Nazad

Aktuelno

Otvoreni “Dani europskog naslijeđa”
12 Sep 2018U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u općinama Lepeničke doline Kreševu, Kiseljaku i Fojnici danas i sutra održava se 22. manifestacija “Dani europskog naslijeđa”, čiji je cilj informiranje društva o značaju očuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa.

 

Program je počeo obilaskom srednjovjekovne nekropole stećaka između sela Zabrđe i Toplice u općini Kiseljak, a nastavljen u Kreševu, obilaskom Svetišta pod spiljom, čuvenih kreševskih kovačnica, gradskog područja i Franjevačkog samostana sv. Katarine, gdje je upriličena svečanost otvorenja manifestacije.

 

Proglašavajući manifestaciju službeno otvorenom, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović istaknula je da je Lepenička dolina za mjesto održavanja izabrana zbog brojnih spomenika kulture koje vrijedi posjetiti, pogledati ali i predstaviti široj javnosti te u konačnici sačuvati za buduće naraštaje.

 

- Zahvaljujem svim institucijama i pojedincima koji svojim radom i trudom doprinose očuvanju kulturnog i povijesnog naslijeđa naše zemlje. Posebno me raduje veliko zanimanje mladih koje je najbolja garancija da ćemo to veliko blago sačuvati - naglasila je ministrica.

 

Okupljenima se obratio i gvardijan Franjevačkog samostana u Kreševu fra. Darko Drljo, zahvalivši svim franjevcima koji su kroz stoljeća čuvali i sačuvali neprocjenjivo kulturno i povijesno blago BiH.

 


 

- Uz Samostan sv. Katarine u Kreševu, najveći čuvari kulturnog i povijesnog blaga u ovim našim krajevima su i franjevački samostani u Fojnici i Kraljevoj Sutjesci - kazao je kreševski gvardijan.

 

Program manifestacije nastavljen je obilaskom sela Vranci u Kreševu, spomenika kulture u Fojnici, te dodjelom nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola s područja cijele Federacije BiH nagrađenih u sklopu projekta “Mladi i naslijeđe”.

 

Za sutra su predviđeni znanstveni skup u Kiseljaku o baštini Lepeničke doline i podjela Povelja institucijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa BiH.

 

“Dani europskog naslijeđa” održavaju se od 1991. godine u europskim zemljama, a manifestaciju je utemeljilo Vijeće Evrope uz podršku Europske zajednice u Strazburu Poveljom o europskom naslijeđu.

 

Vijeće Europe je 2018. godinu prograsilo Europskom godinom kulturne baštine, uz slogan “Naša baština: gdje se prošlost susreće s budućnošću”.

 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE