Nazad

Aktuelno

Za izgradnju poduzetničkih zona u 20 općina FBiH 3.747.462,41 KM
05 Sep 2018
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH, potpisao ugovore sa 20 jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona dodijeljeno 3.747.462,41 KM. Potpisivanju ugovora prisustvovao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

- Ovim činom okončan je jedan od najvažnijih projekata Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, izgradnja poduzetničke infrastrukture. To je važan element razvoja lokalnih zajednica i Vlade, koja je  donijela odluku da u tu svrhu izdvoji gotovo četiri miliona KM - izjavio je federalni ministar nakon potpisivanja ugovora.

Ministar Zukić  očekuje da će pozitivni efekti na području 20 općina biti ogledani u zapošljavanju 900 osoba i da će bolju infrastrukturu dobiti poduzetničke zone u Tešnju, Širokom Brijegu, Novom Travniku, Stocu, Donjem Vakufu, Doboj-Jugu, Jablanici, Gradačcu, Čitluku, Kiseljaku, Čapljini, Zavidovićima, Mostaru, Žepču, Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Kalesiji, Usori, Grudama i Čeliću.  

- Ovo je rezultat zajedničkog ulaganja jer je iz budžeta Federacije BiH izdvojeno 70 posto, a lokalne zajednice uložile su 30 posto sredstava. Budući da je ukupno 40 općina apliciralo, od kojih je 20 dobilo sredstva, Vlada Federacije BiH trebala bi vjerovatno već sutra da donese odluku o izdvajanju novih sredstava - potvrdio je Zukić.

Potpisani ugovori će, kako su istakli načelnici općina Žepče i Donji Vakuf, Mato Zovko i Huso Sušić, svakako doprinijeti boljem poslovnom ambijentu u poduzetničkim zonama u ovim općinama, gdje se također očekuju nova zapošljavanja.

Odobrena sredstva bit će usmjerena na izgradnju nove i unapređenje postojeće infrastrukture (ceste, vodovod, kanalizacija, el. energija, itd.) u okviru poslovnih zona u Federaciji BiH, kao preduslova za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnom nivou.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE