Nazad

Aktuelno

Ministar Ramić u posjeti Prijedoru: Ugovori za obnovu 15 stambenih jedinica povratnicima
04 Sep 2019


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je Skupštini Grada Prijedora s gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem i korisnicima pomoći potpisao ugovore o dodjeli građevinskog materijala za 15 povratničkih porodica.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 165.000 KM, a sredstva je osiguralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u budžetu ovog ministarstva za 2019. godinu.

 - Na području Prijedora u proteklom mandatu ovo ministarstvo je osiguralo sredstva za obnovu skoro 50 stambenih jedinica povratnicima i izdvojilo sredstva u iznosu od 505.000 KM. Riječ je o donaciji građevinskog materijala za obnovu kuća. Naše opredjeljenje je da budemo prisutni na cijelom prostoru naše zemlje i osiguramo podršku svim povratnicima kojima je najpotrebnija - kazao je federalni ministar Edin Ramić i dodao da je lakše djelovati u povratničkim sredinama gdje postoji uspješna saradnja s lokalnim vlastima.

- Ukoliko od jedinica lokalne samouprave imate partnersku saradnju i podršku, kao i sufinansiranje povratničkih projekata, onda se zajedno uradi dosta više. Današnje prisustvo gradonačelnika i predsjednika gradske skupštine Prijedora šalje pozitivnu poruku i najavljuje da ćemo u narednom periodu više zajedno raditi na povratku i njegovoj održivosti na području Prijedora. To nas ohrabruje i raduje - poručio je ministar Ramić. 

Dodao je da su povratnici s područja Prijedora uključeni i u druge programe Federalnog ministarstva i da je u proteklom periodu ukupno obezbijeđeno oko dva miliona KM za projekte infrastrukture, održivog povratka, humanitarne programe, ali i programe koji su namijenjeni mladima.

Tako iz Prijedora u ovoj godini 58 studenata povratnika koristi stipenedije i 38 porodilja jednokratne novčane pomoći po programima ovog ministarstva.

Povratnik Senadin Ramić, koji je bio jedan od potpisnika ovog ugovora nije krio radost zbog donacije.

- Živim sa suprugom i dva sina, dogradnja naše kuće znači i bolje uslove za moju djecu. Svi smo obradovani činjenicom da smo jedno od najvažnijih životnih pitanja trajno riješili, a to je siguran krov nad glavom - kazao je Senadin Ramić, povratnik u Prijedor.

Potpisivanju i uručenju današnjih ugovora povratnicima prisustvovao je i predsjednik Skupštine Grada Ajdin Mešić.

Korisnici danas uručene pomoći su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa, kojim je, do sada, obuhvaćena obnova i rekonstrukcija stambenih objekata u skoro 70 općina na području cijele Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ovog ministarstva.
 
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE