Nazad

Aktuelno

Ministar Dedić posjetio poljoprivrednike u Cazinu i Izačiću
17 Sep 2018


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je početku radova na izgradnji vodovoda u mjesnoj zajednici Stijena na području grada Cazina. Ukupna vrijednost je više od 180 hiljada KM, a u sklopu Projekta ruralnog razvoja IFAD VI osigurano je 50 hiljada KM.

Ministar Dedić je istakao da od svih općina Unsko-sanskog kantona upravo Cazin ima najrazvijeniju poljoprivredu, te je u proteklom periodu od resornog ministarstva dobio najveću podršku.

- Cazinskim poljoprivrednicima se na godišnjem nivou isplaćuje oko četiri miliona KM po osnovu poticaja. Ipak, za razvoj poljoprivrede sami poticaji nisu dovoljni. Zato smo posebnu pažnju  tokom ovog mandata dali projektima ruralnog razvoja u koje spada vodovod u Stijeni. Naš cilj je da poljoprivrednicima osiguramo ne samo finansijsku podršku, već i uslove za proizvodnju -  kazao je Dedić.Dedić je boravio i u Izačiću gdje je obišao plantažu borovnica u vlasništvu Nusreta Sušića, jednog od izlagača na 16. međunarodnom sajmu EKOBIS.

- Ovo je jedna od pozitivnih priča naših poljoprivrednika koji su svoje znanje, rad i trud uložili u uzgoj i preradu voća. Bihaćka borovnica ima izuzetan kvalitet i prepoznata je na domaćem tržištu. Kao što sam saznao u razgovoru s našim domaćinom, plantaži nedostaje protugradna zaštita i mi ćemo je obezbijediti kako bismo je zaštitili od budućih elementarnih nepogoda i pospješili prinos borovnice - izjavio je ministar, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE