Nazad

Aktuelno

Završeno prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru
24 Sep 2018


Prvi salon akademske knjige, koji se održavao u Mostaru od 18. septembra, zavšen je u subotu. Tokom pet dana održavanja ove sajamske manifestacije Mostar je bio središte akademske knjige, čitanja, nauke i znanja. Naučnu produkciju, odnosno akademska izdanja predstavilo je 11 profesionalnih i 14 institucionalnih izdavačkih kuća, a sajamsku priredbu svakodnevno su nadopunjavali zanimljivi i raznovrsni sadržaji - izložbe, promocije, radionice, stručni skupovi,  odnosno ukupno 35 pratećih programa na pet različitih lokacija.
 
- Ovom manifestacijom pokušali smo osnažiti i približiti javnosti značaj naučnog izdavaštva u BiH i mislim da smo uspjeli. Po prvi put i na jednom mjestu, okupili smo naučnike, naučne izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, biblioteka, muzeja, instituta, studente i druge zainteresirane. Vjerujem da su izlagači kvalitetno iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za poslovne sastanke i saradnju, za razmjenu znanja i iskustava, ali i za promociju znanja i nauke, u prvom redu akademske knjige, čineći je dostupnom što većem broju građana - izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.
 
Zahvalila je svim izlagačima i partnerima na doprinosu u stvaranju ove sajamske priredbe, s ciljem promoviranja i populariziranja  akademske knjige, znanja i nauke.


 
- Naše su namjere ozbiljne da ovaj salon preraste u tradicionalni događaj, koji će u idućim godinama biti poboljšan po svim mjerilima. Ocjene izdavača su pozitivne i već bilježimo interes i drugih da sudjeluju u ovom jedinstvenom naučnom događaju. Također, sve pohvale dobio je i tzv. Akademski voz, koji je prevezao u Mostar zainteresirane akademske radnike i studente iz Zenice, Sarajeva i Konjica. Stoga ćemo već od sljedeće godine, na ovaj ili sličan način, nastojati uvezati i druge univerzitetske gradove - dodala je.
 
Resorno ministarstvo je, uz Zajednicu izdavača/nakladnika u BiH, organiziralo Prvi salon akademske knjige u Mostaru, dok je izvršni organizator bio University Press. 
 
Izložbeni paviljon bio je postavljen na prostoru Sportskog igrališta Gimnazije Mostar, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE