Nazad

Aktuelno

Čampara primio delegaciju novinara iz Fondacije „Robert Bosch“
12 Sep 2018


Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara primio je danas u sjedištvu ovog ministarstva u Sarajjevu delegaciju novinara iz Fondacije „Robert Bosch“ iz Berlina, koju čine novinari iz Njemačke, Austrije, Francuske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Poljske, Indije, SAD-a, Kanade i drugih zemalja.

Čampara im je izrazio dobrodošlicu, a gosti su zahvalili na prijemu, cijeneći mogućnost dijaloga posvećenog izborima u Bosni i Hercegovini, sigurnosnoj situaciji, s posebnim naglaskom na trenutnu situaciju sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu, kao i o cjelokupnoj sigurnosnoj situaciji u BiH.

Čampara je naglasio da sve policijske agencije u BiH rade svoj posao profesionalno i odgovorno, a u prilog tome govore i činjenice da su uspješno odgovorili svim sigurnosnim izazovima.

Na pitanja novinara da ocijeni trenutnu sigurnosnu situaciju, ministar je  istakao da je stanje sigurnosti na području Federacije BiH, prema podacima kojima raspolaže Federalna uprava policije, stabilno i zadovoljavajuće. Također je naglasio da je u pogledu sigurnosne situacije u posljednje četiri godine na području Federacije BiH zabilježen trend smanjenja krivičnih djela, što je vidljivo i iz policijskih izvještaja.

Bilo je pitanja i o sigurnosnoj situaciji povodom nastupajućih izbora, na što je Čampara odgovorio da policijski službenici preduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje na osiguranju predizbornih skupova, tribina, info-stolova i slično u organizaciji političkih subjekata. Pošto u ranijem periodu za vrijeme održavanja izbornih aktivnosti nije bilo ozbiljnijih incidenata prilikom obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti to ne očekuje ni tokom ovih izbora.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji s migrantima u Unsko-sanskom kantonu. Čampara je naglasio da mnogi u izbornoj kampanji pokušavaju iskoristiti situaciju s migrantima u svoju korist, ali da unatoč tome policijskih službenici profesionalno obavljaju svoj posao i ulažu napore u održavanju stabilne sigurnosne situacije u BiH, a naročito na području Unsko-sanskog kantona. 

Prezentirao je i podatke iz MUP-a USK-a iz kojih je vidljivo da na području tog kantona boravi oko 2.700 migranata i to, velikom većinom, na području grada Bihaća i u Hotelu „Sedra“ 165 migranata.

Čampara je zahvalio na posjeti i na iskazanom interesovanju novinara iz ove fondacije za rad Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću FMUP-a.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE