Nazad

Aktuelno

Održana konferencija „Inicijativa 20+5+6 - stanje i perspektive ekonomskog razvoja“
04 Sep 2019


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, učestvovali su u radu konferencije „Inicijativa 20+5+6 - stanje i perspektive ekonomskog razvoja“, koja je održana u Mostaru u organizaciji UP-a FBiH i Večernjeg lista BiH, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske unije u BiH.

Na konferenciji, u kojoj je sudjelovalo više od 200 poslodavaca iz cijele BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, akademske zajednice, sindikata i međunarodnih organizacija,  zaključeno je da će Udruženje poslodavaca FBiH raditi na značajnom povećanju minimalne plaće i proporcionalnom smanjenju opterećenja.

Sudionici su se suglasili da se što prije nastavi intenzivna komunikacija s Federalnim ministarstvom financija i Uredom premijera FBiH s ciljem osiguranja prohodnosti zakonskih izmjena koje je predložilo ovo udruženje.

Premijer Novalić istakao je kako podržava ovu inicijativu, ali ne po cijenu ugrožavanja socijalnih grupa, odnosno socijalnih fondova koji su tek stabilizirani.

- Kompromis smo već dogovorili, a ogleda se u sastanku poslodavaca, Federalnog ministarstva financija i Ureda premijera s ciljem otkrivanja što je to što može stati u definiciju neugrožavanja tih fondova - kazao je Novalić.Osvrćući se na iznos minimalne plaće, dodao je kako misli da to uopće nije ni bitno i da su i sami poslodavci rekli kako oni minimalnu plaću ne isplaćuju, osim možda knjigovodstveno.

- Povećanje minimalne plaće bit će prirodna posljedica ovog novog zakona, jer budući da neoporezive stavke ubacujemo u oporezive, posljedica će biti da će minimalna plaća biti oko 600 maraka. Ipak, to nije efektivno povećanje minimalne plaće, to je samo pretvaranje nekih neoporezivih stavki u oporezive, a pravo povećanje minimalne plaće može ići s rastom produktivnosti, proizvodnje, prihoda u nekoj kompaniji i slično - kazao je Novalić.

Istaknuo je kako su se poslodavci dotaknuli niz zakona u svojim opservacijama i većina njih je kozmetičke prirode.

- Poslodavci su kazali kako su četiri zakona njima ključna, a ja bih rekao kako su od ta četiri zapravo dva ključna. To su Zakon o dohotku i Zakon o doprinosima, ti zakoni su srce reforme - kazao je Novalić.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević ustvrdila je kako je nerealan prijedlog Udruženja poslodavaca da se stopa doprinosa smanji na 26,5 posto.

- U našim uvjetima to je utopija, utopija je i za zemlje Europske unije. Doprinosi su isključivi prihod tri izvanproračunska fonda koji imaju svoje korisnike, koji ni po kojoj osnovi ne mogu biti ugroženi, kao ni isplata umirovljenicima. Ne mogu biti ugrožene zdravstvene ustanove, a samim tim i korisnici zdravstvene zaštite. Minimalna stopa koja je simulirana u Ministarstvu financija FBiH u ovom trenutku iznosi 33,5 posto - kazala je ministrica Milićević.

Dodala je kako će biti dobro ako ekonomski rast bude dozvoljavao upošljavanje većih kapaciteta, većeg broja ljudi, što bi značilo da postoji prostor za smanjenje stope doprinosa, ali ta stopa nikad neće biti tako nisko koliko traži Udruženje poslodavaca FBiH.

Ministrica je također rekla kako bi drugačiji način raspodjele, prikupljanja, odnosno kontrole PDV-a u Bosni i Hercegovini stvorio problem evazije prihoda od PDV-a.

- Sigurno postoji prostor kod određenih kategorija i ono što ja zagovaram je drukčiji pristup obračunu PDV-a kod obrtnika, jer se kod njih i sam prihod obračunava i prikazuje na drukčiji način. To je pitanje za koje mi svakako moramo postići konsenzus - zaključila je Milićević.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE