Nazad

Aktuelno

Ministrica Dilberović u Tuzli o kapitalnim projektima u oblasti obrazovanja
11 Sep 2019


Federalna ministrica nauke i obrazovanja Elvira Dilberović, sastala se u Tuzli s ministricom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahretom Branjišić, a razgovarale su o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, realizaciji projektnih aktivnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama i pravcima djelovanja u nastavku saradnje.

Također, razgovarano je i o realizaciji kapitalnih projekata u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, programima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te učešću u programu „Poboljšanja uslova iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Federaciji BiH“, kao i o mogućnostima realizacije projektnih aktivnosti na izgradnji objekta osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u 2018. godini izdvojilo 360.080 KM za realizaciju projekata u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona i nabavku udžbenika, odnosno 334.200  KM u 2019. godini. Ukupan udio sredstava za podršku projekata u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona, programima ovog ministarstva, za ovu i prethodnu godinu, iznosi više od 20 posto.

Projekti iz oblasti visokog obrazovanja i nauke s područja Tuzlanskog kantona podržani su u 2018. godini sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u iznosu od 407.632,34 KM.

Vlada Federacije BiH je u 2018. godini odobrila sredstva ostvarena prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, za realizaciju projekata u osnovnim školama sa područja Gradačca i Živinica u iznosu od 410 hiljada KM. Radi se o projektima utopljavanja objekta u JU Druga osnovna škola Živinice, dovršetku izgradnje sportske dvorane u JU OŠ „Hamdija Kreševljaković“ u Kamberima, izgradnje fiskulturne sale u JU OŠ „Edhem Mulabdić“ u Međiđi Donjoj, izgradnji objekta područne škole u Vučkovcima i kupovini interaktivnih tabli, školskog namještaja i sportskih rekvizita u JU OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ u Gradačcu.

Ministrice su posjetile i multimedijalni kabinet informatike u JU Osnovna škola "Pazar“ Tuzla, koja je opremljena sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u iznosu od 54 hiljade KM i JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, gdje je resorno federalno ministarstvo osiguralo sredstva u iznosu od 40 hiljada KM za sufinansiranje projekta sanacije i rekonstrukcije podova i mokrih čvorova.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE