Nazad

Aktuelno

Počinje izrada strategije razvoja Federacije Bosne i Hercegovine
05 Sep 2019


Sastanak u povodu početka izrade integrisane strategije razvoja Federacije BiH za period 2021.-2027. godine održan je u Sarajevu. Radi se o dokumentu koji će, na harmoniziran način, definirati i prikazati razvojne prioritete Federacije BiH.

Pomoćnik direktora u Federalnom zavodu za programiranje razvoja i šef tima za izradu strategije Nijaz Avdukić, kazao je da su se danas sastali eksperti koji će pomoći u raznim oblastima, a doprinijet će da strategija bude urađena kvalitetno.

- Strategija razvoja ima četiri oblasti intervencije - ekonomski razvoj, društveni razvoj, održivi infrastrukturni razvoj, te dobra uprava i borba protiv korupcije. To su četiri stuba na kojima ćemo raditi - rekao je Avdukić.   

Naglašava da, generalno, izrada integrirane strategije traje najmanje godinu dana. Međutim, oni će pokušati najveći dio posla uraditi u narednih šest do sedam mjeseci da bi u proljeće naredne godine dokument bio spreman za usvajanje na Vladi FBiH i Parlamentu. 

- Izrada strategije, iako kompliciran i izazovan, lakši je dio posla. Očekuje nas implementacija, a to je teži dio. U 2021. godini možemo očekivati početak implementacije strategije, odnosno prve aktivnosti koje će biti implementirane - naglasio je Avdukić.Pojašnjava da je izrada strategije propisana Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem Federacije BiH, koji je usvojen 2017. godine. Vlada FBiH je krajem 2018., u skladu s tim, donijela odluku o izradi strategije i za koordinaciju zadužila Federalni zavod za programiranje razvoja.

Direktor Ureda premijera Federacije Hasan Ganibegović naglasio je da Federacija BiH dosad nije imala strategiju razvoja, sveobuhvatan i harmoniziran akt koji bi odredio prioritete razvoja.

- Dočekali smo da otvorimo rad na strategiji razvoja. Ovim poslom rukovodi Zavod za programiranje razvoja, a radi je domaća pamet. Dobit ćemo strateški dokument, potom predstoji glavni posao na provedbi kroz daljnje razrade razvojnih planova - naglasio je Ganibegović.     

Podsjeća da je to sedmogodišnja strategija i da će dva mandata federalne vlade radit po toj strategiji.

- Najvažniji su nam infrastrukturni projekti. Prije toga, cestovno povezivanje, osim autoputa koridor Vc, bitne su i brze ceste, te razvoj i daljnja modernizacija željezničke infrastrukture – naveo je Ganibegović.    

Zavod za programiranje razvoja do sada je radio na mnogim pripremnim aktivnostima koje su vezane za izradu strategije. Jedan od njih je izbor kratkoročnih konsultanata koji će pomagati Zavodu i Federaciji BiH u procesu izrade.

Današnji sastanak predstavlja pripremu i dogovor za naredne faze, a prisustvovali su stručnjaci raznih profila koji su uključeni u izradu tog dokumenta.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE