Nazad

Aktuelno

Novalić: Šokiran sam informacijom o stanju u Zavodu Pazarić
13 Sep 2019


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas da su ga šokirale informacije koje je, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, objelodanio direktor tog zavoda Redžep Salić.
 
- Bio sam na sjednici i mogu vam priznati da su me kao čovjeka šokirale informacije koje je direktor Salić kazao za govornicom. U svom mandatu često sam se susretao s problemima brojnih socijalnih grupa, ali ovo što sam čuo je bilo razočaravajuće i samo mogu zamisliti kako su se osjećale porodice i rodbina štićenika koji koriste usluge Zavoda - kazao je Novalić. 
 
Govoreći o sljedećim koracima koje će Vlada Federacije BiH poduzeti u rješavanju ovog problema, premijer je za početak naredne sedmice najavio sastanak predstavnika Vlade, Zavoda i Finansijske policije.
 
- Hitno ću sazvati sastanak za početak sljedeće sedmice na kojem bi trebali biti dopremijeri, resorni ministar Vesko Drljača i ministrica finansija Jelka Milićević, zatim federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić i predstavnici Finansijske policije. Iako je javnost posljednjih dana upoznata s finansijskim podacima o poslovanju, rezultatima revizija, a pominjao se i izvještaj ombudsmena koji nikad nije bio pred parlamentarcima, na ovom sastanku želimo sve 'pretresti' i dobiti sve detaljne podatke nadležnih, kako finansijske, tako i o stanju u kojem su objekti Zavoda i o broju uposlenih, o ishrani štićenika… Jednostavno, napraviti komplentnu sliku - kazao je Novalić.
 
Federalni premijer najavljuje i obraćanje pravosuđu čim sazna ko je odgovoran za stanje u Zavodu.
 
- Nakon što dobijem potrebne informacije od svih nadležnih, koji bi trebali oslikati realnu sliku, za pretpostaviti je da će biti iskristalisano i ko je odgovoran za situaciju u koju su dovedeni, prije svega štićenici Zavoda. Neću se ustručavati da istog časa nadležnim organima, najvjerovatnije tužilaštvu, proslijedim prijave protiv onih koji su bili odgovorni. Počnimo stvari nazivati pravim imenom; neko je primao platu da radi svoj posao, a posao je da Zavod funkcioniše kako treba i profesionalno pruža uslugu korisnicima. Poručujem da ću se lično pozabaviti ovim problemima sve dok ne budem siguran da će oni koji su uradili propuste i odgovarati za njih. Isto tako, poručujem da će Vlada Federacije BiH iznaći način kako poboljšati uslove za ovu osjetljivu kategoriju. Nedopustivo je da ranjive kategorije našeg društva budu ovako tretirane - zaključio je federalni premijer. 
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE