Nazad

Aktuelno

Podrška za 80 mladih pripravnika u povratničkim sredinama
12 Sep 2018


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu predstavio  Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža, koji provodi ovo ministarstvo.

Potpisani su ugovori sa 80 korisnika ove podrške i 36 poslodavaca koji učestvuju u programu, a ministar Ramić je pripravnicima iz povratničkih sredina istakao važnost profesionalnog usavršavanja mladih.

- Ovo je program koji se provodi već petu godinu, a svrha mu je da podrži mlade, visokoobrazovane ljude. Ukupno smo u ovom mandatu podržali 344 mlada pripravnika, a cilj je omogućiti im priliku da steknu prva radna iskustva i unaprijede svoja profesionalna znanja. Kroz steknute reference i uslove, mladi povratnici mogu lakše do daljih poslovnih prilika i većeg stepena konkurentnosti na tržištu rada, a apsolutni prioritet nam je zadržavanje i zapošljavanje mladih, kao temelja održivosti povratničkih sredina - kazao je federalni ministar.Ramić je dodao da je ovaj program primjer pozitivne saradnje institucija, firmi, javnih ustanova i udruženja građana u radu na stvaranju opće koristi za zajednicu.

- Mi smo kao Ministarstvo u posljednje četiri godine dodijelili više od 1.500 stipendija studentima povratnicima. Svake godine osiguravamo sredstva za sufinansiranje prevoza za đake u povratničkim sredinama. Posebno nam je značajan program start-up biznisa, koji mladim ljudima s poslovnim idejama daje finansijsku podršku za njihovu realizaciju. Ukupan broj zaposlenih, kroz naše programe, kada se uskoro svede račun u ovom mandatu, iznosit će više od 1.000 novozaposlenih, čime smo doprinijeli ekonomskom jačanju povratničkih zajednica - istakao je ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Srijeda,
21. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE