Nazad

Aktuelno

Ministar Ramić u Srebreniku: Počela izgradnja zgrade sa 62 stana za raseljene porodice
10 Sep 2018
Danas je u naselju Špionica u Srebreniku položen kamen temeljac, čime su zvanično otpočeli radovi na izgradnji zgrade sa 62 stana za raseljene osobe, odnosno korisnike kolektivnog centra u Srebreniku.
 
Svečanom otvaranju radova prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović, a riječ je o projektu koji implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uz podršku Razvojne banke Vijeća Evrope, te u saradnji s lokalnim zajednicama.
 
-Ostvarili smo značajne pomake u ovom mandatu na zatvaranju kolektivnih centara, odnosno osiguranju stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba iz tih centara. Pored uspostavljene finansijske konstrukcije CEB II projekta, te postavljenih standarda kroz saradnju s Razvojnom bankom Vijeća Evrope, mislim da je ovdje najvažniji aspekt  upravo onaj ljudski, a to je pomoć onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije -  kazao je ministar Ramić.
 
Ministar Ramić je naglasio da je današnji događaj korak ka sveukupnom cilju projekta zatvaranja kolektivnih centara - CEB II – izgradnji 810 novih stambenih jedinica na području Tuzlanskog kantona.
 
-Ukupna ulaganja kroz projekat - CEB II za Tuzlanski kanton iznose oko 60 miliona KM, a dodatno učešće lokalnih vlasti, kroz osiguranje dokumentacije, zemljišta i infrastrukture, oko 16,5 miliona. Ovo su ulaganja koja idu za stambenu infrastrukturu koja dolaze pored naših redovnih budžetskih ulaganja. Tuzlanski kanton je bio veliko utočište izbjeglicama tokom agresije i važno je bilo da dobije ovu vrstu podrške - rekao je ministar Ramić.
 
Načelnik Omerović je istakao posvećene napore lokalnih vlasti na osiguranju zemljišta, potrebne dokumentacije i priključaka na komunalnu infrastrukturu, te u ime građana Srebrenika i lokalne zajednice uputio izraze zahvalnosti Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i Razvojnoj banci Vijeća Evrope.
 
Inače, u okviru projekta CEB II bit će izgrađeno 58 stambenih zgrada u 28 općina i gradova Federacije BiH. CEB II je projekat u vrijednosti od oko 120 miliona KM za BiH, koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, uz učešće institucija BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE