Nazad

Aktuelno

Ugovori za obnovu 15 stambenih jedinica povratnicima u Goražde i Foču u FBiH
11 Sep 2019


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je danas u Goraždu ugovore o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata s 15 povratničkih porodica s područja Goražda i Općine Foča u FBiH.

Ugovore u vrijednosti od 197.000 KM za koje je Federalno ministarstvo osiguralo sredstva u Budžetu za 2019. godinu, potpisali su i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

- Ovim potvrđujemo da nastavak našeg prisustva u obnovi domova povratnicima na ovom području. Federalno ministarstvo putem svojih transfera, kao i provođenjem drugih programa i projekata, na području Goražda i Foče ukupno će obnoviti i izgraditi 354 stambene jedinice, za što je osigurano 19,7 miliona KM - kazao je Ramić.

Projektom „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja javnih stambenih rješenja“ – CEB II obuhvaćena je obnova i izgradnja 208 stambenih jedinica u zgradama po modelu neprofitno-socijalnog stanovanja. Sredstva od gotovo 16 miliona KM osigurana su kreditnim zaduženjem, te doprinosom kantonalne vlade i jedinica lokalne samouprave.

Projektom „Regionalno stambeno zbrinjavanje u BiH“, koji provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, putem donatorskih sredstava te doprinosom domaćih vlasti, na području Goražda i Općine Foča u FBiH ukupno je obnovljeno i izgrađeno 67 stambenih jedinica u vrijednosti od gotovo dva miliona KM.Ministar Ramić je naglasio da je ovo ministarstvo u potpunosti opredijeljeno da bude prisutno na cijelom prostoru BiH i osigura podršku svim povratnicima.

- Tamo gdje imamo podršku i saradnju lokalnih vlasti, a ovdje je sigurno imamo, zajedničkim radom dosta brže se postižu evidentni pomaci. Razumijevanje prema potrebama povratnika posebno je vidljivo u Goraždu, ali i Foči, stoga ćemo naše dobro partnerstvo usmjeriti u daljnja ulaganja s ciljem stvaranje boljih uslova života i rada povratnicima na ovom prostoru - naveo je Ramić.

Povratnici koji su danas potpisali ugovore odabrani su putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa, kojim je do sada obuhvaćena obnova i rekonstrukcija stambenih objekata u gotovo 70 općina na području cijele BiH.

Potpisivanju i uručenju današnjih ugovora povratnicima prisustvovala je i premijerka Bosanko-podrinjskog kantona Aida Obuća.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE