Nazad

Aktuelno

Inspekcijski nadzor vodenog saobraćaja u FBiH
14 Sep 2018


Federalna uprava za inspekcijske poslove, putem saobraćajnog inspektorata, u ljetnoj sezoni kontrolira plovne objekte u Neumskom akvatorijumu i na Jablaničkom jezeru, kao i osobe koje upravljaju čamcima, skuterima, brodicama, splavovima i drugim plovnim objektima.
 
Inspektori su uz obali Jablaničkog jezera zapazili veliki broj splavova, te postoji osnovana sumnja da vlasnici za njih ne posjeduju potrebnu dokumentaciju za učestvovanje u unutrašnjoj plovidbi.


 
U periodu od 18.6. do 31.8.2018. godine federalni inspektori za unutrašnju i pomorsku plovidbu izvršili su 122 inspekcijska nadzora i izdali 15 prekršajnih naloga u iznosu od 6.000 KM. Kontrolom je ustanovljeno da pet plovila stranih registarskih oznaka ne posjeduje odgovarajuću vinjetu, te su upućeni u kapetaniju da je pribave, 39 osoba nije posjedovalo plovnu dozvolu, a četiri plovna vozila nisu bili registrovana i vraćena su na obalu.
 
Također, utvrđeno je da vozači splavove nisu posjedovali uvjerenja o sposobnosti plovnih objekata za učestvovanje u unutrašnjoj plovidbi, kao ni uvjerenja za upravljanje plovnim objektima u unutrašnjim i pomorskim plovnim putevima.
 
Cilj kontrola je povećavanje sigurnost ljudi i imovine u plovnom području mora u Neumu, te discipline kada je rječ o osiguranju i registraciji vozila.
 
Inače, tokom ove godine bilo je 426 novoregistrovanih plovnih vozila i izdato 126 plovnih dozvola, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE