Nazad

Aktuelno

Ministar Dedić otvorio ekološki sajam „EKOBIS 2018“
13 Sep 2018

 Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je da mu je zadovoljstvo otvoriti 16. međunarodni  ekološki sajam „EKOBIS 2018“, koji je već postao prepoznatljiv širom Evrope.

- Ovogodišnja posebnost je sajamska tema „Proizvodnja hrane i  njeni potencijali u BiH“, jer to mora biti jedan od segmenata našeg razvoja i  ekonomskog napretka. Posjetitelji će u naredna tri dana moći vidjeti pozitivnu Bosnu i Hercegovinu, odnosno ljude koji rade, proizvode i doprinose - poručio je Dedić, otvarajući ovogodišnji sajam.

Sajam će u naredna tri dana biti održan pod motom  „Uzgojimo vlastitu hranu – pažljivo birajmo ishranu“, s obzirom da je glavna tema „Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija“.

Generalni pokrovitelj Sajma u Bihaću je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstv, dok je ovogodišnji regija-partner Virovitičko–podravska županija iz Hrvatske.

- Ponosni smo na tu činjenicu, da su sajmovi „VIRO – EXPO“ i „EKOBIS“ dugogodišnji partneri.  U Bihaću će naredna tri dana biti 31 izlagač iz Republike Hrvatske, a čak 22 iz Virovitičko–podravske županije. Predstavit će se naši proizvođači meda, ljekovitog bilja, ali i ugostitelji koji će prezenovati našu bogatu gastronomsku ponudu - istakao je virovitičko–podravski župan Igor Andrović.

Sva dosadašnja sajamska izdanja bila su izložbeno-prodajnog karaktera, a predstavili su se izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Italije, Francuske, Turske, Finske i Izraela. Ove godine, na sajmištu, u sportskoj dvorani „Luke“, predstavit će se 230 izlagača iz nekoliko zemalja regije.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Rošić  konstatovao je kako je ovaj sajam zapravo velika šansa USK-a i grada Bihaća, jer prije svega politički ujedinjuje predstavnike svih nivoa vlasti.

 - Sajam svake godine napreduje, privlači sve veću pažnju. Zato se moramo animirati, kako bismo ga adekvatno i promovisali u cijelom svijetu. Ovakve priče su nam neophodne za ostvarivanje naših turističkih, poljoprivrednih i  ekoloških potencijala i ciljeva - dodao je Rošić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ukazao je na važnost ovog sajma i okarakterisao ga kao brend grada na Uni.

 - Tek sad vidimo koliko su značajni bili oni poslijeratni – pionirski koraci u oraganizaciji i realizaciji ovog projekta. EKOBIS se ustabilio, bolje reći postao brend našeg grada. Ljudi koji ga organizuju, pretvorili su sve ovo u vrhunsku evropsku priču. Grad Bihać, građani i privreda u gradu imaju ogromnu korist od ove manifestacije - kazao je  Fazlić.

U proteklih 15 godina, na Sajmu se predstavilo više od 3.000 izlagača iz 18 zemalja, a posjetilo ga je više od 200.000 posjetilaca. Ovogodišnje, šesnaesto sajamsko izdanje trajat će od 13. do 15. septembra.
 
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE