Nazad

Aktuelno

Posjeta delegacije Vlade FBiH Libiji: velike mogućnosti proširenja ekonomske saradnje
04 Sep 2007

Delegacija Vlade FBiH, na čelu s premijerom FBiH dr. Nedžadom Brankovićem, vratila se iz posjete Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Džamahiriji, gdje je boravila povodom Velikog Dana Revolucije, praznika kojim je obilježena 38. godišnjica dolaska Muamera El-Ghadafija na čelo ove zemlje.

Među brojnim susretima delegacije je najvažniji onaj s libijskim liderom Muamerom El-Gadafijem.

Tokom ovog razgovora, ponovo su potvrđeni prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Libije, te ukazano na velike mogućnosti unapređenja saradnje u brojnim segmentima, prije svega energetike, transporta i poljoprivrede kao najbitnijima i za BiH i za Libiju.

Libija, kao velika zemlja, u ekonomskoj je ekspanziji i u brojnim poslovima koji se otvaraju, svoje mjesto mogu naći i firme iz naše zemlje. Pri tome libijska strana ima u vidu već pokazanu i dokazanu kvalitetu bosanskohercegovačkih kompanija. Upravo i ova posjeta delegacije Vlade FBiH, rečeno je, doprinosi učvršćenju pozicije naših kompanija na libijskom tržištu.

Međutim, da bi naša preduzeća dobila nove poslove treba, kako je to istaknuto i u ranijem susretu Brankovića s predsjednikom libijske Vlade El-Bagdadi Ali El-Mahmudijem, obezbijediti kvalitetne garancije koje postaju limit za bh. firme s obzirom na obim i veličinu investicija u Libiji. To se, prije svega, odnosi na firme kao što su “Energoinvest”, “Hidrogradnja”, GP “Bosna” i JAFFARA. O rješenju koje je za ovo ponudila naša delegacija konačan stav će donijeti mješovita tijela BiH i Libije.

Članovi delegacije Federalne vlade susreli su se i s libijskim ministrom finansija dr. Muhamedom Ali El-Huwejdžom, s kojim su, između ostalog, razgovarali o poravnanju potraživanja naših kompanija u ovoj zemlji.

Inače, posjeta delegacije Vlade FBiH u kojoj su, uz premijera Brankovića, bili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, direktor “Bosnalijeka” d.d. Sarajevo Edin Arslanagić i generalni direktor i zamjenik generalnog direktora “Energoinvesta” d.d. Sarajevo Džemail Vlahovljak i Abdulharis Šeta, obostrano je ocijenjena veoma uspješnom i korisnom.

U svim aktivnostima naše delegacije učestvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Džamahiriji Ferhat Šeta.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE