedan dio i na listi UNESCO-a - kazao je Barbarić.
 
Dva dana nije puno vremena za predstaviti sve ono što ima Široki Brijeg, kazao je gradonačelnik Miro Kraljević.
 
- Nećemo uspjeti predstaviti puno toga, ali svakako će lijepa slika o zapadnoj Hercegovini i Širokom Brijegu otići u javnost. Nažalost, dogodila se devastacija određenih spomenika, a nešto se uspjelo i zaštititi, primjerice naša bazilika u Mokrom. U zadnje vrijeme se i naše kantonalne, kao i gradske i općinske institucije trude da uistinu to zaštitimo i mislim kako će sve to što ćemo predstaviti biti jedna dobra priča - kazao je Kraljević.
 
Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ u europskim zemljama se održava od 1991. godine s ciljem upoznavanja najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, predstavljanja i promoviranja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome kako su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe, kao i da se ohrabri tolerancija unutar Europe i izvan njenih granica.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE