Nazad

Aktuelno

Tri miliona KM za projekte navodnjavanja u Bihaću i Sanskom Mostu
13 Sep 2018


U okviru 16. međunarodnog sajma EKOBIS, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović potpisali su danas u Bihaću dva ugovora za projektovanje i nadzor nad radovima na sistemima navodnjavanja u Bihaću i u Sanskom Mostu. Projekt implementira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uz finansijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) - Svjetske banke.
 
Ovom prilikom Dedić je naglasio da je jedan od prioriteta koje je sebi postavio kao ministar pronalaženje sistemskih rješenja za probleme poljoprivrednika.
 
- Navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta spada u najbitnije projekte koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vovoprivrede i šumarstva. Projekat se uspješno realizuje u deset općina Federacije BiH, među kojima su i Bihać i Sanski Most. Cilj je da udvostručimo površinu zemljišta koje se navodnjavaju u našem entitetu. Pretpostavke postoje, a to je veliko vodno bogatstvo, prije svega naše rijeke poput Une i Sane - kazao je ministar.
 
Prema njegovim riječima, ovim projektom rješava se sve učestaliji problem suša.
 
- Djelujemo preventivno i osiguravamo da naši proizvođači ne trpe štete, koje samo u jednoj godini znaju biti veće od ukupnog ulaganja u ove sisteme. Istina je da se radi o velikim investicijama, ali su koristi i prednosti dugoročne. Ne samo da ćemo spriječiti posljedice suša, koje su sve izražajnije i zbog klimatskih promjena, već se navodnjavanjem općenito povećavaju prinosi i stepen korištenja zemljišta, znatno se poboljšava kvalitet plodova, a otvaraju se i mogućnosti druge sjetve - istakao je.
 
Kroz realizaciju Projekta razvoja navodnjavanja na području Bihaća i Sanskog Mosta bit će razvijena primarna i sekundarna mreža za navodnjavanje i odvodnju na području mjesnih zajednica Klokot - Papari i Bakšaiš u Bihaću, odnosno u mjesnim zajednicama Šehovci i Trnava u Sanskom Mostu. Vrijednost ovog projekta na području ove dvije općine iznosi skoro tri miliona KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE