Nazad

Aktuelno

Salon akademske knjige od 18. do 22. rujna u Mostaru
14 Sep 2018


Prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru, jedinstvenog i vrlo značajnog znanstvenog događaja, bit će održano od 18. do 22. rujna na prostoru sportskog igrališta Gimnazije Mostar.

Salon akademske knjige okupit će znanstvenike, znanstvene izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, knjižnica, muzeja, instituta, studente i širu javnost.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i Zajednica nakladnika BiH organizatori su ovog petodnevnog događaja, čiji je cilj promovirati i popularizirati znanost, a koji će okupiti 11 profesionalnih i 13 institucionalnih nakladničkih kuća.

- Riječ je o jedinstvenom, vrlo značajnom i posebnom događaju, s obzirom da je riječ o sajamskoj manifestaciji na kojoj će po prvi put i na jednom mjestu biti predstavljena znanstvena produkcija, odnosno akademska izdanja profesionalnih izdavača, te visokoškolskih i znanstvenih ustanova BiH - izjavila je federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Dodala je kako ovaj salon ima za cilj uvezati izdavače i učiniti znanstvenu knjigu dostupnom što većem broju građana.Otvaranje Salona bit će upriličeno simboličnom ceremonijom 18. rujna ispred zgrade bivše Univerzitetske biblioteke u Mostaru u 11 sati. Uvod u sva događanja bit će retrospektivna izložba nagrađenih likovnih radova studenata završnih godina i apsolvenata studija likovnih umjetnosti na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH, koja će biti otvorena večer prije, 19. rujna, u Centru za kulturu Mostar, u 19.30 sati.

-U okviru bogatog i zanimljivog programa, bit će upriličen i "Akademski vlak" koji će krenuti iz Zenice, proći preko Sarajeva i Konjica, te prevesti u Mostar studente, akademske radnike, znanstvenike i sve one koji su zainteresirani za ovaj jedinstveni događaj. Također, bit će predstavljeni i nagrađeni naj-čitatelji i naj-korisnici šest javnih sveučilišnih biblioteka u Federaciji BiH -  kazala je ministrica Dilberović.

Napomenula je kako će Mostar pet dana biti posvećen znanosti što, kako je rekla, nije slučajno jer je tradicija njegovanja znanosti u Mostaru dugačka i snažna. Podsjetila je kako, uz Sarajevo, grad na Neretvi ima najdužu tradiciju pisane riječi te kako je već 1871. godine otvorena prva tiskara u Mostaru.

- Predstojeći Salon akademske knjige bit će mjesto širenja znanja. Vjerujemo da će ispuniti očekivanja i potaknuti bh. znanstvenike i one koji će to tek postati da svojim radom i ostvarenim rezultatima nastave udarati temelje za napredak znanstvene misli i bolju budućnost naše zemlje - rekla je ministrica te zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli pri realizaciji projekta.

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika BiH Muamer Spahić kazao je kako je privilegija sudjelovati u značajnom projektu poput ovoga te je zahvalio ministrici Dilberović pomoći i podršci, te razumijevanju za poziciju knjige u bh. društvu.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE