Nazad

Aktuelno

Predstavljen Informacioni sistem s web portalom poslovnih zona u FBiH
26 Sep 2018
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, obrta i poduzetništva Amir Zukić danas su u Sarajevu predstavili Informacioni sistem s web portalom poslovnih zona u Federaciji BiH.

To je inovativan projekat koji će imati jedinstvenu informacionu bazu poduzetničkih zona u FBiH. Na jednom biti će skupljene sve relevantne informacije o poslovnim zonama, kao što su lokacija, izgrađenost infrastrukture, popis firmi, povlastice investitorima za poslovanje i slično.

- Ovaj skup informacija će omogućiti izradu sveobuhvatnih analiza stanja i lakše i bolje planiranje razvoja poslovnih zona za sve nivoe vlasti, a potencijalnim investitorima pružit će detaljan uvid u raspoložive kapacitete u poslovanju koje bi mogli ostvariti u lokalnim upravama u FBiH – rekao je federalni ministar Zukić. 

Premijer Novalić je kazao da je, u skladu s modernim tendencijama, ostvareno uvezivanje informacionih baza više federalnih institucija u ovaj sistem, kao što su Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Porezne uprave FBiH, Finansijsko-informatičke agencije i Generalnog sekretarijata Vlade FBiH.

 - Na osnovu ovog sistema otvorena su vrata za nove poduzetnike u industrijskim zonama - kazao je federalni premijer Novalić.  

Zbog toga su zahvalnost izrazili načelnici Goražda i Posušja, Muhamed Ramović i Branko Bago, govoreći da će baza poslovnih zona u FBiH biti od višestruke koristi, jer bez nje nije bilo moguće planirati nove razvojne projekte u ovoj oblasti.  

Šezdeset posto privrednih subjekata u poslovnim zonama pripada proizvodnim, a 40 posto uslužnim djelatnostima. U FBiH ima 110 poslovnih zona, u kojima djeluje 1.200 privrednih subjekata.

Nakon predstavljanja Informacionog sistema Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će s UNDP-jem organizovati obuke timova jedinica lokalne samouprave za unos podataka u bazu.

Novalić i Zukić izrazili su zahvalnost Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) za finansijsku podršku u izradi Informacionog sistema, te Katoličkom servisu za pomoć (CRS) za veliku posvećenost kao implementatoru projekta.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE