Nazad

Aktuelno

Ministar Džindić posjetio proizvodne pogone bugojanskog „Binasa“
03 Sep 2018


Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je danas proizvodne pogone bugojanskog "Binasa", s čijim predstavnicima je razgovarao o načinima da se teškoće u radu ovog preduzeća što prije otklone, a na zadovoljstvo svih uposlenih.

Upravo to je, rekao je, namjera Federalne vlade da riješi goruće pitanje reguliranja penzijsko-invalidskog osiguranja, za šta se planiraju osigurati značajna finansijska sredstva.

- Vidjeli smo i proizvodnju, i sve te radnike. Osmjeh je na licima, što i nas čini zadovoljnim. Ovo je još jedan motiv da u narednom periodu pomognemo "Binasu" da se dalje razvija i da od ovog bivšeg privrednog giganta ponovo napravimo preduzeće kakvo je nekada bilo - naglasio je.

Za rukovodstvo preduzeća "Binas" posjeta ministra Džindića je došla u pravo vrijeme "kada se čine istinski napori da se uvjeti rada i proizvodnja u preduzeću dovedu na viši nivo“.- Od mog dolaska ovdje, ministar je bio informiran o svim dešavanjima u fabrici. Njegov današnji dolazak je potvrda da se neće odustati od namjenske industrije u Bugojnu - kazao je direktor "Binasa" Sabahudin Ganić.
Izrazio je zadovoljstvo najavama mogućeg rješavanja pitanja uvezivanja radnog staža za jedan broj radnika.  

- To je nešto što bi za ovu fabriku značilo mnogo, jer bi se time rasteretila značajnih obaveza koje su stvorene u proteklom periodu. Također, omogućilo bi nam da proširimo proizvodnju i da se dalje razvijamo - naglasio je.
Ganić dodaje kako je cilj da u preduzeću "ne radi 330 ljudi kao što je to danas, nego da ima pet stotina i više uposlenih, koji će dolaziti sretni na svoje radno mjesto, i zadovoljni odlaziti s posla kući".

Prije posjete "Binasu" i razgovora s menadžmentom preduzeća i uposlenima, ministar Džindić susreo se s načelnikom općine Bugojno Hasanom Ajkunićem.

- Naša je želja da namjenska industrija stane na noge i da otvorimo rudnik u Bugojnu. Uvjereni smo da ćemo u našim školama ponovo obrazovati kadrove tehničke struke, koje ćemo imati gdje uposliti. Bez podrške viših nivoa, to ne bi bilo moguće - ocijenio je bugojanski načelnik.
 
Četvrtak,
29. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE